Narancsszínű madártej harisnyából

Nehézségi szint:    

Ismét egy különleges virágot hoztam, amit élőben még sosem láttam, mégis megfogott egyszerű szépsége: ez a narancsszínű madártej.

Néhány szóban a növényről:

Ez egy Dél-Afrikából származó hagymás évelő, amely fagyérzékenysége miatt leginkább cserépben, tartható. Korán, tél végétől a tavasz közepéig virágzik, tömött fürtben nőnek rajta az élénk színű, általában narancssárga, ritkábban fehér vagy citromsárga virágai.

20-40 cm magas szárán a tulipánéra emlékeztető, fényes, bőrszerű levelek nőnek.

Kép forrása: Wikipedia

Mikre lesz szükséged:

2,5 cm-es, 3 cm-es és 4 cm-es sablon

fehér és zöld drót

sárga porzók és fehér bibék

kb. 3 cm-es hungarocell tojások a bimbókhoz

narancssárga, világos és sötét zöld harisnya

narancssárga és zöld cérna

zöld szártakaró és szárhelyettesítő

fogó, olló

fekete vagy sötétszürke akrilfesték, ecset

barna oázis szivacs, kaspó vagy egy szép cserép

Készítsük is el!

1. lépés: A szirmok

A 3 cm-es sablonnal kezdünk, erre a fehér drótból hurkot hajtunk. Jó szorosan megtekerjük a drótot, és kb. 5 cm-es szárat hagyunk rajta. Kicsit oválisra alakítjuk a szirmok vázául szolgáló drótot, majd bevonjuk a narancssárga harisnyával. Cérnával elkötjük, és a felesleges harisnyát és cérnát levágjuk.

Egy darab virághoz összesen 6 db sziromra lesz szükségünk.

Tipp: ha még élethűbbre szeretnéd elkészíteni a virágot, akkor most fog kelleni az akrilfesték. Önts ki belőle egy picit egy apró tálkába, és mártsd bele az ecsetet a kiöntött festékbe. Laza mozdulatokkal fest meg a harisnyát a virágszirom nyelétől kezdve, úgy kb. a szirom 1/4-éig. Nézd meg a fenti képet, kb. hogy néz ki a valóságban.

A képen azt is látod, hogy a szirmok picit befelé hajlanak. A festék megszáradása után, egy sablon segítségével ( a 2,5 cm-es sablon lesz ehhez jó) hajtsd befelé a szirmokat.

2. lépés: A virág összeállítása

Vegyél a kezedbe 6 db porzót és 1db bibét úgy, hogy a bibe sokkal beljebb legyen, mint a porzók (megint segít a fenti kép). Kösd össze őket narancssárga cérnával. majd egyesével erősítsd hozzájuk a szirmokat. A szirmokat körkörösen erősítsd egymáshoz, azaz mindig az előző szirom alatt legyen a következő szirom egy picit. Ezután az egészet rögzítsd jó szorosan cérnával, és igazgasd el a szirmokat, porzókat. A bibének közvetlenül a szirmok nyelénél kell lennie.

Ha kész vagy a virágfejjel, a rögzítést és a megmaradt szárat vond be zöld szártakaróval.

3. lépés: A sziromlevelek

Vedd kezedbe a 2,5 cm-es sablont, és a zöld drótból hajts rá hurkot. Nyújtsd meg enyhén oválisra, és vond be a világoszöld harisnyával. Szokás szerint kösd el a zöld cérnával, és a feleslegeket vágd le.

4. lépés: A bimbók

Vegyél a kezedbe egy hungarocell tojást, és szúrj bele 2 db, egyenként kb. 10 cm-es zöld drótot. Ezután vond be világoszöld harisnyával, tekerd meg körülötte szorosan a harisnyát, majd a szokásos módon rögzítsd cérnával.

Ezután erősíts hozzá 3 db sziromlevélkét, és ívesen hajtsd rá a bimbóra őket. A leveleket rögzítsd előbb cérnával, majd a szárat vond be szártakaróval.

Legalább 9 db-ot készíts belőle.

5. lépés: A levelek

Vedd ehhez a 4 cm-es sablont, és a zöld drótból hajts hurkot rá. Úgy alakítsd a hurkot, hogy a szára felé keskenyedő legyen, a másik vége pedig egy kicsit hegyes legyen. Vond be a világoszöld harisnyával, majd kösd el zöld cérnával, és a végén a feleslegeket vágd le.

Legalább 9 db-ot készíts.

Ezután fogj a kezedbe egy kb. 30 cm-es zöld drótdarabot, és enyhén ívesen (akár a kezedet is használhatod sablonnak) hajtsd meg. Ebből készülnek a nagyobb levelek. Ahhoz, hogy merevek legyenek, és ne húzzak őket össze a harisnya, rögzíts középre is egy darabka drótot. Vond be a sötétzöld harisnyával, amit rögzíts cérnával, majd a felesleget vágd le.

6. lépés: A növény összeállítása

Vedd a kezedbe a szárhelyettesítőt (ha esetleg nincs, megteszi egy hurkapálcika is), és vond be fehér krepp papírral. Úgy tartsd a papírcsíkot, ahogy a zöld szártakarót szoktad, és tekerd körbe a száron. Ha ez megvan, az egészet tekerd körbe szárhelyettesítővel. Ismételd meg ezt a folyamatot egészen addig, amíg nagyjából 0,8 – 1 cm vastag szárat nem kapsz.

Ezután vegyél a kezedbe egy bimbót, és rögzítsd a szár végére. Ezután vedd a következő bimbót, és úgy igazítsd, hogy az alsó bimbó teteje közvetlenül a felső bimbó aljához érjen. Haladj körbe a száron, és rögzítsd a bimbókat, egészen addig, amíg el nem fogynak.

Ha megvagy a bimbókkal, jöhetnek a kis csészelevelek, ezeket először úgy rögzítsd a szárhoz, hogy takarják a bimbók szárait, majd haladj körbe a száron, és erősíts fel összesen 6 db-ot.

Most következnek a virágok. Erősítsd őket fel a szárra, körkörös irányba. 3 db virág után következzen 2 db csészelevél, majd megint 2 db virág, majd megint a csészelevél, végül megint virág.

Ha elfogytak a virágok és a kis csészelevelek is, erősítsd fel a sötétzöld leveleket is. Hagyj a száron kb. 10 cm-es szabad helyet, ezután rögzítsd a nagy zöld leveleket.

Az így elkészült virágot állítsd barna oázis szivacsba, majd azt egy kaspóba vagy egy szép cserépbe.

Videós segítség a készítéshez:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük