Nőszirom készítése harisnyából

Nehézségi szint:    

Már többször foglalkoztunk itt a blogon az írisz készítésével, volt képes és videós bejegyzésünk is. Ma egy több színből álló írisz készítését mutatom meg.

A nőszirmot senkinek nem kell bemutatni, hiszen nem csak a kertek, de sokszor a ballagási csokrok, sőt, még a ballagási díszítések elengedhetetlen virága. Nekem is nagy kedvencem.

Nem a szokásos kékes-lilás-sárga kombinációt hoztam, hanem egy három színű, fehér-lila-sárga virágot.

Hozzávalók:

2 cm-es, 5 cm-es, 6 cm-es és 10 cm-es sablon

fehér és zöld drót

fehér, sárga, lila, méregzöld színű harisnya

fehér, lila, zöld cérna

lila akrilfesték, fülpiszkáló

piros bibe (elhagyható)

toll, hurkapálcika vagy szárhelyettesítő

olló, fogó, zöld szártakaró

kéztörlő papír

barna oázis szivacs, cserép vagy kaspó

Elkészítése:

1. lépés: Szirmok

Kis fehér szirom

Ehhez a 2 cm-es sablonra és a fehér drótra lesz szükségünk. Egy 12 cm-es darabot veszünk a kezünkbe a drótból, és a sablon segítségével hurkot készítünk. Igyekezzünk, hogy minél nagyobb szára maradjon.

Vonjuk be a fehér harisnyával, kössük meg jó szorosan a cérnával, majd a feleslegeket vágjuk le.

1db virághoz 3db fehér szirmot készítsünk.

Fehér-lila szirmok

Az 5 cm-es sablon segítségével egy 20 cm-es fehér drótból hurkot hajtunk. Most is törekedjünk arra, hogy minél hosszabb szára maradjon. Nyújtsuk meg picit tojás alakúra, majd vonjuk be duplán fehér harisnyával. Rétegenként  kössük meg a harisnyát fehér cérnával, a feleslegeket vágjuk le.

Nyissuk ki a lila akrilfestéket, és mártsuk bele a fülpiszkálót. Laza, a szirom vége felér húzott mozdulatokkal fessük meg a sziromlevelet. A szárnál egész sötétnek kell lennie a festésnek, a szirom közepe felé pedig már egészen el kell halványodnia.

Amint ezzel megvagyunk, az ujjunk vagy egy sablon segítségével hajtsuk kifelé ívelőre a szirmot.

Ebből is 3 db-ot készítsünk 1 db virághoz.

Hullámos szélű, lila szirom

Vegyük a kezünkbe a tollat, és egy 20 cm-es fehér drótot körkörösen hajtsunk rá, Húzzuk szét, majd a 6 cm-es sablon segítségével készítsünk hurkot belőle. Fontos, hogy most is minél hosszabb legyen a szára.

Vonjuk be sötétlila harisnyával, kössük meg cérnával, majd a feleslegeket vágjuk le.

3 db kell belőle 1 db virághoz.

Sárga szirom

Megint a 2 cm-es sablonra és egy 12 cm hosszú fehér drótra lesz szükségünk. A sablonra hajtsunk hurkot a drótból, kicsit nyújtsuk meg, és vonjuk be sárga harisnyával. Szokásos módon rögzítsük a harisnyát, a felesleget vágjuk le.

3 db kell belőle 1 db virághoz.

Vegyük a kezünkbe a hullámos szélű lila szirmot és a kis sárga szirmot, és rögzítsük össze őket cérnával.

2. lépés: A szár

Vegyük a sötétzöld drótot (attól függ, milyen hosszú szárat szeretnénk, de az 50 cm-es szál már jó választásnak tűnik), és középen hajtsuk félbe. Fogóval még nyomkodjuk is meg a végét, és ne látszódjon a hajtás.

A tetejétől kezdve kezdjük el körbetekerni zöld szártakaróval egészen a végéig.

3. lépés: A virág összeállítása

Az előbb elkészített szárra erősítsünk egy piros bibét a szártakaróval, majd vegyük a 3db kis fehér szirmot, alakítsuk őket kicsit tojásdad formára, és erősítsük őket a szárra. Hajtsuk meg őket kifelé majdnem derékszögbe.

Egyesével rögzítsük őket cérnával a szárra, kb. 120 fokban.

Most következnek a festett fehér szirmok, ezeket úgy erősítsük fel, hogy az íves részük befelé nézzen, és 2 db kis szirom közé essenek. Külön-külön rögzítsük ezeket is a szárra. Igazítsuk úgy őket, hogy “összeboruljanak” a szár vége és a piros bibe felett.

Ezután a lila szirmok következnek. Úgy erősítsük fel őket, hogy a sárga apró szirom a fehér szirmok felé legyenek, és oda rögzítsük őket, ahol 2db nagy fehér szirom összeér.

A virág alatt, a szirmok szárait ezután vonjuk be zöld szártakaróval. A kezünkkel vagy akár egy sablon segítségével hajlítsuk lefelé a lila és a sárga szirmokat.

4. lépés: Bimbók

Ismét a fehér drótra van szükség, hajtsunk félbe egy kb. 40 cm hosszú szálat, és a kéztörlő papírból is tépjünk le egy kb. 40-50 cm-es darabot. Hajtsuk meg kb. 2-3 cm-es csíkra, ragasztózzuk meg az egyik végét, majd tekerjük a szár köré. Ahogy tekerjük, folyamatosan alakítsuk ki a tojásdad, enyhén hegyes végét. Ha a papírcsík végére értünk, ragasztózzuk be újra, és rögzítsük a feltekert papírhoz.

Az elkészült bimbót vonjuk be duplán lila harisnyával, kössük meg a cérnával, és a feleslegeket vágjuk le.

Ezután megint kelleni fog a 2 cm-es sablon, a zöld drótból hajtsunk rá hurkot, és hagyjunk rajta kb. 6-7 cm-es szárat, majd a többit vágjuk le. Vonjuk be ezt a hurkot méregzöld harisnyával, kössük el zöld cérnával, a felesleget megint vágjuk le. Két darabot készítsünk belőle. A levél szárát vonjuk be szártakaróval.

Ezután ezeket az apró levélkéket rögzítsük a bimbó szárához cérnával, de úgy, hogy ráhajtjuk a levélkét a bimbóra.

A bimbó alá, a szárra megint tekerjünk papírtörlőt, egy kb. 10 cm x 5 cm-es darabot hajtsunk hosszában háromba, ragasztózzuk meg a végét, és tekerjük a szárra. A másik végét is rögzítsük ragasztóval. Végül takarjuk be a papírt és a szárat szártakaróval.

5. lépés: Levelek

Vegyünk egy 10 cm-es sablont, és a zöld drótból hajtsunk rá hurkot. Nyújtsuk meg hosszúkásra, és vonjuk be zöld harisnyával. Kössük meg a harisnyát zöld cérnával, és a felesleget vágjuk le. A levél szárát vonjuk be zöld szártakaróval.

6. lépés: Összeállítás

A virágok közül néhányhoz erősítsünk bimbót, néhány bimbót külön is használhatunk.

Készítsük elő a kaspót vagy cserepet, amibe előzőleg már beleszabtuk az oázis szivacsot. A kaspó közepétől indulva szúrogassuk be a virágszálakat és leveleket a szivacsba.

Videós segítség:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük