Amarillisz harisnyából

Nehézségi szint:    

Szintén nagy kedvenc az amarillisz, amit a mai videó alapján készíthetsz el.

Néhány szó a növényről:

Sokan lovagcsillag néven is ismerik, amely görög nevének fordításából ered. Méltán népszerű, hiszen mindamellett, hogy gyönyörű, a kezdők is könnyen gondozzák, és azt is egyszerű elérni, hogy fejedelmi, hatalmas virágait kibontsa.

Ha ezek az erényei nem bizonyulnának elégnek, azt is említsük meg, hogy hagymás növény, és cserépben is csodásan elvan, így évről-évre gyönyörködhetünk szépségében.

Számtalan színben vásárolhatjuk meg már hazánkban is, szinte minden kertészet forgalmazza.

Ma egy fehér szirmú virágot készítünk, videó és leírás alapján.

Anyagok, melyekre szükségünk lesz:

  • 5 cm-es, 7,5 cm-es és 8 cm-es sablon
  • fehér és zöld harisnya
  • 0,7 mm-es fehér és világoszöld drót
  • 5 db (liliomhoz való) sárga porzó és 1 db bibe
  • világos- és sötétzöld szártakaró
  • zöld szárhelyettesítő
  • fehér cérna
  • olló, fogó

Kezdjünk is neki!

1 . lépés: A virágszirmok elkészítése

amarillisz harisnyavirág szirmaA 8 cm-es sablonnal kezdünk, mivel ennek a virágnak igen nagyok a sziromlevelei. A fehér drótból hurkot hajtunk a sablon segítségével, és viszonylag rövid szárat hagyunk rajta. Óvatos mozdulatokkal kicsit megnyújtjuk, de úgy, hogy a sablon íve azért megmaradjon. A hurok középső részén egy kis csücsköt formálunk, majd a csücsöktől jobbra és balra kicsit körömmel meghajtjuk a drótot.

Ezután egy fehér drótdarabot erősítünk a szirom szárához, és másik végét a hurok “mélyedéséhez” rögzítjük, úgy, hogy 3x – 4x körbetekerjük a hurok felső részén. Majd visszafordulunk a dróttal a szirom szára felé, közben ügyelünk arra, hogy ne feszítsük meg.

A folyamatot megismételjük egy újabb dróttal, de most a szirom közepéhez erősítjük a drótot. A huroktól 1 cm-re levágjuk a felesleges drótot.

Az így elkészített vázat bevonjuk hófehér harisnyával, és a fehér cérnával szorosan megkötjük a harisnyát a szárnál. A felesleget levágjuk.

A 8 cm-es sablonnal 3 db virágszirmot készítünk.

Megismételjük a folyamatot a 7,5 cm-es sablonnal is, ezzel is összesen 3 db-ot készítünk.

2. lépés: A csészelevelek elkészítése

Ugyanazzal a módszerrel készítjük, ahogy az imént a virág szirmait, azzal a különbséggel, hogy most az 5 cm-es sablont használjuk, a zöld drótot, és a zöld harisnyát, és a középső drótot nem hajlítjuk bele.

A leveleket hagyjunk 5-6 cm hosszú szárat a felrögzítéshez. Vonjuk be őket zöld harisnyával.

3. lépés: A virág összeállítása

amarillisz harisnyaviágA bibe szárát világoszöld szártakaróval vonjuk be, a tetejétől 1 cm-re kezdjük el tekerni a szártakarót, és összesen 8 cm hosszan tekerjük körbe. Ezután a porzók szárát is tekerjük körbe, ezeknek a szárát is 8 cm hosszan, majd a fogjuk össze őket úgy, hogy a bibe legyen középen, a porzókat pedig erősítsük hozzá. Igazgassuk el őket kör alakban.

Először a kisebb virágszirmokat erősítjük a porzók köré, ehhez a fehér cérnát használjuk, és a sziromleveleket kifelé hajtjuk. Majd a 8 cm-es sablonnal készült szirmok jönnek, és azokat is felerősítjük.

Ha elkészültünk, az egész virágot körbetekerjük világoszöld szártakaróval, és megformázzuk a virágot.  45 fokban meghajtjuk a virágot, hogy megkapjuk a természetes formáját.

Mivel természetes formájában az amarillisz általában 4 db virágot hoz egy száron, ezért 4 db virágot készítünk.

4. lépés: Összeállítás

A zöld szárhelyettesítő egyik végére cérnával ráerősítjük az első virágot.  Majd mindjárt emellé a másodikat, majd a harmadikat, és végül a negyediket is ugyanoda rögzítjük.

Ezután mind a 4 virágot körbetekerjük a szártakaróval. Végül felrögzítjük a 3 db csészelevelet a virágok alá, a szárra. A csészelevelek alá rögzítünk még némi harisnyát, amit kifordítva a szárra húzunk. Ettől nyeri el a vastagságát a szár, és fog jó “húsos”-nak tűnni.

Az ígért videó pedig itt nézhető meg:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük