Különleges orchidea – csak haladóknak!

Nehézségi szint:    

Olyannyira különleges ez az orchidea, hogy még a magyar nevét sem találtam meg. Lehet, hogy nem kerestem eléggé 🙂 A lényeg: bűbájos, rendkívül élethű, de nehéz az elkészítése, ezért haladóknak ajánlom!

Néhány szót a virágról:

Latin neve Galearis spectabilis, angol neve “showy orchid”, mutatós orchideát jelent. És valóban az, Bájos kis virág, amely Kanada és az Amerikai Egyesült Államok keleti részén honos.

Sok más orchideával ellentétben ő inkább a lombhullató erdőkben, az árnyas fák alatt található meg. Nem nő túl nagyra, átlagosan 10-15 cm magas. Nem szereti a tűző napfényt, félárnyékos helyen érzi jól magát.

Virágát április-május környékén hozza.

Galearis spectabilis
Kép: Wikipedia

A videó nagyon nagy segítségedre lesz az elkészítésben, de sajnos a bimbó készítése kimaradt a videóból, azt csak a szövegben találod meg.

Nézzük, hogy mire lesz szükségünk az elkészítéséhez:

  • 5 cm-es sablon
  • 0,5 mm-es ezüst színű drót és 0,6 mm-es zöld drót
  • fehér, világos lila és zöld harisnya
  • vatta
  • cérna
  • szárhelyettesítő
  • zöld szártakaró
  • hurka- vagy bambuszpálcika
  • olló, fogó
  • cserép vagy kaspó, tűzőhab, talajtakaró

Készítsük is el!

1. lépés: A virág felső, lila szirma

Készítsünk elő 6 db, kb. 25 cm-es darabot a 0,5 mm-es ezüst színű drótból. Ebből vegyünk 2 db-ot a kezünkbe, és körülbelül középen fektessük őket egymásra, és tekerjük össze őket. Ezután vegyünk egy harmadik szálat is, és azt is a közepénél, tekerjük a már összetekert 2 db másik szálhoz úgy, hogy a négyes elágazás egyik szárát ehhez erősítjük.

Ezután forgassuk el az összetekert drótokat, és vegyünk egy 4. szálat is. Ezt kb. az egyharmadánál fogjuk az összeerősítéshez, és tekerjük egy másik dróthoz.

Most jön egy 5. szál drót is, ezt is a meglévőekhez erősítjük, szintén úgy az egyharmadánál. Most pedig jön az utolsó szál drót is, és azt is a többiekhez rögzítjük.

Igen, tudom. Leírva nagyon bonyolult, a videó sokban segít, de azért így sem egyszerű – ezért írtam már a felvezetésben, hogy csak haladóknak való virág 🙂

Most tehát van 6 pár összetekert drótunk, amik egymáshoz is erősítve vannak. Ebből 1 párat külön kezelünk, ezt picit szétnyitjuk, a többieknél a párokat közelebb húzzuk egymáshoz. Törekedjünk arra, hogy az összeerősítések egyforma hosszúak legyenek.

Ezután fogunk két, egymás melletti párból egy-egy, egymáshoz közelebb eső szálat, és azokat is összetekerjük. De nem túl közel, kb. 2 cm-re a közös összeerősítéstől. Ezután a szétbontott pár maradék szálát az előző kettőhöz erősítjük, majd a különálló másik szálat is. Ne legyen túl szoros, adjunk egy kis ívet a drótoknak.

Eztán az így képzett hurokhoz hozzáerősítjük a legközelebbi pár következő szálát, szintén ívesre formálva a drótot. Majd a másik oldalról is veszünk egy szálat, és azt is hozzátekerjük a többihez.

Ismételjük ezt a folyamatot, egészen addig, amíg az összes szál el nem fogy.

Ezután a drótokat két rétegben bevonjuk a lila harisnyával, elkötjük a cérnával, és a felesleget levágjuk.

Azért kell ennyire sok drótot összetekernünk, hogy félgömb formára tudjuk alakítani a szirmot. Tehát a következő lépés a félgömb kialakítása.

Készítsünk 8 db szirmot. Ebből 6 db maradhat szártakaró nélkül, de 2 db-ot be kell vonnunk szártakaróval.

2. lépés: A fehér virágszirom

A bambuszpálcika – vagy egy hurkapálcika vagy vékony ceruza – köré tekerjük a 0,5 mm-es ezüst drótot, hogy hullámos legyen. Lehúzzuk a pálcikáról, kicsit megnyújtjuk, és az 5 cm-es sablon segítségével hurkot alakítunk ki. Figyeljünk közben rá, hogy a drótot ne húzzuk nagyon szét.

Ezután a hurkot formára alakítjuk: alja egészen vékony, míg a teteje szinte kör alakú. Fogjunk egy darabka drótot, és a fogó segítségével erősítsük a szirom kerek részének bal oldali részére úgy, hogy a drót másik végét a szirom szárához erősítjük. Ismételjük ezt meg a kör jobb oldali részén is.

A vattából vágjunk egy akkora darabot, ami az előbb behelyezett 2 db drótot eltakarja, majd az egészet vonjuk be duplán fehér harisnyával. A szokásos módon cérnával kössük el a harisnyát, és a felesleges harisnyát, cérnát vágjuk le.

3. lépés: A virág összeállítása

A fehér sziromhoz erősítsük hozzá az első lila szirmot – olyat, amin nincs szártakaró. Használjunk cérnát, jó szorosan tekerjük őket körbe, a felesleget vágjuk le. Az összeerősítést és a virág szárát vonjuk be szártakaróval.

Igazítsuk a helyükre a szirmokat. A fehér ívesen lefelé hajlik, a lila pedig kicsit ráborul. Ismételjük meg a többinél is, kivéve azt a 2 db-ot, amin szártakaró van.

4. lépés: Bimbó készítése – a videóban nem szerepel !!

Egy zöld drótdarab végét hajtsuk vissza a fogó segítségével, majd egy darabka vattát helyezzünk rá úgy, hogy egy kis csúcsot kapjunk. Vonjuk be fehér harisnyával, kössük meg.

A kötés végét és a drótot takarjuk el szártakaróval.

5. lépés: Levelek készítése

Ismét csak vegyük kezünkbe a sablont, és a zöld drótból formázzunk hurkot. Ezután a hurkot kicsit nyújtsuk meg, és vonjuk be zöld harisnyával. Kössük el, a felesleget vágjuk le, és a levélen kb. 1 cm-es szárat hagyjunk.

Készítsünk belőle 10-12 db-ot.

Szintén vegyünk egy hosszabb zöld drót darabot, amit a kinyújtott kézfejünk segítségével alakítsunk hurokká. A felesleges drótot vágjuk le, nagyjából 5 cm-es szárat hagyjunk rajta.

Ennek a közepébe erősítsünk egy szál drótot, és a drót másik végét tekerjük a levél szárához. Ismételjük meg a jobb és a bal oldalon is, a levél felső részének kb. 1/3-adánál rögzítsük a drótokat. Vonjuk be zöld harisnyával. Kössük el cérnával, vágjuk le a feleslegeket.

Készítsünk 3db-ot belőle, nyugodtan lehetnek különböző méretűek.

6. lépés: A növény összeállítása

Vegyünk a kezünkbe egy lila szirmot, és erősítsünk hozzá a bimbót szártakaróval, majd jön egy kisebb levél, és után a másik lila szirom (ezek azok, amikhez nincs fehér szirom erősítve).

Majd megint egy kisebb levél következik, majd most már egy olyan virág, aminek van fehér szirma. Váltogatva a virágokat és a leveleket, haladjunk lefelé a szártakaróval, és erősítsük őket a zöld szárhelyettesítőhöz. Legyenek közel, dúsan egymáshoz.

Ha már minden szirmot és kisebb levelet felerősítettünk, következnek a nagyobb levelek a szár aljára.

A fennmaradó szárat vonjuk be végig szártakaróval, az esetlegesen felesleges szárat vágjuk le.

Igazgassuk el a virágokat és a leveleket.

Videó:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük