11 program, hogy ne lopják a képeid

Többen panaszkodtatok, hogy illetéktelen személyek a ti alkotásaitokat sajátjaikként tüntetik fel. Ez egy nagyon csúnya dolog, és jó lenne, ha könnyen, gyorsan és egyszerűen elejét tudnánk ennek venni.

Az ilyen “lopásokat” elég könnyen megakadályozhatjuk úgy, hogy ha vízjelezzük a képeinket. Ez annyit jelent, hogy ráteszünk egy szöveget, akár a nevüket, akár a választott felhasználó nevünket, akár a dátumot; bármit, amit csak szeretnénk, és beazonosít minket.

Tudni kell azt is, hogy egy vízjelet sokkal könnyebb rátenni egy képre, mint azt eltávolítani onnan. Még grafikai suliban tanították nekem a képszerkesztést. Szerettem is, mára egész jól megy. De én is inkább keresnék olyan képeket – ha mondjuk ide kellenének a blogba -, amiken nincs vízjel, mint órákig javítgatni egy képen a vízjelet, és eltüntetni a helyét. Tehát elég bonyolult eljárás eltávolítani, magyarul, elég jól meg tud védeni a nem kívánatos felhasználástól. 🙂

Azt gondolom, a legtöbben telefonnal fotózzátok a képeiteket, és azok utána rögtön mennek is fel a csoportjainkba vagy a saját üzenőfalatokra, Pinterest-re. Ez jól is van így, ezért azt gondoltam ki, hogy a telefonos app-okat veszem előre.

Telefonos alkalmazások

Android telefonokra

1. Photo Watermark

Egy remek alkalmazás, amivel nem csak szöveget tehetsz a képeidre, de helyezhetsz rájuk apró képecskéket, grafikákat, sőt, még szabad kézzel rajzolhatsz is rájuk.

A szövegeket elforgathatod, a színüket állíthatod, másolhatod, így akár az egész képre teheted ugyanazt a vízjelet.

A legjobb benne, hogy az egyes változtatásokat külön, úgynevezett rétegeken kezeli. Ez annyit jelent, hogy ha az egyik lépés mégsem tetszik, eltávolíthatod anélkül, hogy a többi változtatást le kéne törölnöd. Ehhez annyit kell tenned, hogy a törlendő rész rétegét kitörlöd.

Az eredeti képet nem módosítja, hanem új képként menti el a vízjelezett képet.

Így működik:

2. Logo Licious

Nem csak logót, de szöveget és más vízjelet is tehetsz a képeidre ezzel az alkalmazással. Ha van már kész logód, be tudod tölteni a programba, és rá tudod helyezni a képeidre.

Tudod vele vágni, szerkeszteni a képeidet, és gyorsan meg tudod osztani pl. Facebook-on. Sok betűtípus közül tudsz választani.

A legnagyobb előnye szerintem, hogy ha egyszer megszerkesztettél egy vízjelet – pl. szöveget logóval, vagy csak szöveget -, azt el tudod menteni, és később minden képedre ugyanúgy rá tudod tenni.

Úgynevezett X-grid-et tudsz a képeidre. Mutatom, mi ez (könnyebb így megérteni, mint leírva):

logo-licious
Kép forrása: Google Play áruház

3. Add Watermark Free

Kifejezetten képek vízjelezéséhez készült app.

A program jobb felső részén lévő ‘+’ jelre kattintva adhatsz hozzá képet. Ezután tudod megszerkeszteni a szöveget, aminek a betűtípusát, színét, méretét tudod megadni. Azt is tudja pl. hogy függőlegesen helyezd a kép egyik oldalára. Itt mondom el, de minden app-nál igaz, hogy néhány betűtípusban nincsenek benne a magyar ékezetes betűk, főként az ‘ő’ és az ‘ű’ szokott problémát okozni. Ha nem szépen jelenik meg, kénytelen vagy másik betűtípust választani.

Előre elkészített szöveges sablonok közül választhatsz, amiket tetszésed szerint átírhatsz, átszerkeszthetsz.

Így működik:

Iphone

4. eZy Watermark lite – Photo

Segítségével a nevedet, az aláírásodat, a logódat, a copyright szövegedet vagy akár a márkajeledet is ráteheted a képeidre.

Saját sablonokat tudsz létrehozni és elmenteni, így nem kell újra és újra elkészítened a saját, rád jellemző vízjelet, sőt, minden képeden egyforma lesz. Szintén új képként menti el a vízjelezett képet, így az eredeti fotód megmarad.

A képeket betöltheted a fényképezőből, a telefonod memóriájából, de akár Facebook vagy Instagram fiókodból is – így a már korábban feltöltött képeidet is vízjelezni tudod.

ezy-watermark-lite-iphone
Kép forrása: Itunes

5, iWatermark Lite Watermark Pics

A képeket itt is védheted szöveggel vagy logóval (képpel), de tehetsz rá még QR kódot is.

Ez az ingyenes változat az app saját vízjelét is ráteszi a képeidre. Ahhoz, hogy ezt ne tegye, nyilván meg kell venni 🙂

iwatermark-iphone
Kép forrása: iTunes

6. Watermark Photo

Ezt is kifejezetten fotók vízjelezéséhez alkották meg. Sok, már kész sablont is felhasználhatsz, de alkothatsz egyedit is.

watermark-iphone
Kép forrása: iTunes

Online elérhető alkalmazások

7. Canva

Az egyik legeslegjobb képszerkesztő alkalmazás az online világban. Eszméletlen sok előre elkészített sablon közül választhatsz, de egyedi elrendezést is alkothatsz.

Egyszerűen csak regisztrálnod kell, ingyenesen használható.

Ebben a videóban pont azt láthatod, hogy hogyan kell ezt csinálni:

8. Canva applikációk

Mivel az egyik legjobb programnak találom, így szerintem külön menüpontot érdemel a két alkalmazása:

Androidra és iPhone-ra is elérhető, mégpedig itt.

Csak megadod a telefonszámod, és máris megkapod azt a linket, amin keresztül letöltheted az app-ot.

Gépre lethető, asztali alkalmazások

9. XnView

Nem csak vízjelezésre alkalmas, egy komplett képszerkesztő alkalmazás. Eszméletlen sokat tud, mégis magyarul is tud, és ingyenesen letölthető. Én nagyon sokat használom, személyes kedvencem.

Vízjelezéshez a menüből a következőt kell választani: Kép -> Szöveg hozzáadása.

Ide beírhatod a szövegedet, kiválaszthatod az elrendezését (ezt az ún. szövegdobozon belül teszi – simán maradhat alapbeállításon), kiválaszthatod a betűtípust, a szöveg színét, a háttér színét, hogy legyen-e körvonala. A tömörségnél pedig azt állíthatod be, hogy mennyire legyen átlátszó a háttér.

Ezután a Beillesztés gombra kattintva oda helyezed a képen a szöveget, ahova csak szeretnéd.

Sajnos itt sem lehet látni a beállításkor a várható eredményt, így ha a szöveg ráhelyezése után nem tetszik az eredmény, a Szerkesztés menüpont Visszavonás parancsával eltüntetheted a szöveget.

Ha tetszik a kész eredmény, a Fájl menüpont Mentés másként parancsával a neked tetsző helyre mentheted a képet.

Letöltés:

xnview
Fotó: xnView

10. Uconomix

Szintén letölthető program, ingyenes és fizetős változata is van. A fizetős változat jelenleg 29$.

Az ingyenes változatban egyszerre több képre is tehetsz vízjelet – így visszamenőleg is megteheted ezt a képeiddel – de akár egyre is használhatod. Tehetsz rájuk keretet és árnyékot is, és tömeges átméretezést is lehetővé tesz. Mindemellett beállíthatsz egy szöveg sablont, amit utána minden képedre alkalmazhatsz.

Ennek a menetét itt látod:

11. Watermark Software

Szintén letölthető program, próbaverzióval. Képek és videók vízjelezésére is alkalmas, képekhez 24,9$, videókhoz 34,95$-ba kerül.

Oktató videók egész tömkelegét tették fel az oldalukra. Naná, hiszen el akarják adni a szoftvert 🙂

watermark software
Fotó: Watermark software

Konklúzió

Rengeteg hasonló megoldást lehetne még ide felsorolni, de azt gondolom, ezek közül már tudsz választani. Teljes mértékben nem fognak megvédeni a vízjelek a lopástól, egy profi képszerkesztő le tudja szedni a képekről, roncsolódás nélkül. De neki sem megy azért annyira egyszerűen, és még egyszer, ehhez profinak kell lenni. Tehát az átlagos lopásokat ezzel a módszerrel el lehet kerülni 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük