Újabb orchidea harisnyavirág

Történt a minap, hogy Mezeiné Fiszter Márta – egyik kedves harisnyavirág készítőnk – feltöltött egy képet 3 db, megszólalásig élethű orchideáról a Harisnyavirág készítők csoportunkba. Először azt hittem, élő növényekről van szó. Azt hittem, azért töltötte fel a képet, hogy ilyeneket szeretne készíteni. Nem gondoltam, hogy harisnyából készült virágok vannak a fotón.

A kép persze nagyon sokaknak tetszett, mindenki gratulált és volt, aki megkérdezte, hogyan lehet ilyen élethű virágokat készíteni. Szerényen ő csak annyit mondott: “Megpróbáltam az élő virágokat leutánozni, mellette pedig rengeteg videót megnéztem. Ennyi a titok!”

orchidea harisnyavirág
Mezeiné Fiszter Márta virágai – katt a képre, hogy nagyobban lásd

Ugye te is szeretnél elismerő szavakat kapni és ilyen csodákat készíteni? Akkor olvasd el mai bejegyzésemet, amiből újabb orchideát készíthetsz 🙂

Mikre lesz szükséged:

1 cm-es, 3 cm-es 4 cm-es sablon

fehér, piros, világoszöld és sötétzöld harisnya

fehér, piros és zöld cérna

1 mm-es fehér porzó

zöld és barna szártakaró

fehér és zöld drót

2 cm-es és 3 cm-es rózsabimbó hungarocellből

szárhelyettesítő

olló, fogó, ragasztópisztoly

orchideakaspó, benne száraz oázis, tűzőhab

Készítsük is el!

1. lépés: A bimbók

Vedd a kezedbe a 2 cm-es rózsabimbót, és egy kb. 10 cm hosszú, zöld drót végét a ragasztópisztollyal ragasztózd be. Ezután szúrd rá a bimbót. Vond be a világoszöld harisnyával, a bimbó alatt kösd meg a harisnyát cérnával, és a felesleget vágd le.

A rögzítést takard el zöld szártakaróval.

Ezután vedd a 3 cm-es bimbót is, és ismételd meg a folyamatot. A bevonásához használhatod a világoszöld harisnyát duplán, vagy a sötétzöld harisnyát is – a sötétzölddel csak egyszer borítsd be.

Egy szál orchideához 3 db bimbót készíts, 1 db 2 cm-es és 2 db 3 cm-es bimbóból.

2. lépés: A virágszirmok

Apró belső szirmok

Elsőként az 1 cm-es sablonra lesz szükséged, ennek a segítségével készítheted el a két belső szirmot. A fehér drótból készíts hurkot, majd vond be a piros harisnyával. Kösd el piros cérnával, a feleslegeket vágd le.

1 db virágfejhez 2 db ilyen apró szirom fog kelleni.

Nagyobb belső szirom

Most a 4 cm-es sablont vedd a kezedbe, erre is készíts hurkot a fehér drótból, majd a sablonról levéve enyhén nyomd össze a hurkot. Ezután a végére készíts egy kis “fülecskét” a fogó segítségével. Borítsd be piros harisnyával, rögzítsd cérnával és a feleslegeket vágd le. Majd csavard meg a fülecskét 180 fokkal.

Virágszirmok

Vedd az 5 cm-es sablont, és ismét készíts hurkot a fehér harisnyából. Ha levetted a sablonról, nagyon finoman nyomd kicsit össze a tetejét, a két oldalát pedig kicsit kifelé húzd. Borítsd be duplán fehér harisnyával, és a szokásos módon rögzítsd fehér cérnával.

Egy virágfejhez 2 db fog kelleni belőle.

Következik a 3 cm-es sablon, erre is készíts hurkot a fehér drótból. A levétel után húzd hosszúkásra a hurkot, és úgy vond be a fehér harisnyával.

Egy virágfejhez 3 db-ra lesz szükséged.

3. lépés: A virágfej összeállítása

Vedd most a gyöngy porzókat. 1 szálat – ha a mindkét végén van gyöngy – hajts félbe, és tekerd össze a drót szárát. Majd a két kis piros szirmot erősítsd hozzá cérnával. Egymással pont szemben legyenek a szirmok.

Ezután a piros középső szirom következik, ezt is erősítsd hozzájuk. A két kis szirmocskát körömmel hajtsd domborúra.

Majd az 5 cm-es fehér szirmok következnek. végül a maradék 3 db, 3 cm-es fehér, hosszúkás szirom.

Ha túl rövidnek ítéled a virágfej szárát, erősíts hozzá drótot – legalább 15 cm hosszú legyen. Szártakaróval vond be az illesztéseket, és a virágfej szárát.

4. lépés: Egy szál orchidea összeállítása

A barna szártakaróval erősíts össze 2 db bimbót, a 2 cm-es lesz a szár végén, a 3 cm-es következik utána. Majd a harmadikat is erősíts hozzájuk.

Ezután következik a szárhelyettesítő, ehhez rögzítsd a már összeerősített bimbókat. Aztán következnek a virágfejek.

Végül, ha már minden bimbót és virágfejet felrögzítettél, hajlítsd meg a szárat derékszögben. Igazgasd el a virágfejeket, és a bimbókat is, enyhe ív legyen a virágszár végén.

5. lépés: Levelek

Semmi extra nincsen bennük. Vedd a 10 cm-es sablont, hajts rá hurkot a zöld drótból, alakítsd hosszúkás tojás formára. Vond be zöld harisnyával, rögzítsd a harisnyát cérnával, majd a feleslegeket vágd le.

Alakítsd a levelet enyhén homorúra. Készíts belőle legalább 10 db-ot, és tölcsér formában erősítsd őket egymáshoz.

6. lépés: A virág összeállítása

Szúrd a már elkészült virágszálakat egy olyan kaspóba, amibe előtte barna oázis szivacsot helyeztél.

Igazgasd el őket, majd szúrd bele a leveleket is.

Középre még beszúrhatsz egy szárhelyettesítőt támasztéknak.

Ezzel készen is vagyunk!

Ha elkészültél, töltsd fel a képét a Harisnyavirág készítők csoportunkba, hiszen a legjobb alkotásokat kitesszük a Facebook oldalunkra is!

Videós segédlet:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük