Élethű mikulásvirág

Nehézségi szint:    

Egyik nap, ahogy olvasgattam a Facebook-on a harisnyavirág készítő csoportban a bejegyzéseket, megdöbbentem, hiszen egy hölgy azt írta, szezonja van már a mikulásvirágnak, és ő ezért hozott egy leírást az elkészítéséről.

Könnyen lehet, hogy én vagyok tudatlan, de azért én úgy gondolom, még messze van a Mikulás. Sebaj, legalább lesz idő elkészíteni a mai verziót 🙂

Rengeteget foglalkoztunk már itt a blogon vele:

Ezért arra gondoltam, keresek egy igazán élethűt, hogy aki annyira ragaszkodik az élethű dolgokhoz, mint én, az is találjon egy neki tetszőt. A készítését bemutató videó természetesen most sem marad el, az olvasást kihagyva egyből a videóhoz ugorhatsz, ha ide kattintasz.

Nézzük, mikre lesz szükségünk:

  • 0,6 mm-es (22-es) drót
  • 8 cm-es, 6 cm-es, 5 cm-es és 4,5 cm-es sablon
  • piros és méregzöld harisnya
  • piros és sötétzöld cérna
  • zöld szártakaró
  • piros mini porzók
  • piros bogyós porzók
  • zöld szárhelyettesítő
  • fogók, olló
  • egy szép cserép vagy kaspó, tűzőhab, esetleg egy váza

Kezdjük is el!

1. lépés: A szirmok

élethű mikulásvirágVegyük először a 0,6 mm-es drótot és a 8 cm-es sablont, és formázzunk hurkot. A drótok összetekerését húzzuk meg a fogóval is, majd vegyük le a sablonról. A hurkot nyújtsuk meg, és a fogó segítségével itt-ott hajlítsuk meg a drótot, hogy kicsit hullámos legyen a széle.

Vonjuk be a piros harisnyával, és kössük el piros cérnával. A felesleget vágjuk le. Összesen 3 db-ot készítsünk belőle.

Csak egy tipp: miután már ráhúztad a harisnyát, és megkötötted a drótváz körül, érdemes a hegyesebb részeknél átkenni átlátszó körömlakkal – így kevesebb az esélye, hogy kilyukad, elszakad.

Ismételjük meg ezt a folyamatot a 6 cm-es sablonnal is, itt is 3 db-ot készítsünk. Majd az 5 cm-es sablonnal is készítsünk 3 db szirmot. Következik a 4,5 cm-es sablon, azzal is készíts 3 db szirmot,

2. lépés: Levelek

élethű mikulásvirágIsmét csak a 6 cm-es sablon fog kelleni, és szintén a 0,6 mm-es drót. Hurkot készítünk, és a levélváz kialakításánál ugyanúgy járunk el, mint a szirmoknál, azzal a különbséggel, hogy ide középre is behúzunk egy drótot. Még pedig úgy, hogy fogunk még egy szál drótot, és a levél csúcsához erősítjük (kb. a közepénél), egyszerűen rátekerjük. Ezután visszahajtjuk a levél szára felé, és hozzáerősítjük.

Bevonjuk a sötétzöld harisnyával, és ismét csak a szirmok elkészítésénél megismert folyamatot végezzük el.

A levelek szárát körbetekerjük zöld szártakaróval.

Jó sokat készítsünk belőle!

3. lépés: A virág

Fogjuk meg a piros mini porzókat, és kössük össze őket cérnával. Szorosan és egyforma magasan álljanak. Vegyük először a legkisebb, 4,5 cm-es szirmokat, és egyesével erősítsük őket a porzókhoz. Őket követi a többi szirom is, növekvő sorrendben.

Igyekezzünk úgy igazgatni őket, hogy mindegyik látszódjon. Az elkötést takarjuk el zöld szártakaróval, és tekerjük körbe a virág szárán is. Formázzuk kicsit ívesre, és lefelé hajlóra a szirmokat.

Végezetül fessük meg a porzókat piros körömlakkal, hogy szép fényt kapjanak. A virág szárát pedig vonjuk be zöld szártakaróval.

4. lépés: A szárak összeállítása

Következnek a bogyós porzók, 4-5 db-ot összefogunk, és 3 db levélhez közé erősítjük őket szártakaróval.

A szárhelyettesítő tetejére erősítünk 4-5 db bogyós porzót egy levél kíséretében, és szépen haladunk lefelé a szártakaróval. Következik egy újabb levél, majd egy újabb. 3 db levél után újra vegyünk 4-5 db bogyós porzót, majd újra következik 3 db levél. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogy az alapanyagunk.

Ha esetleg túl hosszúnak találnánk a szárhelyettesítőt, nyugodtan vágjunk le belőle, és a leveleket hajtsuk kifelé egy nagyobb sablon segítségével.

A szárakat ne hagyjuk nyíl egyenesen, hiszen a természetben ez ritkán fordul elő, hajlítgassuk meg őket tetszőleges irányba.

Cserépben úgy mutat a legszebben, ha 3-4 szárat készítünk, amikre tetszőleges magasságba helyezzük a virágokat, és így szúrjuk bele őket a tűzőhabba.

Azért nézd csak meg, igencsak hasonlít, nem?

élethű mikulásvirág valódi mikulásvirág
Most pedig a beígért videó:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük