Harangláb harisnyából

Nehézségi szint:    

Ismét egy igazán élethű virágot hoztam. Olyan kis kedves és szép, hogy nem bírtam ki, hogy ne osszam meg veled! 🙂 Hogy hogyan is készül? Elmondom, olvass tovább!

Pár szóban a virágról:

Tavasszal és nyáron nyílik ez a kedves, teljesen fagytűrő évelő növényke, a harangláb. Harang alakú virágaiért – nevét is innen kapta – gyakran tartják sziklakertekben dísznövényként. Kertben is jól megél, kedveli a jó vízgazdálkodású talajt és a sok napfényt.

Magyarországon a közönséges harangláb őshonos, de számtalan faja létezik az északi féltekén.

Kép forrása: Pinterest

Készítsük is el!

Nézzük, mikre lesz szükséged:

2 cm-es, 3 cm-es, 4 cm-es és 5 cm-es sablon

fehér és zöld drót

világoszöld, sötétzöld, fehér és lila harisnya

fehér, lila és zöld cérna

lila filc vagy akrilfesték

sárga porzók

zöld szártakaró

olló, fogó

kaspó vagy cserép, benne oázis tűzőhab

1. lépés: Bimbó

harangláb bimbó harisnyavirág

Ehhez szükségünk van két szál zöld drótra, egyenként kb. 25 cm hosszúságban. X-alakban összefogjuk őket, és a fogó segítségével összetekerjük őket, kb. 1 cm-es hosszúságban.

Ezután a 2 cm-es sablon segítségével hurkot formázunk úgy, hogy az összetekerés ráfeküdjön a sablonra, és a fogóval összetekerjük a négy szálat. Levesszük a sablonról, kicsit csúcsosra formáljuk, majd a fogóval összenyomkodjuk a végét, hogy még elkeskenyedőbb legyen.

Ezután duplán bevonjuk a világoszöld harisnyával, amit zöld cérnával kötünk el, és a feleslegeket levágjuk.

Ezután veszünk egy szál fehér drótot, és félbehajtva a bimbó szárához rögzítjük – szártakaróval -, hogy hosszabb legyen. Az egész szárat körbetekerjük szártakaróval.

Ha kész, kb. derékszögben meghajtjuk a bimbót a száron.

Készítsünk néhányat a 3 cm-es sablonnal is, az előző lépéseket követve.

Megjegyzés: Mivel a fenti fotón a bimbó inkább sárgászöld, készíthetsz ilyet is, ehhez harisnyát itt találsz. Viszont azt nem értem, hogy a sárgászöld bimbóból, hogy lesz kék-fehér, esetleg lila-fehér virág 🙂

2. lépés: A virág

harangláb virág harisnyavirág

Lila szirmok

A 4 cm-es sablon segítségével hurkot hajtunk a fehér drótból úgy, hogy kb. 10 cm-es szár maradjon rajta. A sablonról levéve nagyon oválisra húzzuk, úgy, hogy a mutatóujjunk a hurok végében maradjon, tehát ne csúcsosodjon ki.

Két rétegben vonjuk be a hurkot lila harisnyával, elkötjük a lila cérnával, a feleslegeket levágjuk.

Egy virághoz összesen 5 db ilyen sziromlevelet készítünk.

Lila-fehér szirmok

A 3 cm-es sablonnal formálunk most hurkot a fehér drótból úgy, hogy kétszer tekerjük körbe a sablonon a drótot, és kb. 10 cm-es szárat hagyunk rajta. Miután levettük a hurkot a sablonról, a kiálló drótszárakat nem összetekerjük, hanem a hurok belseje felé hajtva, megerősítjük azt.

Ezután szétnyitjuk, és egyik felét oválisra, míg másik felét kerekre formáljuk. Az ovális felét duplán bevonjuk lila harisnyával, a kerek felét pedig fehérrel, szintén duplán. Megegyező színű cérnákkal rögzítjük a harisnyákat, a feleslegeket levágjuk.

Ha kész, a fehér részét domborúra formáljuk. Ezután fogunk egy lila filcet, és megfestjük vele a fehér szirom szárhoz közeli részét. Nem kell nagyon, elég a szirom 1/4-ét megszínezni vele.

Összesen 5 db-ot készítsünk belőle egy virághoz.

A virág összeállítása

Fogjunk a sárga porzókból 8-10 db-ot, és középen vágjuk el őket – vagy, fogjunk 5-6 db-ot és középen hajtsuk félbe őket.

Vegyünk 2 db, kb. 60 cm-es ezüst drótszálat, és középen hajtsuk félbe őket úgy, hogy a fogóval nyomjuk szét a képződő hajlást. Ezután vonjuk be a szárat zöld szártakaróval.

Most következnek a porzók, amiket cérnával a szár felső részéhez erősítünk. Jönnek a fehér-lila szirmok, ezeket a porzók köré egyesével rögzítjük, spirál alakban.

Ezután kerülnek sorra a lila csészelevelek is, amiket szintén egyesével rögzítünk fel, a lila cérnát használva. Úgy igazítsuk őket, hogy két fehér-lila szirom közé essenek.

A rögzítést és a kilógó drótszálakat takarjuk el zöld szártakaróval. Igazgassuk el a külön álló lila szirmokat úgy, hogy kicsit hátrafelé, a szár felé hajoljanak. A fehér-lila szirmokból pedig a lilákat hajtsuk egészen hátra, legyenek szinte párhuzamosak a szárral.

Az egész virágot döntsük meg a száron, legyen kb. majdnem derékszögben.

3. lépés: Levelek

harangláb levelek harisnyavirág

Az 5 cm-es sablon segítségével hurkot formálunk a zöld színű drótból, úgy, hogy kb. 10 cm-es szár maradjon rajta. Lehúzzuk a hurkot, és a szárával szemben a hurkot kicsit benyomjuk az ujjunk hegyével, hogy szív alakot kapjunk.

Bevonjuk sötétzöld harisnyával, elkötjük zöld cérnával, a feleslegeket levágjuk, és körbetekerjük szártakaróval. Egy levélhez 3 ilyen levélkét rögzítünk össze, háromszög alakban.

4. lépés: A növény összeállítása

Egy bimbóhoz szártakaróval leveleket erősítünk, egy másikhoz pedig leveleket és virágot is, úgy, hogy a virág fejétől kb. 10-15 cm-re legyen a bimbó és a levél.

Egy szál virágra csak leveleket erősítünk.

Addig dolgozunk, amíg minden levelet és bimbót fel nem erősítettünk a virágszárakra.

Ha elkészültünk, tűzzük egy tűzőhabbal kitöltött kaspóba őket.

Jöhet a fotózás, oszd meg a kész munkát a Harisnyavirág készítők csoportunkban!

Videós segítség:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük