Harangláb harisnyából

Nehézségi szint:    

 

Ismét egy igazán élethű virágot hoztam. Olyan kis kedves és szép, hogy nem bírtam ki, hogy ne osszam meg veled! 🙂 Hogy hogyan is készül? Elmondom, olvass tovább!

Pár szóban a virágról:

Tavasszal és nyáron nyílik ez a kedves, teljesen fagytűrő évelő növényke, a harangláb. Harang alakú virágaiért – nevét is innen kapta – gyakran tartják sziklakertekben dísznövényként. Kertben is jól megél, kedveli a jó vízgazdálkodású talajt és a sok napfényt.

Magyarországon a közönséges harangláb őshonos, de számtalan faja létezik az északi féltekén.

Kép forrása: Pinterest

 

Készítsük is el!

 

Nézzük, mikre lesz szükséged:

2 cm-es, 3 cm-es, 4 cm-es és 5 cm-es sablon – megrendelhetőek itt

fehér és zöld drót – megrendelhetőek a színekre kattintva

világoszöld, sötétzöld, fehér és lila harisnya – megrendelhető a színekre kattintva

fehér, lila és zöld cérna – megrendelhető a színekre kattintva

lila filc vagy akrilfesték

sárga porzók – megrendelhető itt

zöld szártakaró – megrendelhető ide kattintva

olló, fogó – megrendelhetőek a nevükre kattintva

kaspó vagy cserép, benne oázis tűzőhab – megrendelhető itt

 

1. lépés: Bimbó

harangláb bimbó harisnyavirág

 

Ehhez szükségünk van két szál zöld drótra, egyenként kb. 25 cm hosszúságban. X-alakban összefogjuk őket, és a fogó segítségével összetekerjük őket, kb. 1 cm-es hosszúságban.

Ezután a 2 cm-es sablon segítségével hurkot formázunk úgy, hogy az összetekerés ráfeküdjön a sablonra, és a fogóval összetekerjük a négy szálat. Levesszük a sablonról, kicsit csúcsosra formáljuk, majd a fogóval összenyomkodjuk a végét, hogy még elkeskenyedőbb legyen.

Ezután duplán bevonjuk a világoszöld harisnyával, amit zöld cérnával kötünk el, és a feleslegeket levágjuk.

Ezután veszünk egy szál fehér drótot, és félbehajtva a bimbó szárához rögzítjük – szártakaróval -, hogy hosszabb legyen. Az egész szárat körbetekerjük szártakaróval.

Ha kész, kb. derékszögben meghajtjuk a bimbót a száron.

Készítsünk néhányat a 3 cm-es sablonnal is, az előző lépéseket követve.

Megjegyzés: Mivel a fenti fotón a bimbó inkább sárgászöld, készíthetsz ilyet is, ehhez harisnyát itt találsz. Viszont azt nem értem, hogy a sárgászöld bimbóból, hogy lesz kék-fehér, esetleg lila-fehér virág 🙂

 

2. lépés: A virág

harangláb virág harisnyavirág

Lila szirmok

A 4 cm-es sablon segítségével hurkot hajtunk a fehér drótból úgy, hogy kb. 10 cm-es szár maradjon rajta. A sablonról levéve nagyon oválisra húzzuk, úgy, hogy a mutatóujjunk a hurok végében maradjon, tehát ne csúcsosodjon ki.

Két rétegben vonjuk be a hurkot lila harisnyával, elkötjük a lila cérnával, a feleslegeket levágjuk.

Egy virághoz összesen 5 db ilyen sziromlevelet készítünk.

 

Lila-fehér szirmok

A 3 cm-es sablonnal formálunk most hurkot a fehér drótból úgy, hogy kétszer tekerjük körbe a sablonon a drótot, és kb. 10 cm-es szárat hagyunk rajta. Miután levettük a hurkot a sablonról, a kiálló drótszárakat nem összetekerjük, hanem a hurok belseje felé hajtva, megerősítjük azt.

Ezután szétnyitjuk, és egyik felét oválisra, míg másik felét kerekre formáljuk. Az ovális felét duplán bevonjuk lila harisnyával, a kerek felét pedig fehérrel, szintén duplán. Megegyező színű cérnákkal rögzítjük a harisnyákat, a feleslegeket levágjuk.

Ha kész, a fehér részét domborúra formáljuk. Ezután fogunk egy lila filcet, és megfestjük vele a fehér szirom szárhoz közeli részét. Nem kell nagyon, elég a szirom 1/4-ét megszínezni vele.

Összesen 5 db-ot készítsünk belőle egy virághoz.

A virág összeállítása

Fogjunk a sárga porzókból 8-10 db-ot, és középen vágjuk el őket – vagy, fogjunk 5-6 db-ot és középen hajtsuk félbe őket.

Vegyünk 2 db, kb. 60 cm-es ezüst drótszálat, és középen hajtsuk félbe őket úgy, hogy a fogóval nyomjuk szét a képződő hajlást. Ezután vonjuk be a szárat zöld szártakaróval.

Most következnek a porzók, amiket cérnával a szár felső részéhez erősítünk. Jönnek a fehér-lila szirmok, ezeket a porzók köré egyesével rögzítjük, spirál alakban.

Ezután kerülnek sorra a lila csészelevelek is, amiket szintén egyesével rögzítünk fel, a lila cérnát használva. Úgy igazítsuk őket, hogy két fehér-lila szirom közé essenek.

A rögzítést és a kilógó drótszálakat takarjuk el zöld szártakaróval. Igazgassuk el a külön álló lila szirmokat úgy, hogy kicsit hátrafelé, a szár felé hajoljanak. A fehér-lila szirmokból pedig a lilákat hajtsuk egészen hátra, legyenek szinte párhuzamosak a szárral.

Az egész virágot döntsük meg a száron, legyen kb. majdnem derékszögben.

 

3. lépés: Levelek

harangláb levelek harisnyavirág

 

Az 5 cm-es sablon segítségével hurkot formálunk a zöld színű drótból, úgy, hogy kb. 10 cm-es szár maradjon rajta. Lehúzzuk a hurkot, és a szárával szemben a hurkot kicsit benyomjuk az ujjunk hegyével, hogy szív alakot kapjunk.

Bevonjuk sötétzöld harisnyával, elkötjük zöld cérnával, a feleslegeket levágjuk, és körbetekerjük szártakaróval. Egy levélhez 3 ilyen levélkét rögzítünk össze, háromszög alakban.

 

4. lépés: A növény összeállítása

Egy bimbóhoz szártakaróval leveleket erősítünk, egy másikhoz pedig leveleket és virágot is, úgy, hogy a virág fejétől kb. 10-15 cm-re legyen a bimbó és a levél.

Egy szál virágra csak leveleket erősítünk.

Addig dolgozunk, amíg minden levelet és bimbót fel nem erősítettünk a virágszárakra.

Ha elkészültünk, tűzzük egy tűzőhabbal kitöltött kaspóba őket.

 

Jöhet a fotózás, oszd meg a kész munkát a Harisnyavirág készítők csoportunkban!

 

Videós segítség:

Alapanyagra van szükséged? Keresd a Harisnyavirág webáruházat!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

 

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

[mc4wp_form id=”1444″]

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük