Kosár készítése papírfonással

Nézd meg, mennyire egyszerű szép kosarat készíteni egy felesleges dobozból és némi újságpapírból. Tetszésed szerinti méretben, formában, színben – minden csak rajtad múlik. 🙂

Mindig bajban vagyunk, ha arra gondolunk, hogy már megint miben tároljuk a fáradtságos munkával elkészített virágainkat. Ehhez hoztam most egy kis segítséget, filléres alapanyagok felhasználásával.

Mikre lesz szükséged?

  • egy neked tetsző méretű és formájú kartondobozra
  • rengeteg újságpapírra – a fényes újság nem jó, inkább napilapra gondolj
  • erős papírragasztóra
  • ruhaszárító csipeszekre
  • akrilfestékre

Kezdjünk is neki!

1. lépés: A doboz előkészítése

papírfonás

Ez semmi mást nem takar, mint az, hogy a doboz felesleges füleit vágd le, a másik oldalát pedig – ami az alja lesz – szabadítsd meg a felesleges ragasztótól. Ezután a hosszabb fülét hajtsd alulra, és a rövidebbet felülre, majd ragaszd őket össze. Majd fordítsd az aljára, és jól nyomkodd le a papírt, hogy a ragasztó rendesen érje mindenhol. Amíg szárad, tehetsz bele néhány könyvet, hogy biztosan erős rögzítést kapj.

2. lépés: A doboz aljának és oldalának dekorálása

Először is, a dobozt kívülről és belülről is borítsd be újságpapírral. Szépen, egyenletesen, gyűrődésmentesen ragaszd fel az újságpapírt rá.

2.1 Az oldalát díszítő fonat elkészítése

papírfonás

Először is rengeteg papírcsíkra lesz szükséged. Ehhez hajtsd négybe az újságot, majd a hosszabbik oldala mentén még egyszer félbe. Ezután egy késsel vágd fel csíkokra. Hosszú, kb. 8-10 cm széles csíkokat kell kapnod. Ezután a hosszúkás csíkokat nyomkodd kicsit össze, és tekerd is meg őket.

Ezután fogj össze 3 db ilyen csíkot az egyik végüknél, ragasztózd össze őket, és egy csipesszel fogd is össze őket, nehogy elengedjék egymást. Ezután kezd el összefonni a 3 csíkot. Nyilván nem lesznek elsőre elég hosszúak, így nyisd szét az újságpapír csíkokat a másik oldalukon, és egyszerűen ragassz hozzájuk újabb csíkokat, és folytasd a fonást.

Arra viszont készülj fel, hogy nagyon hosszú fonatot kell készítened. Természetesen a doboz méretétől függ a tényleges hossz, de készülj rá, hogy minimum 5-6 méter fonatra lesz szükséged.

2.2 A doboz alját és oldalát díszítő csíkok

papírfonás

Ehhez ugyanúgy vágd fel az újságpapírt, ahogy már az előbb is, majd a papírcsíkokat kezd el feltekerni egy ceruzára. Ezt úgy tudod a legkönnyebben megtenni, ha az újságpapírcsík egyik sarkához 45 fokos szögben (átlósan) odafogod a ceruzát, és így kezded el tekerni körülötte a papírcsíkot. Addig tekerd, amíg el nem fogy a csík, a végénél pedig ragaszd rá a csík másik sarkát.

papírfonás

Ezután az elkészült “csöveket” lapítsd el, középen hajtsd félbe, és vágd el. A a doboz egyik belső sarkától kiindulva kezd el a doboz oldalaira felragasztani őket. Majd ezeket hajtsd kifelé, és ott is ragaszd le őket. Nem baj, ha nem érnek le a doboz másik oldalán a doboz aljáig, úgy is el fogod takarni őket. Ha esetleg nem akarnak a helyükön maradni, nyugodtan tegyél rájuk csipeszeket addig, amíg a ragasztó megköt.

Borítsd be ezzel a módszerrel a doboz két rövidebb oldalát.

papírfonás

Ezután a hosszabb csíkokkal is ismételd ezt meg, azzal a különbséggel, hogy ezeket a doboz aljába is ragaszd bele, és a doboz oldalát is borítsd be velük.

2.3 A fonat felragasztása

papírfonás

Indulj el a doboz tetején az egyik saroktól, és szépen körbe kezd el felragasztani a fonatot. Haladj körbe, egészen addig, amíg a doboz aljához nem érsz.

3. lépés: A kosárka füle

papírfonás

A fonatból vágj egy neked tetsző hosszt, és ragaszd fel fülnek a kosárka oldalára.

4. lépés: A festés

Már csak a szín hiányzik a kosárról.

Válassz neked tetsző színű akrilfestéket. Ha nem egységes színűre szeretnéd festeni, hanem inkább valami színátmenetet szeretnél, akkor használj több festéket (maximum 3 színt), és keverd össze őket, de ne egyenletesen! Ezután fogj egy ecsetet, és fesd le a kosárkát.

Az akrilfesték gyorsan szárad, és nagyon jól fed.

Tipp: Köthetsz rá szalagot is 🙂

Az elkészítésében ez a videó sokat segíthet:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük