Frézia – csodás harisnyavirág

Nehézségi szint:    

Korábban már foglalkoztunk a fréziával, igaz, az már nagyon régen volt. Akkor egy sárga virágot készítettünk, most pedig a rózsaszín van soron.

A fréziáról

A virág őshazája Dél- és Kelet-Afrika, innen terjedt szét az egész világon. Ma már annyira népszerű, hogy hibridekkel is sokszor találkozni. Virágai tölcsér alakúak, egy közös száron nőnek. Illata miatt olaja sokszor kerül kézkrémekbe, samponokba, gyertyákba.

Mikre lesz szükségünk?

 • 5cm-es sablon
 • 1,5 cm-es sablon
 • fehér drót
 • zöld drót
 • zöld harisnya
 • rózsaszín harisnya
 • porzók
 • szárhelyettesítő
 • zöld szártakaró
 • vatta
 • cérna
 • fogó
 • olló
frezia-rozsaszin-alapanyagok

Álljunk neki!

1. lépés: Az 5cm-es sablonra ráhajtjuk a fehér drótot, virágszirmot készítünk vele. A szárat kb. 6-8 cm hosszúra hagyjuk. Miután lehúztuk a sablonról, kicsit hosszúkásra nyújtjuk. Bevonjuk a rózsaszín harisnyával, majd cérnával jó erősen lerögzítjük a harisnyát, a felesleges harisnyát és cérnát pedig ollóval levágjuk.

Összesen 24db szirmot készítünk ezzel a módszerrel.

2. lépés: A 1,5cm-es sablonra ráhajtjuk a zöld drótot, ezt is kicsit megnyújtjuk, kb. 5 cm-es szárat hagyunk neki. Ez lesz a virág alsó levele. Bevonjuk a zöld harisnyával, jól elkötjük a cérnával, a felesleget szintén levágjuk.

Összesen 18db-ot készítünk belőlük.

3. lépés: Kezünkbe vesszük a porzókat, elfelezzük őket. A még bimbózó virágokhoz használjuk 3db szirmot. A megfelezett porzókat egy rózsaszín sziromhoz kötjük. majd ehhez kötünk még egy szirmot, majd a harmadikat is. A kész virágot jó szorosan megkötjük cérnával, és formára igazgatjuk a szirmokat. Ezután a kis zöld leveleket a virág aljához rögzítjük, hogy eltakarjuk a cérnát. Rögzítsük ezeket is cérnával, és nyomkodjuk őket formára. Zárásként tekerjük körbe alaposan zöld szártakaróval.

2db-ot készítsünk belőle.

4. lépés: A már dúsabb virágokhoz használjunk 6db szirmot, és a fent leírt módszerrel készítsük el, azzal a különbséggel, hogy egy vékony csík harisnyával tekerjük körbe jó szorosan a virág alját ott, ahol a cérnát tekertük körbe. Ennek a tetejére rögzítjük a 4db apró zöld levélkét. Végül ezt is tekerjük körbe szártakaróval.

3db-ot készítsünk belőle.

Összeállítás

5. lépés: Fogjuk a zöld szárhelyettesítőt, az egyik végét vonjuk be vattával. A vattát tekerjük körbe jó szorosan két réteg zöld harisnyával, mindegyik réteget külön-külön rögzítsük cérnával. A felesleget most is vágjuk le ollóval.

Készítsünk még 5db ugyanilyen bimbót, de ne a szárhelyettesítőre, csak úgy külön, hogy később a szárra tudjuk rögzíteni őket.

6. lépés: Vegyünk egy ceruzát, és a zöld drótból készítsünk hurkot a ceruza segítségével, és hagyjunk kb. 5cm-es szárat. Vonjuk be zöld harisnyával. 4db-ot készítsünk belőle, és rögzítsük őket a szárhelyettesítő vattás végére.

7. lépés: Kezdjük összeállítani a virágot. Tekerjük körbe a szárhelyettesítőt a zöld szártakaróval, közben vegyük a vattás bimbókat szép sorjában. Igyekezzünk utánozni a természetes virágokat az elrendezés során.

8. lépés: Ha már az összes bimbót elhelyeztük, jöhetnek a kisebb virágok (amelyek 3db sziromból állnak). Ha ezekkel is megvagyunk, jöhet a többi virág. A virágokat szépen egymás alá helyezzük el.

9. lépés: Ha már mindent felrögzítettünk, igazgassuk el a virágokat, és hajtsuk a szárat kicsit ívesre.

Ugye, milyen csodálatos lett?

Ha esetleg elakadtál, itt egy videó is, ahol jobban megnézheted a készítés folyamatát:

Forrás

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük