Narancsfa készítése harisnyából

Nehézségi szint:    

A narancsfa eredetileg Kína déli részéről származik. Kastélykertek, üvegházak növényeként kezdte európai pályafutását – a XVII-XVIII. században egyre-másra épültek a kastélykertekben az orangerie-nek nevezett, művészi igényű üvegházak, melyek kizárólag a narancsfák téli tárolására szolgáltak.

Örökzöld törpe fajta, bokorrá vagy fácskává fejlődik, és szép dísze lehet otthonunknak. Fehér virágai bódító illatot árasztanak, gyümölcsei kissé kesernyés ízűek, de fogyaszthatók. A mai leírásban a narancsfa leírását mutatjuk be. 🙂

A narancsfa alapanyagai

Sablon (4, 5)
Harisnya (narancs, zöld)
Narancssárga háló
Vatelin töltőanyag

Zöld szártakaró
Zöld szárhelyettesítő
Cérna
Drót
Olló
Kombinált fogó

A narancsfa elkészítése

A narancs elkészítéséhez a narancssárga hálóból vágjunk le egy kb 10 cm hosszú darabot. A háló egyik felére hurkoljunk egy 10 cm-es drótdarabot.

A drót hálós végére illesszünk 7-8 cm átmérőjű vatelin töltőanyagot, majd húzzuk rá a hálót, hogy jól megtartsa. A háló végét kössük össze cérnával.

A gyümölcs alapját vonjuk be három réteg narancssárga harisnyával. Távolítsuk el a felesleges háló- és harisnya-anyagokat.

Gyümölcsökből készítsünk kb. 10 darabot; a méretekkel játszhatunk, nagyobb narancsokat is készíthetünk. 🙂

Készítsünk 4-es sablonnal drótkatikát; nyújtsuk meg, vonjuk be zöld harisnyával. Minden egyes narancshoz három darabra lesz szükségünk.

A narancs drótszárára, a gyümölcs aljához szártakaróval rögzítsük a 3 levelet, majd az egész szárat vonjuk be szártakaróval.

harisnyavirág narancsfa1

A levelekhez 5-ös sablonnal készítsünk drótkarikát, majd vonjuk be ezeket zöld harisnyával. 2-3 cm-es drótszárat hagyjunk nekik. A szárakat vonjuk be zöld szártakaróval.

15-20 darab ilyen levélre lesz szükségünk.

Készítsünk kb 60 darab levelet ugyanezzel a módszerrel; az egyetlen különbség, hogy ezeknél 6-8 cm-es szárat hagyjunk.

A hosszúszárú leveleket négyesével illesszük egymásba tölcsérszerűen, kössük össze őket cérnával, és vonjuk be a szárakat szártakaróval.

harisnyavirág narancsfa2

A narancsfa összeállításához használjunk zöld szárhelyettesítőt. A gyümölcsöket, négyes és szimpla leveleket a szárhelyettesítőre rögzítsük zöld szártakaróval, és persze magát a szárhelyettesítőt is vonjuk be. Ehhez útmutatót már nem adunk, mindenkinek a saját kreativitására bízzuk, milyen elrendezésben alakítja ki a saját fáját (azért ötletet és inspirációt a lenti képről meríthetünk). 🙂

harisnyavirág narancsfa

~o~

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Szeretnéd látni, mit készítenek más virágkészítők? Lájkold a Facebook oldalunkat!

Gyere a Harisnyavirág készítők Facebook csoportunkba, ahol bátran felteheted a kérdéseidet.

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük