A nem mindennapi golgotavirág

Ez a különleges virág minden olyan harisnyavirág-készítőnek felkelti a figyelmét, aki valamilyen egyedire vágyik. A néha elhanyagolt porzók és bibék most előtérbe kerülnek, Elkészítése nem annyira bonyolult, amennyire annak tűnik, mégis, gyakorlott kezeknek ajánljuk.

A golgotavirág vagy passiflora eredetileg Amerikából származó kúszónövény, de ma már – főleg dísznövényként – az egész világon elterjedt. Nem csoda, hiszen számtalan színváltozatban láthatod, és egyedi megjelenése sok virágszerető ember figyelmét felkelti.

golgotavirág
Kék golgotavirág

Ne életed első harisnyavirágát lásd benne, de azért nem is annyira bonyolult. Sok alapanyagra és bonyolult technikára nem lesz szükséged, mégis, páratlan szépségű virágot készíthetsz.

Lássunk is neki!

Mikre lesz szükséged?

golgotavirág harisnyából világoszöld harisnya0,65 mm-es fehér/ezüst drót

4,5 cm-es sablon

rózsaszín szártakaró, világoszöld szártakaró

matt barna bibe

sárga lapított porzók

lila hosszúkás porzók

fehér cérna

lila akrilfesték (esetleg sárga akrilfesték)

Kezdjük is el!

golgotavirág harisnyából Első lépésként vonjuk be 3 db barna bibe szárát rózsaszín szártakaróval, 3 cm-es hosszúságban.

Most pedig vegyük a sárga lapított porzókat, és kettesével rögzítsük össze őket, de most a világoszöld szártakarót használjuk.

Ha esetleg nem találjuk elég élénk sárgának a porzókat, nyugodtan lefesthetjük őket sárga akrilfestékkel.

5 cm-es hosszban vonjuk be a szárukat a zöld szártakaróval.

golgotavirág harisnyából Ezután kössük össze a 3 db barna bibét zöld szártakaróval úgy, hogy a bibék alatt 1 cm-es szárat látni hagyunk, és a zöld szártakaró 1,5 cm-es hosszban rögzíti össze a bibéket.
golgotavirág harisnyából Most erősítsük hozzá a már összekötött 3 db barna bibéhez a sárga porzókat úgy, hogy a sárga porzókból 2 cm-es szár látszódjon.A zöld szártakaróval most is 1,5 cm-es hosszban erősítsük össze a virág közepét.
golgotavirág harisnyából Most következnek a lila porzók.Legalább 20 db-ot rögzítsünk össze középen, ehhez használjuk a rózsaszín szártakarót. 1 cm-es hosszúságban, a szártakaró mindkét oldalán fessük meg a porzók szárát lila akrilfestékkel.

Nem baj, ha a festék színe és a porzó színe elüt egymástól, hiszen egy színnek a különböző árnyalatai. Az én szememnek úgy lenne szebb, ha egy színben vannak, de ez a döntés rád vár: ha akarod, a porzókat is átfestheted, ha nem akarod, úgy is szép lesz. 🙂

golgotavirág harisnyából Most rögzítsük fel a lila porzókat is a készülő virágközépre, ehhez fehér cérnát használjunk.Hajtsuk félbe őket, és igyekezzünk úgy elrendezni őket, hogy visszahajtáskor egyenletes sugár alakot adjanak – tehát mindenhol egyenletesen helyezkedjenek el.
golgotavirág harisnyából Ha a rögzítésekkel megvagyunk, hajtsunk vissza mindent, és formázzuk meg a virág közepét.

Valahogy úgy kell kinéznie, mint a képen.

A nehezén ezzel túl is vagyunk.

golgotavirág harisnyából Már csak a pofonegyszerű szirmok vannak hátra.

A 4,5 cm-es sablonnal (ha esetleg nincs, az 5 cm-es is tökéletesen jó) készítsünk hurkot a 0,65 mm-es fehér drótból. Enyhén oválisra nyújtsuk meg a hurkokat, majd vonjuk be őket duplán világoszöld harisnyával.

Rögzítsük a harisnyát jó alaposan fehér cérnával, és a feleslegeket vágjuk le.

Ügyeljünk arra, hogy nagyon kevés harisnya maradjon a rögzítésnél, mert a vékony szárra 10 db szirmot kell rögzítenünk, és nagyon csúnya lesz, ha eláll.

golgotavirág harisnyából Először az első 5 db szirmot rögzítsük fel, lehetőség szerint egymás mellé a száron. Ezután a másik 5 db következik, és oda erősítsük őket, ahol a felső szirmok összeérnek.Ha ezzel megvagyunk, a szirmok szárát takarjuk be szártakaróval. Használhatunk világoszöld, de sötétzöld szártakarót is.

Végül igazgassuk meg a szirmokat enyhén ívesre és kifelé hajlóra.

Kész is vagyunk! Ugye, hogy nem volt annyira bonyolult? Csak másféle nézőpontot igényel, hiszen a hangsúly most nem a szirmokon, hanem a virág belsején van.

Ha nincs világoszöld harisnyád vagy nem szeretnél venni, semmi gond. Számtalan színvariációban létezik ez a virág. A színek összeállításában pedig most is barátod a Google. Ide kattintva a golgotavirág számtalan színváltozatát megnézheted.

Forrás

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág?
Nemcsak, hogy mindig megkapod az újdonságokat, de még EXKLUZÍV LEÍRÁSOKAT is küldünk. Iratkozz fel a következő űrlap kitöltésével!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük