Fordított technika

Nehézségi szint:    

 

A fordított technika segítségével egyszerűen készíthetünk szép harisnyavirágot.

Ennek a technikának a lényege, hogy fordított sorrendben – általában a nagyobb, külső szirmoktól a kisebb belső szirmokig – fejjel lefelé rögzítjük a szirmokat a szárra. Ez után rögzítjük a virág közepét (ha van neki) és egyesével felhajtjuk a szirmokat kialakítva a virágot.

Fontos, hogy a szirmokon egészen rövid szárat hagyjunk, hiszen azok valójában a virág belsejében lesznek.

 

Mutatom egy rózsa készítésén:

 

Először a legnagyobb leveleket rögzítjük. Hagyjunk a szárhelyettesítőn legalább 1 cm-es helyet, hiszen a többi szirmot nem a legnagyobbakra szeretnénk rögzíteni. Ezzel elkerülhetjük, hogy nagy csomó legyen a virág közepén, amire vagy nem tudjuk ráhúzni a virágközepet, vagy egyszerűen ronda lesz, ráadásul a rögzítés így még biztosabban is tart.

rózsa harisnyavirág

 

Majd következnek a kisebb levelek.

rózsa harisnyavirág

 

Ha felrögzítettünk minden levelet, a hosszabb drótokat levágjuk.

rózsa harisnyavirág

 

Minden szirmot felrögzítettünk, a feleslegeket levágtuk, a virág készen áll a szirmok felhajtására.

rózsa harisnyavirág

 

Felrögzítjük a virág közepét – ami most egy hungarocell rózsaközép – és bevonjuk harisnyával. Erre hajtjuk fel sorjában a szirmokat.

rózsa harisnyavirág

 

Először kicsit furán néz ki.

rózsa harisnyavirág

 

De itt már látszik a forma.

rózsa harisnyavirág

 

És a végeredmény:

rózsa harisnyavirág

 

Ezt a technikát alkalmazhatjuk rózsáknál vagy tulipánoknál, de számos más virág is készíthető ezzel a technikával. Ízelítőül:

 

Kankalin

fordított technika kankalin

Ezt az aprócska virágot én úgy készíteném, hogy legalább 4 sziromból álljon. A drótot megformáznám csepp alakúra, és ahhoz, hogy ilyen barázdált szirmokat kapjak, meghajlítanám jó alaposan a fogóval. Elég nehéz úgy behúzni a harisnyát a résekbe, hogy egy idő után ne szakadjon el, ennek elkerülésére a kész szirmokat átkenném átlátszó körömlakkal.

 

A csodás liliom

fordított technika liliom

Ennél a liliomnál a legjobb az, hogy kész liliomközepet is lehet kapni, így teljes egészében el tudjuk rejteni a rögzítést. Ha esetleg túl nagy a rögzítés, és nem tudjuk a virágközepet ráhúzni, vágjuk meg egy darabon a virágközép szárát, és így húzzuk rá a rögzítésre. Ha esetleg nem maradna a helyén, használjunk ragasztópisztolyt.

Ahhoz pedig, hogy ilyen gyönyörű színátmeneteket kapjunk, használjunk dupla réteg sárga harisnyát. Az első réteget fessük meg nagyobb mértékben piros-bordó akrilfesték keverékével – ehhez használhatunk ecsetet vagy fülpiszkálót is. A második réteget már csak bordóval fessük, és nyilván csak ott, ahol sötétebb részeket szeretnénk kapni.

Használhatunk esetleg sárga-piros színátmenetes harisnyát is, de közel sem lesz ennyire természetes a hatás.

 

Ciklámen

fordított technika ciklámen

Ezzel a technikával szintén hálás feladat a ciklámen elkészítése. Sokkal szebben eldolgozható így a virágfej rögzítése. Ha nagyon durván látszana a virág rögzítése, nálam az is be szokott válni, hogy egy hulladék darabka – a virág szirmainak színével megegyező – harisnyával körbetekerem a rögzítést, és csak eztán vonom be szártakaróval. Így nem lesz nagy bumszli rögzítés, szebb az átmenet, az a darabka harisnya meg amúgy is a kukában landolt volna 🙂

 

Hóvirág

fordított technika hóvirág

Szerintem minden olyan virágnak jól áll ez a technika, amelyiknek lefelé hajló, csüngő virágzata van, még pedig egyszerűen azért, mert sokkal szebben el lehet rejteni a rögzítést. Nincs ez másként a hóvirág esetében sem.

 

Fukszia

fordított technika fukszia

A fuksziának szintén csak jót tesz a fordított technika, de én csak a belső részre alkalmaznám. A külső, visszahajló szirmokat nem így rögzíteném, viszont biztos, hogy áttekerném őket maradék harisnyával, így még szebb, aprólékosabb kidolgozást kapna a virág.

 

Tulipán

fordított technika tulipán

Szintén igazán élethű eredményt lehet elérni azoknál a virágoknál, ahol a természet úgy alkotta meg őket, hogy csak kerek a szirmok alja, nincsenek csészelevelek a virág alatt. Ilyen a tulipán is – ami egyébként mindig kihívásokat állít a tapasztalt harisnyavirág-készítők elé is.

Ez a virág a csodás színei miatt is került ebbe a bejegyzésbe. Többszínű, fehér-lila színátmenetes harisnyából készíteném, és rásegítenék még egy kis akrilfestékkel is.

 

Képek forrása: Pinterest

Alapanyagra van szükséged? Keresd a Harisnyavirág webáruházat!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

 

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág?
Nemcsak, hogy mindig megkapod az újdonságokat, de még EXKLUZÍV LEÍRÁSOKAT is küldünk. Iratkozz fel a következő űrlap kitöltésével!

[mc4wp_form id=”1444″]

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük