Fordított technika

Nehézségi szint:    

A fordított technika segítségével egyszerűen készíthetünk szép harisnyavirágot.

Ennek a technikának a lényege, hogy fordított sorrendben – általában a nagyobb, külső szirmoktól a kisebb belső szirmokig – fejjel lefelé rögzítjük a szirmokat a szárra. Ez után rögzítjük a virág közepét (ha van neki) és egyesével felhajtjuk a szirmokat kialakítva a virágot.

Fontos, hogy a szirmokon egészen rövid szárat hagyjunk, hiszen azok valójában a virág belsejében lesznek.

Mutatom egy rózsa készítésén:

Először a legnagyobb leveleket rögzítjük. Hagyjunk a szárhelyettesítőn legalább 1 cm-es helyet, hiszen a többi szirmot nem a legnagyobbakra szeretnénk rögzíteni. Ezzel elkerülhetjük, hogy nagy csomó legyen a virág közepén, amire vagy nem tudjuk ráhúzni a virágközepet, vagy egyszerűen ronda lesz, ráadásul a rögzítés így még biztosabban is tart.

rózsa harisnyavirág

Majd következnek a kisebb levelek.

rózsa harisnyavirág

Ha felrögzítettünk minden levelet, a hosszabb drótokat levágjuk.

rózsa harisnyavirág

Minden szirmot felrögzítettünk, a feleslegeket levágtuk, a virág készen áll a szirmok felhajtására.

rózsa harisnyavirág

Felrögzítjük a virág közepét – ami most egy hungarocell rózsaközép – és bevonjuk harisnyával. Erre hajtjuk fel sorjában a szirmokat.

rózsa harisnyavirág

Először kicsit furán néz ki.

rózsa harisnyavirág

De itt már látszik a forma.

rózsa harisnyavirág

És a végeredmény:

rózsa harisnyavirág

Ezt a technikát alkalmazhatjuk rózsáknál vagy tulipánoknál, de számos más virág is készíthető ezzel a technikával. Ízelítőül:

Kankalin

fordított technika kankalin

Ezt az aprócska virágot én úgy készíteném, hogy legalább 4 sziromból álljon. A drótot megformáznám csepp alakúra, és ahhoz, hogy ilyen barázdált szirmokat kapjak, meghajlítanám jó alaposan a fogóval. Elég nehéz úgy behúzni a harisnyát a résekbe, hogy egy idő után ne szakadjon el, ennek elkerülésére a kész szirmokat átkenném átlátszó körömlakkal.

A csodás liliom

fordított technika liliom

Ennél a liliomnál a legjobb az, hogy kész liliomközepet is lehet kapni, így teljes egészében el tudjuk rejteni a rögzítést. Ha esetleg túl nagy a rögzítés, és nem tudjuk a virágközepet ráhúzni, vágjuk meg egy darabon a virágközép szárát, és így húzzuk rá a rögzítésre. Ha esetleg nem maradna a helyén, használjunk ragasztópisztolyt.

Ahhoz pedig, hogy ilyen gyönyörű színátmeneteket kapjunk, használjunk dupla réteg sárga harisnyát. Az első réteget fessük meg nagyobb mértékben piros-bordó akrilfesték keverékével – ehhez használhatunk ecsetet vagy fülpiszkálót is. A második réteget már csak bordóval fessük, és nyilván csak ott, ahol sötétebb részeket szeretnénk kapni.

Használhatunk esetleg sárga-piros színátmenetes harisnyát is, de közel sem lesz ennyire természetes a hatás.

Ciklámen

fordított technika ciklámen

Ezzel a technikával szintén hálás feladat a ciklámen elkészítése. Sokkal szebben eldolgozható így a virágfej rögzítése. Ha nagyon durván látszana a virág rögzítése, nálam az is be szokott válni, hogy egy hulladék darabka – a virág szirmainak színével megegyező – harisnyával körbetekerem a rögzítést, és csak eztán vonom be szártakaróval. Így nem lesz nagy bumszli rögzítés, szebb az átmenet, az a darabka harisnya meg amúgy is a kukában landolt volna 🙂

Hóvirág

fordított technika hóvirág

Szerintem minden olyan virágnak jól áll ez a technika, amelyiknek lefelé hajló, csüngő virágzata van, még pedig egyszerűen azért, mert sokkal szebben el lehet rejteni a rögzítést. Nincs ez másként a hóvirág esetében sem.

Fukszia

fordított technika fukszia

A fuksziának szintén csak jót tesz a fordított technika, de én csak a belső részre alkalmaznám. A külső, visszahajló szirmokat nem így rögzíteném, viszont biztos, hogy áttekerném őket maradék harisnyával, így még szebb, aprólékosabb kidolgozást kapna a virág.

Tulipán

fordított technika tulipán

Szintén igazán élethű eredményt lehet elérni azoknál a virágoknál, ahol a természet úgy alkotta meg őket, hogy csak kerek a szirmok alja, nincsenek csészelevelek a virág alatt. Ilyen a tulipán is – ami egyébként mindig kihívásokat állít a tapasztalt harisnyavirág-készítők elé is.

Ez a virág a csodás színei miatt is került ebbe a bejegyzésbe. Többszínű, fehér-lila színátmenetes harisnyából készíteném, és rásegítenék még egy kis akrilfestékkel is.

Képek forrása: Pinterest

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük