Bájos gyöngyvirág harisnyából

Nehézségi szint:    

Reméljük, hogy már a kertek alatt jár a tavasz, hiába a havazás, a tél már talán nem bírja sokáig. Már nagyon várjuk a jó időt mindannyian, akárcsak a gyöngyvirágok.

Néhány szóban a növényről:

gyöngyvirág harisnyavirág

Apró termetű növényke, mely bájával és finomságával sok virágszerető szívét ejti rabul. A gyöngyvirág leginkább erdős, nyirkos, árnyékos helyen fordul elő. Kertben is megterem, amennyiben árnyékos helyet és soha ki nem száradó talajt biztosítunk neki. Tavasszal kezd el hajtani, de virágait csak májusban-júniusban bontja. Használják gyógynövényként is, de csak külsőleg szabad alkalmazni, ugyanis rendkívül mérgező.

Mikre lesz szükségünk?

fehér harisnya, zöld harisnya, sárga harisnya

színben illeszkedő cérna

0,5 mm-es ezüst drót a virágokhoz

0,5 mm-es és 0,65 mm-es zöld drót a levelekhez

zöld szártakaró

vatta

Fogjunk is neki!

A virág kialakítása

Fogjunk egy tollat, és a 0,5 mm-es drótot 6x tekerjük körbe rajta, majd tekerjük össze a drót két végét, és a felesleget vágjuk le, legalább 5 cm-es szárat hagyva rajta.  A drót rövidebb végét a hurkokon bújtassuk át, így megerősítve a hurkokat. A hurkokat fogjuk össze fogóval, és nyújtsuk enyhén oválisra őket. Óvatosan bánjunk a dróttal, hiszen nagyon vékony, így könnyen törik.

Ezután nyissuk szét a hurkokat virágformára, igazgassuk el őket, hogy egyenletesen álljanak, és a hurkok végét enyhén nyomjuk őket össze, hogy “csúcsos” formát kapjunk.

gyöngyvirág harisnyavirág

A vattából tépjünk le egy nagyon kicsi, kb. 5 forintos méretű darabkát, és bújtassuk át rajta a szárat, tehát a virágfej mögött legyen. Majd vegyük kezünkbe a fehér harisnyát (előtte hajtsuk félbe a harisnyát, tehát két réteget használjunk), és ebbe is szúrjuk bele a virágocska szárát. Hagyjunk rá bőven a harisnyából, tehát mindenhol legyen körbe legalább 2-3 cm-nyi harisnya. Ha szorosan összefogtuk a harisnyát, és eligazgattuk, hogy sehol se gyűrődjön, fehér cérnával kössük meg a harisnyát, és vágjuk le a felesleges harisnyát.

A szirmok végét próbáljuk még csúcsosabbra húzni, és kenjük be a szirmok végét átlátszó körömlakkal is, hogy később nehogy kiszakadjon a harisnya.

Most a megmaradt cérnát átellenesen húzzuk át a szirmok között. Ezzel a lépéssel alakítjuk k a szirmok végleges formáját. Ezután a szirmokat hajtsuk befelé, csúcsukat kifelé hajlóra, formázzuk meg a harang alakot.

Választhatsz, hogy bevonod-e az egész virágot még egy réteg harisnyával, de most nem a szár, hanem a virág felől. Ez nem egyszerű lépés, csak haladóknak ajánljuk. Ha bevonod, akkor természetesen rögzítened is kell, a fehér cérnával egyszerűen kösd el a harisnyát a virág mögött, a száron.

gyöngyvirág harisnyavirág

A világoszöld szártakaróból vágj egy 10-12 cm-es darabot, és vágd félbe hosszában. Az egyik felével vond be a virágocska szárát, ügyelve arra, hogy mindenhol takarja a szárat. A másik felének egyik végét hajtsd félbe kb. 2 cm után, és a felesleget vágd le. A félbehajtott darabkát ezután v alakúra vágd az összeillesztésnél (tehát ne a hajtásnál), és illeszd a virágocska szárára, amit a levágott darabkával tudsz megtenni. A virágocska szárát  kb. 3 cm után hajtsd meg szinte derékszögűre, és a hajtáshoz illeszd a levélkét.

gyöngyvirág harisnyavirág

A virág termése

A fogód végére a 0,5 mm-es drótból hajts hurkokat. Ezt is vond be a vattával, majd az egészre sárga harisnyát tégy, méghozzá duplán vond be őket. Egy apró gömböt kell kapnod. A szokásos módon, cérnával rögzítsd a harisnyákat, és vágd le a felesleget.

Ennek a szárát és az illesztéseket is vond be a világoszöld szártakaróval. Most is vágd félbe hosszában a szártakarót, és úgy tekerd körbe a bogyócska szárán, és ugyanúgy  alakítsd ki az apró levélkét is, ahogy azt a virágnál tetted.

gyöngyvirág harisnyavirág

A virág összeállítása

Fogj a kezedbe két termést, és rögzíts őket egymáshoz úgy, hogy szépen egymás alatt legyenek. Először cérnát használj a rögzítéshez, majd után a szártakarót, mert nagyon vékonyka a drót is, így jobban tart.

Ezután egy harmadik termést is rögzíts az előző kettőhöz, a már ismertetett módszerrel. Most már hozzájuk foghatod az első virágot is. Minden egyes alkotóelemet rögzíts, előbb cérnával, utána szártakaróval.

gyöngyvirág harisnyavirág

A virág levelei

Fogd most a 3 cm-es és az 6 cm-es sablonodat, és helyezd őket egymás mellé. A kettőt együtt tekerd körbe a zöld, 0,65 mm-es drótoddal, és így alakítsd ki a levelet. Hagyj rajta egy legalább 5  cm-es szárat, a felesleges drótot vágd le. A kapott hurkot átalakíthatod kicsit, de szerintem így is nagyon szép formát ad.

Egy másik drótból illessz a levél közepébe levélnyelet, mutatom képen, mire gondolok.

gyöngyvirág harisnyavirág

A belső drótot rögzítsd a szárhoz, majd az egészet vond be zöld harisnyával, amit cérnával rögzíts. Használhatsz kétféle zöld harisnyát is, ez esetben a sötétebb zöld legyen alul, a világosabb pedig felül. A szárat takard el a világoszöld szártakaróval.

gyöngyvirág harisnyavirág

Nincs más dolgod, mint előbb cérnával, később szártakaróval egymáshoz rögzíteni a részeket, és beleállítani őket egy hófehér kaspóba.

Videós segédlet

 

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük