Cattleya orchidea harisnyából

Az orchideák csodás sokszínűségéből ma a Cattleya orchidea készítését nézzük meg.

Nagy virágával kitűnik a többi orchidea közül. Bármilyen színben elkészítheted, de ma egy narancssárga-citromsárga elkészítését mutatom meg.

Mikre lesz szükséged?

2 cm-es, 5 cm-es, 6 cm-es, 7 cm-es sablon

citromsárga harisnya, narancssárga harisnya, világos- és sötétzöld harisnya

a harisnyákhoz színben illeszkedő cérna

0,6 mm-es fehér drót

0,9 mm-es zöld drót

szárhelyettesítő

világoszöld szártakaró

Készítsük is el!

A szirmok

Vegyél két szál (vagy ha tekercsben van neked, akkor 2 db kb. 40 cm hosszú szálat) fehér 0,6 mm-es drótot, és fogd X alakban össze őket úgy, hogy az X egyik fele kb. 15 cm legyen, a másik fele kb. 25 cm. Tekerd össze őket kb. 2 cm-es hosszban. Ezután a hosszabb részeket hajtsd kifelé úgy, hogy a két részből egy egyenes vonalat kapj.

Ezután vegyél a kezedbe egy szárhelyettesítőt, és tekerd rá az X hosszabb szárait külön-külön, majd húzd ki a szárhelyettesítőt a drótból. Húzd meg egy kicsit a drótokat, hogy ne legyenek ennyire szabályosak az ívek, és egy 6 cm-es sablonnal készíts belőlük hurkot.

Majd a két rövidebb szárat hajtsd be hurok közepére, ahogy a levélnyelet is szoktuk csinálni. Mutatom:

cattleya orchidea harisnyavirág

Ezután tekerd össze a szárakat, és vond be az egészet két rétegben a citromsárga harisnyával. A hurok alatt rögzítsd a harisnyát cérnával, a feleslegeket pedig vágd le.

Az 5 cm-es sablonnal készíts hurkot ismét a 0,6 mm-es fehér drótból, és a sablonról levéve nyújtsd meg tojás alakúra. A hurok felső részére – tehát ami messzebb van a szártól – fogj oda egy újabb, kb. 20 cm-es 0,6 mm-es drótszálat, és kb. középen tekerd oda a másik hurokra. Ismét egy belső merevítést készítünk így, ahogy az előbb is. Ezt is vond be duplán citromsárga harisnyával.

Most a 2 cm-es sablonnal készítünk egy újabb hurkot. Vágj 2 db, egyenként kb. 15 cm hosszú, 0,6 mm-es drótszálat, és újra fogd őket X alakba. Középen tekerd össze őket. Nyisd szét úgy az X szárait, hogy egymással párhuzamosak legyenek, és csinálj egy hurkot a sablonnal. Mutatom ezt is:

cattleya orchidea harisnyavirág

Fogd össze az így elkészült hurok szárait, és tekerd össze őket. Majd, a sablonról levéve, nyisd 4 felé a 4 hurkot, és formázd kicsit oválisra őket.  Vond be fehér harisnyával, rögzítsd cérnával, és a feleslegeket vágd le.

Egy újabb 0,6 mm-es fehér drótszálat tekerj egy szárhelyettesítő köré. Húzd le róla, majd ellenkező irányba tekerd rá újra. Húzd le a szárhelyettesítőről, és  végét fogóval fogva, a másikat a kezeddel, húzd szét. Ezután a 7 cm-es sablonnal készíts egy újabb hurkot a megtekert drótból, és formázd szív alakúra. Ezt is erősítsd meg középen egy újabb szállal, ahogy az már a korábbi szirmoknál is csináltad.

Ezt a szirmot nemcsak középen, de a szív legmagasabb pontjainál is meg kell erősítened.

cattleya orchidea harisnyavirág

Vond be duplán narancssárga harisnyával.

Ha ezzel megvagy, a szívforma széleit hajtsd ujjbeggyel kifelé hajlóra, és adj egy erős belső ívet is neki. Úgy nézzen ki, mint egy hosszában elvágott, fél tölcsér.

A 4,5 cm-es sablon segítségével újabb hurkot készítünk a 0,6 mm-es fehér drótból. hosszú, kb. 10 cm-es szárat hagyva rajta. A sablonról levéve nyújtsd enyhén hosszúkásra a hurkot, és vond be két réteg világoszöld harisnyával.

Levelek

Az 0,9 mm-es zöld drótból vegyél 1 szálat, és hajtsd úgy félbe, hogy egy nagy ív maradjon. Használhatsz ehhez egy sablont is, ami segít az ív megtartásában, miközben összetekered a két végét.

Az egészet duplán vond be sötétzöld harisnyával.

Összeállítás

cattleya orchidea harisnyavirág

Tehát, most ott tartunk, hogy van 1 db narancssárga szirmunk, 1 db fehér virágközepünk, 2 db hullámos szélű sárga szirmunk. 3 db sima szélű sárga szirmunk, és 1 db világoszöld csészelevelünk.

Vedd a már korábban használt szárhelyettesítőt, és fogd a végéhez a narancssárga szirmot. Erősítsd a cérnával a szárhelyettesítőhöz, majd fogd hozzá a kis fehér virágközepet, és azt is erősítsd oda.

Ezután a 2 db, hullámos szélű szirom következik, ezeket a narancssárga szirommal szemben rögzítsd fel. Ilyen kell legyen most:

cattleya orchidea harisnyavirág

Ezután a megmaradt 3 db sárga sziromból az egyiket a már a szárhoz rögzített, citromsárga szirmok közé erősítsd fel, a másik 2 db-ot pedig a narancs szirom két oldalára.

Vágj egy kb. 2 cm hosszú, citromsárga harisnyadarabot, és vágd félbe úgy, hogy egy hosszúkás csíkot kapj. Ezzel a csíkkal takard el a virág alatt a szárakat, rögzítéseket, kb. 10 cm-es hosszban. Ahhoz, hogy rajta is maradjon, tekerd körbe azonos színű cérnával.

Világoszöld szártakaróval rögzítsd a sárga csík végét úgy, hogy a sárga részt a száron is tekerd körbe vele.

Buktasd meg a virág fejét, igazítsd meg a szirmokat, mindegyiknek hajoljon kifelé a csúcsa.

Tűzd cserépbe

Erősíts össze 2 db kész virágot, és erősítsd hozzájuk a kis zöld levélkét úgy, hogy elölről a kis zöld levélke, hátulról pedig a nagy sötétzöld levélke legyen.

Ahhoz, hogy a szárat megvastagítsd, tökéletesen megfelel a wc papír. Tekerd ezt körbe a száron a levelek alatt. és vond be jó alaposan a világoszöld szártakaróval.

Ezután egy többszínű, világos- és sötétzöld harisnyát húzz a megvastagított szárra, és a levelek alatt erősítsd oda szártakaróval. Majd hajtsd vissza a harisnyát, és a szár aljánál újra rögzítsd le.

Végül tűzd cserépbe, és gyönyörködj benne 🙂

Videó:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük