Cattleya orchidea harisnyából

 

Az orchideák csodás sokszínűségéből ma a Cattleya orchidea készítését nézzük meg.

Nagy virágával kitűnik a többi orchidea közül. Bármilyen színben elkészítheted, de ma egy narancssárga-citromsárga elkészítését mutatom meg.

 

Mikre lesz szükséged?

2 cm-es, 5 cm-es, 6 cm-es, 7 cm-es sablon

citromsárga harisnya, narancssárga harisnya, világos- és sötétzöld harisnya

a harisnyákhoz színben illeszkedő cérna

0,6 mm-es fehér drót

0,9 mm-es zöld drót

szárhelyettesítő

világoszöld szártakaró

 

Készítsük is el!

 

A szirmok

 

Vegyél két szál (vagy ha tekercsben van neked, akkor 2 db kb. 40 cm hosszú szálat) fehér 0,6 mm-es drótot, és fogd X alakban össze őket úgy, hogy az X egyik fele kb. 15 cm legyen, a másik fele kb. 25 cm. Tekerd össze őket kb. 2 cm-es hosszban. Ezután a hosszabb részeket hajtsd kifelé úgy, hogy a két részből egy egyenes vonalat kapj.

Ezután vegyél a kezedbe egy szárhelyettesítőt, és tekerd rá az X hosszabb szárait külön-külön, majd húzd ki a szárhelyettesítőt a drótból. Húzd meg egy kicsit a drótokat, hogy ne legyenek ennyire szabályosak az ívek, és egy 6 cm-es sablonnal készíts belőlük hurkot.

Majd a két rövidebb szárat hajtsd be hurok közepére, ahogy a levélnyelet is szoktuk csinálni. Mutatom:

cattleya orchidea harisnyavirág

Ezután tekerd össze a szárakat, és vond be az egészet két rétegben a citromsárga harisnyával. A hurok alatt rögzítsd a harisnyát cérnával, a feleslegeket pedig vágd le.

 

Az 5 cm-es sablonnal készíts hurkot ismét a 0,6 mm-es fehér drótból, és a sablonról levéve nyújtsd meg tojás alakúra. A hurok felső részére – tehát ami messzebb van a szártól – fogj oda egy újabb, kb. 20 cm-es 0,6 mm-es drótszálat, és kb. középen tekerd oda a másik hurokra. Ismét egy belső merevítést készítünk így, ahogy az előbb is. Ezt is vond be duplán citromsárga harisnyával.

 

Most a 2 cm-es sablonnal készítünk egy újabb hurkot. Vágj 2 db, egyenként kb. 15 cm hosszú, 0,6 mm-es drótszálat, és újra fogd őket X alakba. Középen tekerd össze őket. Nyisd szét úgy az X szárait, hogy egymással párhuzamosak legyenek, és csinálj egy hurkot a sablonnal. Mutatom ezt is:

cattleya orchidea harisnyavirág

Fogd össze az így elkészült hurok szárait, és tekerd össze őket. Majd, a sablonról levéve, nyisd 4 felé a 4 hurkot, és formázd kicsit oválisra őket.  Vond be fehér harisnyával, rögzítsd cérnával, és a feleslegeket vágd le.

 

Egy újabb 0,6 mm-es fehér drótszálat tekerj egy szárhelyettesítő köré. Húzd le róla, majd ellenkező irányba tekerd rá újra. Húzd le a szárhelyettesítőről, és  végét fogóval fogva, a másikat a kezeddel, húzd szét. Ezután a 7 cm-es sablonnal készíts egy újabb hurkot a megtekert drótból, és formázd szív alakúra. Ezt is erősítsd meg középen egy újabb szállal, ahogy az már a korábbi szirmoknál is csináltad.

Ezt a szirmot nemcsak középen, de a szív legmagasabb pontjainál is meg kell erősítened.

cattleya orchidea harisnyavirág

Vond be duplán narancssárga harisnyával.

Ha ezzel megvagy, a szívforma széleit hajtsd ujjbeggyel kifelé hajlóra, és adj egy erős belső ívet is neki. Úgy nézzen ki, mint egy hosszában elvágott, fél tölcsér.

 

A 4,5 cm-es sablon segítségével újabb hurkot készítünk a 0,6 mm-es fehér drótból. hosszú, kb. 10 cm-es szárat hagyva rajta. A sablonról levéve nyújtsd enyhén hosszúkásra a hurkot, és vond be két réteg világoszöld harisnyával.

 

Levelek

 

Az 0,9 mm-es zöld drótból vegyél 1 szálat, és hajtsd úgy félbe, hogy egy nagy ív maradjon. Használhatsz ehhez egy sablont is, ami segít az ív megtartásában, miközben összetekered a két végét.

Az egészet duplán vond be sötétzöld harisnyával.

 

Összeállítás

 

cattleya orchidea harisnyavirág

Tehát, most ott tartunk, hogy van 1 db narancssárga szirmunk, 1 db fehér virágközepünk, 2 db hullámos szélű sárga szirmunk. 3 db sima szélű sárga szirmunk, és 1 db világoszöld csészelevelünk.

Vedd a már korábban használt szárhelyettesítőt, és fogd a végéhez a narancssárga szirmot. Erősítsd a cérnával a szárhelyettesítőhöz, majd fogd hozzá a kis fehér virágközepet, és azt is erősítsd oda.

Ezután a 2 db, hullámos szélű szirom következik, ezeket a narancssárga szirommal szemben rögzítsd fel. Ilyen kell legyen most:

cattleya orchidea harisnyavirág

 

Ezután a megmaradt 3 db sárga sziromból az egyiket a már a szárhoz rögzített, citromsárga szirmok közé erősítsd fel, a másik 2 db-ot pedig a narancs szirom két oldalára.

 

Vágj egy kb. 2 cm hosszú, citromsárga harisnyadarabot, és vágd félbe úgy, hogy egy hosszúkás csíkot kapj. Ezzel a csíkkal takard el a virág alatt a szárakat, rögzítéseket, kb. 10 cm-es hosszban. Ahhoz, hogy rajta is maradjon, tekerd körbe azonos színű cérnával.

Világoszöld szártakaróval rögzítsd a sárga csík végét úgy, hogy a sárga részt a száron is tekerd körbe vele.

Buktasd meg a virág fejét, igazítsd meg a szirmokat, mindegyiknek hajoljon kifelé a csúcsa.

 

Tűzd cserépbe

Erősíts össze 2 db kész virágot, és erősítsd hozzájuk a kis zöld levélkét úgy, hogy elölről a kis zöld levélke, hátulról pedig a nagy sötétzöld levélke legyen.

Ahhoz, hogy a szárat megvastagítsd, tökéletesen megfelel a wc papír. Tekerd ezt körbe a száron a levelek alatt. és vond be jó alaposan a világoszöld szártakaróval.

Ezután egy többszínű, világos- és sötétzöld harisnyát húzz a megvastagított szárra, és a levelek alatt erősítsd oda szártakaróval. Majd hajtsd vissza a harisnyát, és a szár aljánál újra rögzítsd le.

Végül tűzd cserépbe, és gyönyörködj benne 🙂

 

Videó:

 

 

Alapanyagra van szükséged? Keresd a Harisnyavirág webáruházat!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

 

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág?

Nemcsak, hogy mindig megkapod az újdonságokat, de még EXKLUZÍV LEÍRÁSOKAT , tippeket & trükköket is küldünk. Iratkozz fel a következő űrlap kitöltésével!

[mc4wp_form id=”1444″]

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük