Élethű nárcisz harisnyából

Jön a tavasz, már a kertek alatt jár, és az elsők között bontja virágait a nárcisz. A húsvét majdnem elmaradhatatlan virága, és van még pár napod, hogy elkészítsd. Rajta, essünk neki, nézd meg, nem is bonyolult elkészíteni!

nárcisz harisnyavirág

 

Néhány szóban a növényről:

Ki ne ismerné ezt a gyakori tavaszi virágot? De azt például tudtad róla, hogy hagymája, sőt néha levele is mérgező? Vagy azt, hogy Magyarországon a csillagos nárcisz őshonos és védett, eszmei értéke jelenleg 10 000 Ft? És azt, hogy van olyan faj, ami ősszel virágzik?

 

csillagos nárcisz
A védett csillagos nárcisz – Fotó: szupervumen.hu

 

Mikre lesz szükséged a harisnyavirág elkészítéséhez?

4,5 cm-es és 5 cm-es sablon

citromsárga harisnya, narancssárga harisnya

a harisnyához színben passzoló cérna

0,5 mm-es drót (lehetőleg citrom- és narancssárga színben)

porzók

zöld szártakaró

szárhelyettesítő vagy vastagabb drót

 

Fogjunk is neki!

 

A belső kehely

 

A szárhelyettesítőre tekerd fel a 0,5 mm-es drótot, spirál alakban úgy, hogy a kész spirál kb. 3 cm széles legyen.  Húzd le a szárhelyettesítőről, majd a 4,5 cm-es sablonnal készíts belőle hurkot. A sablonról levéve a hurkot formázd szirom alakúra, a szára keskeny legyen, a felső része széles és a spirálisan feltekerd rész is itt van. Rövid, kb. 3 cm-es szárat hagyj rajta, majd erősítsd meg középen egy újabb szál, 0,5 mm-es drótdarabbal.

 

nárcisz harisnyavirág

 

Ezután vond be két réteg narancssárga harisnyával, a szokásos módon a szirom alatt rögzítsd a harisnyát, vágd le a feleslegeket. Mikor ezzel kész vagy, közvetlenül a szirom szára felett nyomd be a hüvelykujjaddal a belső merevítő drótot, hogy egy szép kehely formát tudj kialakítani. Figyelj rá, hogy miközben alakítgatod a szirmot, végig szimmetrikus maradjon.

 

nárcisz harisnyavirág

 

Összesen 4 db-ot készíts belőle, ennyire feltétlenül szükséged lesz, hogy szép kehely formát kapj.

 

A külső szirmok

 

Az 5 cm-es sablonnal készíts hurkot a 0,5 mm-es drótból. A sablonról levéve úgy alakítsd, hogy egy csúcsos tojásformát kapj. Egész rövid, kb. 3 cm-es szárat hagyj rajta, és ugyanúgy erősítsd meg egy belső szárral, ahogy a kehelyszirmoknál tetted.

Ezt is két réteg harisnyával vond be, de ezúttal a citromsárga harisnyát használd.

 

nárcisz harisnyavirág

 

Összesen 6 db-ot készíts belőle 1 db virághoz.

 

Most jönnek a porzók

 

Vedd a kezedbe a porzókat, és cérnával erősítsd össze őket. Ezután fogd hozzájuk az első narancssárga kehelyszirmot, majd erősítsd hozzájuk cérnával. Majd fogd hozzájuk a következő kehelylevelet, és azt is erősítsd oda. Legyen átfedés a szirmok között, és figyelj arra is, hogy egyforma magasan rögzítsd őket. Folytasd ezt egészen addig, míg mind a 4 szirom fel nincs rögzítve.

Ezután fogj hozzájuk egy szárhelyettesítőt vagy egy vastagabb drótot, és erősítsd hozzá a kelyhet. Sokszor tekerd körbe a cérnát, hogy biztosan tartson. Ha esetleg a rögzítés közben a kehelyszirmok veszítettek az ívükből, igazítsd meg őket.

 

nárcisz harisnyavirág

 

Most kezd el felrögzíteni a citromsárga szirmokat is. Azt a részt, ahol a sárga szirom harisnyáját elkötötted, illeszd be közvetlenül a narancs harang alá, és jó szorosan tekerd körbe cérnával. Halad körbe, és erősítsd oda az összes szirmot.

Ha már mindent felerősítettél, tekerd körbe a szártakaróval, olyan közel a virághoz, amennyire csak tudod.

 

Formázd meg

 

Most már csak a végső simítások vannak vissza a virágon. Nyisd szét a külső, citromsárga szirmokat, és döntsd meg a virág fejét. A citromsárga szirmok végét formázd úgy, hogy a csúcsuk enyhén kifelé hajoljon.

 

nárcisz harisnyavirág

 

Videós segítség

 

Alapanyagra van szükséged? Keresd a Harisnyavirág webáruházat!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

 

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág?

Nemcsak, hogy mindig megkapod az újdonságokat, de még EXKLUZÍV LEÍRÁSOKAT , tippeket & trükköket is küldünk. Iratkozz fel a következő űrlap kitöltésével!

[mc4wp_form id=”1444″]

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük