Élethű nárcisz harisnyából

Jön a tavasz, már a kertek alatt jár, és az elsők között bontja virágait a nárcisz. A húsvét majdnem elmaradhatatlan virága, és van még pár napod, hogy elkészítsd. Rajta, essünk neki, nézd meg, nem is bonyolult elkészíteni!

nárcisz harisnyavirág

Néhány szóban a növényről:

Ki ne ismerné ezt a gyakori tavaszi virágot? De azt például tudtad róla, hogy hagymája, sőt néha levele is mérgező? Vagy azt, hogy Magyarországon a csillagos nárcisz őshonos és védett, eszmei értéke jelenleg 10 000 Ft? És azt, hogy van olyan faj, ami ősszel virágzik?

csillagos nárcisz
A védett csillagos nárcisz – Fotó: szupervumen.hu

Mikre lesz szükséged a harisnyavirág elkészítéséhez?

4,5 cm-es és 5 cm-es sablon

citromsárga harisnya, narancssárga harisnya

a harisnyához színben passzoló cérna

0,5 mm-es drót (lehetőleg citrom- és narancssárga színben)

porzók

zöld szártakaró

szárhelyettesítő vagy vastagabb drót

Fogjunk is neki!

A belső kehely

A szárhelyettesítőre tekerd fel a 0,5 mm-es drótot, spirál alakban úgy, hogy a kész spirál kb. 3 cm széles legyen.  Húzd le a szárhelyettesítőről, majd a 4,5 cm-es sablonnal készíts belőle hurkot. A sablonról levéve a hurkot formázd szirom alakúra, a szára keskeny legyen, a felső része széles és a spirálisan feltekerd rész is itt van. Rövid, kb. 3 cm-es szárat hagyj rajta, majd erősítsd meg középen egy újabb szál, 0,5 mm-es drótdarabbal.

nárcisz harisnyavirág

Ezután vond be két réteg narancssárga harisnyával, a szokásos módon a szirom alatt rögzítsd a harisnyát, vágd le a feleslegeket. Mikor ezzel kész vagy, közvetlenül a szirom szára felett nyomd be a hüvelykujjaddal a belső merevítő drótot, hogy egy szép kehely formát tudj kialakítani. Figyelj rá, hogy miközben alakítgatod a szirmot, végig szimmetrikus maradjon.

nárcisz harisnyavirág

Összesen 4 db-ot készíts belőle, ennyire feltétlenül szükséged lesz, hogy szép kehely formát kapj.

A külső szirmok

Az 5 cm-es sablonnal készíts hurkot a 0,5 mm-es drótból. A sablonról levéve úgy alakítsd, hogy egy csúcsos tojásformát kapj. Egész rövid, kb. 3 cm-es szárat hagyj rajta, és ugyanúgy erősítsd meg egy belső szárral, ahogy a kehelyszirmoknál tetted.

Ezt is két réteg harisnyával vond be, de ezúttal a citromsárga harisnyát használd.

nárcisz harisnyavirág

Összesen 6 db-ot készíts belőle 1 db virághoz.

Most jönnek a porzók

Vedd a kezedbe a porzókat, és cérnával erősítsd össze őket. Ezután fogd hozzájuk az első narancssárga kehelyszirmot, majd erősítsd hozzájuk cérnával. Majd fogd hozzájuk a következő kehelylevelet, és azt is erősítsd oda. Legyen átfedés a szirmok között, és figyelj arra is, hogy egyforma magasan rögzítsd őket. Folytasd ezt egészen addig, míg mind a 4 szirom fel nincs rögzítve.

Ezután fogj hozzájuk egy szárhelyettesítőt vagy egy vastagabb drótot, és erősítsd hozzá a kelyhet. Sokszor tekerd körbe a cérnát, hogy biztosan tartson. Ha esetleg a rögzítés közben a kehelyszirmok veszítettek az ívükből, igazítsd meg őket.

nárcisz harisnyavirág

Most kezd el felrögzíteni a citromsárga szirmokat is. Azt a részt, ahol a sárga szirom harisnyáját elkötötted, illeszd be közvetlenül a narancs harang alá, és jó szorosan tekerd körbe cérnával. Halad körbe, és erősítsd oda az összes szirmot.

Ha már mindent felerősítettél, tekerd körbe a szártakaróval, olyan közel a virághoz, amennyire csak tudod.

Formázd meg

Most már csak a végső simítások vannak vissza a virágon. Nyisd szét a külső, citromsárga szirmokat, és döntsd meg a virág fejét. A citromsárga szirmok végét formázd úgy, hogy a csúcsuk enyhén kifelé hajoljon.

nárcisz harisnyavirág

Videós segítség

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük