Lila akác harisnyából

Egyik kedvenc futónövényem a lila akác: nemcsak azért, mert csodálatosan szép, ahogy a nagy, akár 30-40 cm hosszú virágai megszámlálhatatlan menyiségben virágoznak, de azért is, mert szinte lehetetlen kiirtani – ezáltal még én sem tudom tönkretenni a hozzá nem értésemmel 😉

lila akác harisnyavirág

Ezért, hogy teljes biztonságban legyen, készítsük el harisnyából! De azért kössük fel a nadrágot, mert rengeteg munka lesz vele!

Mi kell hozzá?

2 cm-es, 3 cm-es, 4 cm-es és 5 cm-es sablon

0,5 mm-es drót

világoslila harisnya, sötétlila harisnya, (esetleg színátmenetes lila harisnyát is választhatsz), sötétzöld harisnya

a harisnyákhoz színben illeszkedő cérna

sárga porzók

vatta

szárhelyettesítő, szártakaró

olló, fogó

A virágok

Először a 2 cm-es sablonnal készítsünk 2 db hurkot, amiken viszonylag hosszú, kb. 5 cm-es szárat hagyjunk. Vonjuk be őket a sötétlila harisnyával, kössük el cérnával, és a feleslegeket vágjuk le.

Ezután a 3 cm-es sablonnal készítsünk hurkot, ebből is 2 db-ot, szintén hosszú szárral. Ezeket a világoslila harisnyával vonjuk be, ismét vágjuk le a feleslegeket.

Most az 5 cm-es sablon jön, szintén készítsünk hurkot, és ezt is a világoslila harisnyával vonjuk be, de ezt most már 2 réteg harisnyával. Egy nagyon picit formázzuk csak a kész szirmot, enyhén háromszög alakú legyen, de semmiképp ne legyenek éles csúcsok.  Ebből 1 db-ra lesz szükség.

Hajtsuk félbe a porzókat, és cérnával erősítsük őket a legkisebb, sötétlila sziromhoz úgy, hogy a porzó feje egy nagyon picit túllógjon a szirom felső részén. Ezután erősítsük hozzájuk a másik pici, sötétlila szirmot is. Most következnek a középső méretű, világoslila szirmok, ezeket is erősítsük hozzájuk.

Végül a nagy szirom jön, az eddig összeerősített szirmokra merőlegesen helyezzük el, és rögzítsük hozzájuk. Hajtsuk rá a szirom két oldalát a többire, mintha csak átölelné őket. Nem kell teljesen körbe érnie.

Ezután a szárakat takarjuk el és egyszerre rögzítsük is össze a zöld szártakaróval.  Végül hajtsuk ki a nagy, külső szirmot, és a belsőket is igazgassuk kicsit el.

Kb. erre az állapotra törekszünk:

lila akác harisnyavirág

A bimbók

Egy kb. 8 cm-es szárhelyettesítő végére tekerjük vattát, amit 2 réteg sötétlila harisnyával borítsunk be, és rögzítsük a harisnyát cérnával. A rögzítést és a szárát takarjuk el szártakaróval.

Hagyjuk sok bimbót csak így, de készítünk néhány félig kinyílt virágot is, a következő módon:

Készítsünk a 2 cm-es vagy a 3 cm-es sablonnal 2 db szirmot (attól függ, mekkorára sikerült a bimbó), és erősítsük őket két oldalról a bimbóhoz cérnával. Készítsünk egy eggyel nagyobb méretű szirmot is, szintén világoslila harisnyával (tehát a 2 cm-es sziromnak egy 3 cm-es a párja, és egy 3 cm-esnek a 4 cm-es a párja), és azt ellenkező oldalról rögzítsük fel a bimbóra.

A nagyobb szirmot ugyanúgy igyekezzünk picit ráhajtani a bimbóra és a szirmokra, ahogy az előbb a virág esetében tettük.

lila akác harisnyavirág

A levelek

A 4 cm-es sablonnal készítünk most hurkot, viszonylag rövid, kb. 3 cm-es szárral. A sablonról levéve nyújtsuk a hurkot oválisra, és vonjuk be sötétzöld harisnyával, majd vágjuk le a feleslegeket.

Ezután vegyünk egy rövid szárhelyettesítőt, és a végén kezdjük a munkát. A végére szártakaróval erősítsünk egy levelet, amit szorosan kövessen a következő. Összesen 7 db levelet rögzítsünk fel.

Összeállítás

Ismét szárhelyettesítőre lesz szükségünk. A végére rögzítsünk néhány bimbót, amit a félig kinyílt virágok kövessenek. Egymáshoz nagyon közel rögzítsünk minden “alkatrészt”, hiszen nagyon tömör virágra törekszünk.

Ha fent vannak a bimbók és a félig kinyílt virágok is, folytathatjuk a teljesen kinyílt virágokkal. Végül jöhetnek a levelek is.

Padlóvázába állítva, akár egy bambuszkaróra is rögzítheted, természetesen lefelé csüngjön. 🙂

Videó

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük