Lila akác harisnyából

 

Egyik kedvenc futónövényem a lila akác: nemcsak azért, mert csodálatosan szép, ahogy a nagy, akár 30-40 cm hosszú virágai megszámlálhatatlan menyiségben virágoznak, de azért is, mert szinte lehetetlen kiirtani – ezáltal még én sem tudom tönkretenni a hozzá nem értésemmel 😉

lila akác harisnyavirág

Ezért, hogy teljes biztonságban legyen, készítsük el harisnyából! De azért kössük fel a nadrágot, mert rengeteg munka lesz vele!

 

Mi kell hozzá?

2 cm-es, 3 cm-es, 4 cm-es és 5 cm-es sablon

0,5 mm-es drót

világoslila harisnya, sötétlila harisnya, (esetleg színátmenetes lila harisnyát is választhatsz), sötétzöld harisnya

a harisnyákhoz színben illeszkedő cérna

sárga porzók

vatta

szárhelyettesítő, szártakaró

olló, fogó

 

A virágok

 

Először a 2 cm-es sablonnal készítsünk 2 db hurkot, amiken viszonylag hosszú, kb. 5 cm-es szárat hagyjunk. Vonjuk be őket a sötétlila harisnyával, kössük el cérnával, és a feleslegeket vágjuk le.

Ezután a 3 cm-es sablonnal készítsünk hurkot, ebből is 2 db-ot, szintén hosszú szárral. Ezeket a világoslila harisnyával vonjuk be, ismét vágjuk le a feleslegeket.

Most az 5 cm-es sablon jön, szintén készítsünk hurkot, és ezt is a világoslila harisnyával vonjuk be, de ezt most már 2 réteg harisnyával. Egy nagyon picit formázzuk csak a kész szirmot, enyhén háromszög alakú legyen, de semmiképp ne legyenek éles csúcsok.  Ebből 1 db-ra lesz szükség.

Hajtsuk félbe a porzókat, és cérnával erősítsük őket a legkisebb, sötétlila sziromhoz úgy, hogy a porzó feje egy nagyon picit túllógjon a szirom felső részén. Ezután erősítsük hozzájuk a másik pici, sötétlila szirmot is. Most következnek a középső méretű, világoslila szirmok, ezeket is erősítsük hozzájuk.

Végül a nagy szirom jön, az eddig összeerősített szirmokra merőlegesen helyezzük el, és rögzítsük hozzájuk. Hajtsuk rá a szirom két oldalát a többire, mintha csak átölelné őket. Nem kell teljesen körbe érnie.

Ezután a szárakat takarjuk el és egyszerre rögzítsük is össze a zöld szártakaróval.  Végül hajtsuk ki a nagy, külső szirmot, és a belsőket is igazgassuk kicsit el.

Kb. erre az állapotra törekszünk:

lila akác harisnyavirág

 

 

A bimbók

 

Egy kb. 8 cm-es szárhelyettesítő végére tekerjük vattát, amit 2 réteg sötétlila harisnyával borítsunk be, és rögzítsük a harisnyát cérnával. A rögzítést és a szárát takarjuk el szártakaróval.

Hagyjuk sok bimbót csak így, de készítünk néhány félig kinyílt virágot is, a következő módon:

Készítsünk a 2 cm-es vagy a 3 cm-es sablonnal 2 db szirmot (attól függ, mekkorára sikerült a bimbó), és erősítsük őket két oldalról a bimbóhoz cérnával. Készítsünk egy eggyel nagyobb méretű szirmot is, szintén világoslila harisnyával (tehát a 2 cm-es sziromnak egy 3 cm-es a párja, és egy 3 cm-esnek a 4 cm-es a párja), és azt ellenkező oldalról rögzítsük fel a bimbóra.

A nagyobb szirmot ugyanúgy igyekezzünk picit ráhajtani a bimbóra és a szirmokra, ahogy az előbb a virág esetében tettük.

lila akác harisnyavirág

 

A levelek

 

A 4 cm-es sablonnal készítünk most hurkot, viszonylag rövid, kb. 3 cm-es szárral. A sablonról levéve nyújtsuk a hurkot oválisra, és vonjuk be sötétzöld harisnyával, majd vágjuk le a feleslegeket.

Ezután vegyünk egy rövid szárhelyettesítőt, és a végén kezdjük a munkát. A végére szártakaróval erősítsünk egy levelet, amit szorosan kövessen a következő. Összesen 7 db levelet rögzítsünk fel.

 

Összeállítás

 

Ismét szárhelyettesítőre lesz szükségünk. A végére rögzítsünk néhány bimbót, amit a félig kinyílt virágok kövessenek. Egymáshoz nagyon közel rögzítsünk minden “alkatrészt”, hiszen nagyon tömör virágra törekszünk.

Ha fent vannak a bimbók és a félig kinyílt virágok is, folytathatjuk a teljesen kinyílt virágokkal. Végül jöhetnek a levelek is.

 

Padlóvázába állítva, akár egy bambuszkaróra is rögzítheted, természetesen lefelé csüngjön. 🙂

 

Videó

Alapanyagra van szükséged? Keresd a Harisnyavirág webáruházat!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

 

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág?

Nemcsak, hogy mindig megkapod az újdonságokat, de még EXKLUZÍV LEÍRÁSOKAT , tippeket & trükköket is küldünk. Iratkozz fel a következő űrlap kitöltésével!

[mc4wp_form id=”1444″]

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük