Alapanyagok, kellékek 6. – A cérna

Nehézségi szint:    

 

Nincs nagy tudomány a cérnában, mindenki ismeri. Van néhány fajtája, vastagsága, összetétele, de mi most a harisnyavirág készítés szempontjából fogjuk megnézni, hogy melyik az igazán nekünk való.

harisnyavirág kellékek cérna

A harisnyavirág készítése során leginkább akkor van szükségünk cérnára, ha az egyes szirmokat erősítjük a szárhoz. Ezért nagyon fontos, hogy a cérna erős, ugyanakkor lehetőleg minél vékonyabb legyen. Tökéletesen megfelelnek erre a célra a különféle színben kapható varrócérnák.

 

A kiválasztásnál a következő dolgokra kell ügyelned:

  • lehetőleg színben minél jobban közelítsen a harisnya színéhez, hiszen előfordulhat, hogy látható lesz később a rögzítés, és borzasztóan nézne ki egy elütő színű cérna
  • nagy szakítószilárdságú cérnát válassz, tehát ne legyen könnyű kézzel elszakítani
  • minél vékonyabb legyen az a cérna, mert a harisnya is nagyon vékony anyag, és elég bután nézne ki a vékony szirom egy vastag rögzítéssel

Jártam már én is úgy, hogy elfelejtettem a virághoz cérnát venni, és mivel régről maradt sok cérnám (sokat varrtam régebben), így kerestem egy színben passzolót. Igen ám, a meglepetés akkor ért, amikor ezt a cérnát fel akartam használni. Hiszen évek óta egy napsütötte polcon tároltam, és bizony az UV nem tett jót nekik. kb. 5 cm-enként elszakadt. Kínszenvedés volt dolgozni vele!

Ezért azt javaslom, hogy csak jó minőségű cérnát válassz, nem érdemes kínai, ki tudja, milyen minőségű cérnát választani. Hiszen gondolj csak bele: hosszú órákon, esetleg napokon át dolgozol egy virággal vagy csokorral, hogy az tökéletes legyen, majd egy idő után egyszerűen még a harisnyavirág is elnyílik: leesnek a szirmok, lazulnak a virágok, és egyáltalán, kárba vész az a sok munkád!

A cérna szerencsére nem az a tétel, amin igazán spórolni kellene, amúgy sem egy drága dolog, és sokáig elég. Mindenképp minőségi cérnát érdemes választani 🙂

 

Még egy dolog: a harisnyacérna

Amikor én szedegettem össze az alapanyagokat a Harisnyavirág webáruházban, külön megörültem, hogy találtam zöld harisnyacérnát. Ezt úgy képzeld el – ha még nem dolgoztál vele – mint egy nagyon-nagyon vékony harisnyaszálat. Ugyanazok a tulajdonságai: ugyanolyan színű, ugyanúgy nyúlik, erős is. Viszont. Csomót kötni baromi nehéz vele! Ahogy húzod össze a csomót, a harisnyacérna elkezd foszlani, összegabalyodik, és nyilván nem ott lesz a csomó, ahol te szeretnéd.

Ettől függetlenül biztos vannak olyanok, akik ügyesebbek nálam, jobban dolgoznak vele, nekem nem jött be.

 

Alapanyagra van szükséged? Keresd a Harisnyavirág webáruházat!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Szeretnéd látni, mit készítenek más virágkészítők? Lájkold a Facebook oldalunkat!

Gyere a Harisnyavirág készítők Facebook csoportunkba, ahol bátran felteheted a kérdéseidet.

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

[mc4wp_form id=”1444″]

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük