Alapanyagok, kellékek 6. – A cérna

Nehézségi szint:    

Nincs nagy tudomány a cérnában, mindenki ismeri. Van néhány fajtája, vastagsága, összetétele, de mi most a harisnyavirág készítés szempontjából fogjuk megnézni, hogy melyik az igazán nekünk való.

harisnyavirág kellékek cérna

A harisnyavirág készítése során leginkább akkor van szükségünk cérnára, ha az egyes szirmokat erősítjük a szárhoz. Ezért nagyon fontos, hogy a cérna erős, ugyanakkor lehetőleg minél vékonyabb legyen. Tökéletesen megfelelnek erre a célra a különféle színben kapható varrócérnák.

A kiválasztásnál a következő dolgokra kell ügyelned:

  • lehetőleg színben minél jobban közelítsen a harisnya színéhez, hiszen előfordulhat, hogy látható lesz később a rögzítés, és borzasztóan nézne ki egy elütő színű cérna
  • nagy szakítószilárdságú cérnát válassz, tehát ne legyen könnyű kézzel elszakítani
  • minél vékonyabb legyen az a cérna, mert a harisnya is nagyon vékony anyag, és elég bután nézne ki a vékony szirom egy vastag rögzítéssel

Jártam már én is úgy, hogy elfelejtettem a virághoz cérnát venni, és mivel régről maradt sok cérnám (sokat varrtam régebben), így kerestem egy színben passzolót. Igen ám, a meglepetés akkor ért, amikor ezt a cérnát fel akartam használni. Hiszen évek óta egy napsütötte polcon tároltam, és bizony az UV nem tett jót nekik. kb. 5 cm-enként elszakadt. Kínszenvedés volt dolgozni vele!

Ezért azt javaslom, hogy csak jó minőségű cérnát válassz, nem érdemes kínai, ki tudja, milyen minőségű cérnát választani. Hiszen gondolj csak bele: hosszú órákon, esetleg napokon át dolgozol egy virággal vagy csokorral, hogy az tökéletes legyen, majd egy idő után egyszerűen még a harisnyavirág is elnyílik: leesnek a szirmok, lazulnak a virágok, és egyáltalán, kárba vész az a sok munkád!

A cérna szerencsére nem az a tétel, amin igazán spórolni kellene, amúgy sem egy drága dolog, és sokáig elég. Mindenképp minőségi cérnát érdemes választani 🙂

Még egy dolog: a harisnyacérna

Amikor én szedegettem össze az alapanyagokat a Harisnyavirág webáruházban, külön megörültem, hogy találtam zöld harisnyacérnát. Ezt úgy képzeld el – ha még nem dolgoztál vele – mint egy nagyon-nagyon vékony harisnyaszálat. Ugyanazok a tulajdonságai: ugyanolyan színű, ugyanúgy nyúlik, erős is. Viszont. Csomót kötni baromi nehéz vele! Ahogy húzod össze a csomót, a harisnyacérna elkezd foszlani, összegabalyodik, és nyilván nem ott lesz a csomó, ahol te szeretnéd.

Ettől függetlenül biztos vannak olyanok, akik ügyesebbek nálam, jobban dolgoznak vele, nekem nem jött be.

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Szeretnéd látni, mit készítenek más virágkészítők? Lájkold a Facebook oldalunkat!

Gyere a Harisnyavirág készítők Facebook csoportunkba, ahol bátran felteheted a kérdéseidet.

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük