Kaktusz harisnyából, lépésről lépésre videóval

Nehézségi szint:    

Ma ismét egy különlegességet hoztam. Megmondom őszintén, soha nem fordult volna meg a fejemben, hogy akár kaktuszt is lehet készíteni harisnyából. Hiszen annyira egyértelmű volt, hogy virágokat alkossak 🙂 De íme, más gondolt a kaktuszra is, sőt: nemcsak megalkotta, de még videóra is vette 🙂

Alapanyagok, amikre szükségünk lesz:

 • zöld és rózsaszín vagy natúr drót
 • zöld és rózsaszín harisnya
 • 2,5 cm-es és 6 cm-es sablon
 • zöld  és rózsaszín cérna
 • bibék és porzók
 • apró művirág,
 • olló
 • csipesz
 • fogó
 • ragasztópisztoly
 • virágcserép, tűzőhab, homok vagy kavicsok

Elkészítés

1. lépés: A kaktusz törzsének elkészítése

kaktusz harisnyából

Vegyünk a kezünkbe 4 db zöld, nagyjából 40 cm hosszú drótot, és kettesével fogjuk őket. Majd középen tegyük őket keresztbe (szintén kettesével), és négyszer tekerjük őket össze. Majd fogjuk az illesztéshez a 6 cm-es sablont, és úgy tegyük oda a drótokat, hogy az összetekerés a sablon széleivel párhuzamos legyen.

Ezután hajlítsuk rá a drótokat a sablonra, és újfent tekerjük össze őket. Majd vegyük le a sablonról az elkészült hurkot, és nyissuk szét a drótokat úgy, hogy minden szál külön legyen, és nagyjából egy gömböt formázzanak. Igazgassuk el őket a még tökéletesebb eredményhez.

Majd vonjuk be a gömböt zöld harisnyával, de ne túl feszesen. Csak annyira feszítsük a harisnyát, hogy a drótok közé be tudjuk “hajtani” a harisnyát. A kilógó szár körül tekerjük körbe a harisnyát, és kössük meg cérnával. Vágjuk le a felesleges harisnyát és cérnát is. Ismételjük meg a folyamatot, tehát két rétegben vonjuk be a drót gömböt.

kaktusz harisnyábólAhhoz, hogy a végleges formát megkapjuk, a zöld cérnát rá kell feszítsük a drótok között a harisnyára, hogy az behúzza a harisnyát. A szárat megkerülve tudunk megfordulni, és újabb kört tenni.

Tekerjük a cérnát jó alaposan a szár köré, és mindig ellentétes oldalakon húzzuk be a cérnát  a középvonal felé.

Végül csomózzuk meg a cérnát és vágjuk el, a szárat pedig tekerjük be zöld szártakaróval. A szárat ne vágjuk le, hiszen ez fogja a cserépben tartani.

2. lépés: A virág

kaktusz harisnyából

A 2,5 cm-es sablonnal formázzunk hurkot a natúr drótból, és fogóval húzzuk jó szorosra. Majd ismételjük ezt meg. Igyekezzünk úgy hajlítani a drótot, hogy az előző hurkot ne érintsük. Hajlítsuk meg a harmadik hurkot is.

Ha megvan a harmadik hurok is, húzzuk le a sablonról a mintát, és fogóval húzzunk még rajta. Majd vágjuk le a felesleges drótot, olyan közel a hurkokhoz, amennyire csak lehet.

kaktusz harisnyából

Ezután mind a három karikára egyszerre húzzunk rózsaszín harisnyát, és a drótok illesztésénél, alul fogjuk össze. Kössük meg rózsaszín cérnával, és a cérnát húzzuk be a hurkok közé is. Végül csomózzuk meg, és minden felesleges anyagot vágjunk le.

Nyomkodjuk össze a szirmokat úgy, hogy az illesztésnél kicsit vékonyabban legyenek, a “csúcsuk” felé pedig szép ívesek.

kaktusz harisnyából

Összesen 3 db sziromcsoportot készítsünk. A közepüknél ragasztópisztollyal nyomjunk egy kis ragasztót, és erősítsük össze őket úgy, hogy a szirmokat 60 fokban forgassuk el egymáshoz képest.

A legfelső sziromcsoport levélkéit hajlítsuk felfelé, kicsit ívesre.

Ezután a porzók következnek. Vágjuk le őket a hosszú szárról, alig 1 cm-es szárakra van most szükségünk. Ragasszuk őket a virág közepébe.

3. lépés: Összeállítás

A kész virágot ragasszuk a kaktusz tetejére. A kaktuszt szúrjuk a tűzőhabba, amire előtte homokot vagy apró kavicsokat ragasztottunk.

Most az apró művirág jön, aminek kiszedjük a közepét, és apró csoportokban a kaktuszt alkotó drótokra ragasztjuk.

Íme, a kész kaktusz:

kaktusz harisnyából

Az elkészítését bemutató videó:

Jó munkát!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük