Hogyan tudsz hivatalosan harisnyavirágot árulni?

Nehézségi szint:    

Ha a harisnyavirág szerelmese vagy és készíted sorban a szebbnél szebb virágokat, biztos megfogalmazódott már benned a kérdés, hogy ezt hogy tudnád árulni?

Azt gondolom te is tudod, hogy a harisnyavirágot “csak úgy” nem értékesítheted, mivel az fekete kereskedelemnek minősül. Vagy még sem?

Ennek jártam utána.

Először is fontos tisztázni, hogy ezek az információk tájékoztató jellegűek és a bejegyzés megírásakor, vagyis 2017.szeptember 19-én hatályos szabályok figyelembevételével készült. Szívből tanácsolom, hogy konzultálj egy könyvelővel, hogy a te helyzetedben melyik a legjobb megoldás.

Több hivatalos útja van a kézműves termékek értékesítésének. Lehetsz vállalkozó, cégtulajdonos vagy alkalmazott.

  1. Adószámos magánszemély

Az utóbbi években terjedt el az a szóbeszéd, hogy adószámos magánszemélyként, vagyis 7-es adószámmal lehet árulni magunk által készített termékeket. Sajnos ez az a tévhit, amibe nagyon sokan beleesnek és súlyos bírságok születhetnek.

Röviden összefoglalva úgy tudom leírni a szabályt, hogy hivatalosan csak kereskedelmi szálláshely szolgáltatásra és ingatlan bérbeadásra szabad használni. Erről bővebb információt a Számpatikus bejegyzésében olvashatsz.

2. Egyéni vállalkozó harisnyavirág készítőként

Az egyéni vállalkozásokat két nagy csoportba sorolhatjuk, a főállású és mellékállású vállalkozókra. A lényeges különbség a kettő között, hogy van e bejelentett, legalább 6 órás munkaviszony vagy sem.

Amennyiben mellékállásban nyitunk egyéni vállalkozást, úgy kevesebb járulékot kell fizetnünk, mivel a munkahelyünk fizeti már utánunk a járulékok nagy részét. Itt főleg a SZJA, vagyis a személyi jövedelem adóval kell számolnunk. Azt mondhatjuk, hogy nagyjából a bevételünk 25%-át kell befizetnünk az adóba.

Van egy speciális adózási forma, a KATA.

Katás vállalkozóként  havi fix költséggel számolhatunk, így nem érhet meglepetés az adófizetés elérkezésekor. (ugye nyomon követed, hogy hol tart a vállalkozásod?)

Főállású katásként havi 50000 forintot kell befizetni. Ennyi. Ezen felül az IPA, vagyis az iparűzési adóval kell még számolnunk. Olga ennek a részleteit szépen összefoglalja ebben a videóban.

Egy nem elhanyagolható lehetőség, hogy az egyéni vállalkozás bármikor szüneteltethető vagy megszüntethető.

Szünetelés alatt nem értékesíthetsz, de nem is kell semmit fizetned a vállalkozás után. Ez ideális, ha csak időszakonként, például karácsonyra és húsvétra akarsz készíteni virágot, dekorációt.

3. Alkalmazottként készítesz harisnyavirágot

Egy családi vagy baráti vállalkozás vagy cég alkalmazottjaként vagy szerződéses partnereként is megoldható az eladás, illetve egy szövetkezet tagjaként is. Erről kérdezzétek meg a vállalkozás könyvelőjét.

Bármilyen kérdésed van, bátran tedd fel itt a bejegyzés alatt. Azt is oszd meg velünk, hogy miről olvasnál szívesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük