A harisnyafestés titkai

Nehézségi szint:    

Előző bejegyzésünkben bemutattuk, mivel lehet helyettesíteni a harisnyavirághoz szükséges alapanyagokat, ma pedig a színezés rejtelmeibe vezetünk be Téged!

Krepp papír
Sokan az ára miatt esküsznek erre a megoldásra. Minél több papírt használsz, annál mélyebb, erősebb színt érhetsz el.
Forralj fel vizet, tedd bele a papírt, majd várd meg, míg kiengedi a színét. Szedd ki, a harisnyát pedig rakd a helyére.

Ruhafesték
Könnyen beszerezhető festési alapanyag. A harisnyavirágosok a Columbus márkát kedvelik leginkább, mely 58 különböző árnyalatban vásárolható meg.

Ételfesték, tojásfesték
Előbbi cukrászkellékeseknél, hobbiboltokban, utóbbi élelmiszerboltokban szerezhető be.
A harisnyát tedd vízbe, forrald fel, majd add hozzá a festéket. A kívánt szín eléréséig hagyd a festékes vízben.

Alapszabályok

– Só: mélyíti a színt, aránya személyre szabott

– Ecet: tartósítja a színt az anyagban, aránya személyre szabott, a kívánt szín elérése után kell a vízbe rakni

– az élénk színekhez fehér, a pasztell színekhez testszínű, a sötétekhez pedig sötétebb árnyalatú harisnyákat használj alapnak

– egy, a Facebook csoportban ajánlott recept:
2 dl víz + 3 ek. 20%-os recept + 5 ek. só

– a festés utáni öblítés rád van bízva: van, akinek az öblítős víz, van, akinek a festékes vízben kihűtés, van, akinek az ecetes öblítés válik be

– a harisnyák sajnos pár hónap alatt képesek kifakulni, így festés és formázás után kezeld le a kész harisnyavirágot lakkal és közvetlen fénytől védve helyezd el a lakásban

Technikák

Batikolt harisnya
Szorosan vagy lazán összecsomózva, feltekerve, befonva, madzaggal megkötözve dobd a festékbe a harisnyát – így színátmenetes hatást érhetsz el!

Harisnyavilágosítás
Vegyél egy színes vagy akár egy általad befestett harisnyát, kösd össze a fenti pontban említett módszerrel, majd dobd Domestos fehérítőbe!

Apró minták, vonalak
Apró színfoltokat temperával (vigyázat, vízoldékony!), akril festékkel, körömlakkal, alkoholos- és textilfilccel érhetsz el!

A szín intenzitását, tartósságát sajnos számtalan tényező befolyásolja: a harisnya anyaga, vastagsága, minősége, a festés módszere, a befestett harisnya utókezelése és védelme egyaránt.

A harisnyavirágosok többsége szeretne spórolni az alapanyagokon – főleg, ha eladásról van szó. Ezzel nincs is semmi gond! Viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a befektetett pénz vagy a befektetett idő a drágább számunkra.

Természetesen a blogon nézelődve rengeteg ötletet találsz a harisnyavirág készítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük