Szitakötő készítése – harisnyavirág technikával

Nehézségi szint:    

A szitakötő a tikkadt nyári mezők elmaradhatatlan csodája. Szeretem nézni őket, ahogy villámgyorsan repülnek egyik növényről a másikra, miközben áttetsző szárnyukon megcsillan a napfény. Ilyenkor fényesen, gyémántosan ragyognak.Négy szárnyukkal és hosszú testükkel remekül manővereznek, nekem sokszor úgy tűnik, mintha derékszögben fordulnának…

 

Szükséges harisnyavirág kellékek

  • 0,5 mm-es (24-es), ezüst színű drót
  • 0,6 mm-es (22-es) ezüst színű drót
  • 3 cm-es, 2,5 cm-es sablon
  • tetszőleges (jelen esetben sárgásbarna) színű harisnya
  • színében illeszkedő gyöngyök, és szitakötőnként egy átlátszó hosszúkás gyöngy
  • a harisnyához színben passzoló cérna
  • zöld szártakaró
  • olló
  • fogó

A szitakötő elkészítése harisnyavirág technikával

1. lépés – a szitakötő szárnyak elkészítése


Vegyünk a kezünkbe 2 szál drótot és a 3cm-es sablont. A drótokat hajtsuk rá, képezzünk hurkot. A fogóval húzzuk jó szorosra ezt a karikát, majd a sablonról lehúzva, készítsünk a másik végére is egyet a 2,5 cm-es sablon segítségével. Ugyanúgy, mint az előbb, mind a két drótot tekerjük körbe a sablonon.

Ha a két karika megvan, középen vágjuk el a drótokat csípőfogóval. Így 2 db dupla karikát kaptunk.

Egy toll vagy filc segítségével nyújtsuk meg a karikákat, egészen hosszúkásra. Végezzük el ugyanezt a műveletet a kisebb karikával is.


Nyissuk szét a karikákat. Ezzel megkaptuk a négy szárny vázát. Ezután a két szárnyat együttesen vonjuk be a harisnyával és kössük el cérnával, miközben a cérnát a két szárny közé is bevezetjük. Csomózzuk meg a cérnát, a felesleget pedig vágjuk le. Ismételjük meg ezt a másik párral is.


Vegyük a kezünkbe a két pár szárnyat ( a kisebb legyen hátul), és jó alaposan kössük össze őket. A megmaradt szárat vágjuk le, összesen kb. 1-1,5 cm-nyi szárra lesz szükségünk.

2. lépés: A szitakötő teste

Szükségünk lesz egy 0.6 mm-es drótra, amit kb. 15 cm-nél elvágunk. Ez a szitakötő testének a hossza.
A végét hajtsuk meg a fogóval visszafelé, úgy, hogy a fejét – ami egy gyöngy lesz – meg tudja tartani. Ezután egy hosszúkás, áttetsző gyöngyöt fűzünk a drótra, ez lesz a szitakötő tora.

Ezután fogunk újra egy 0,6 mm-es drótot és befűzzük az áttetsző, hosszúkás gyöngybe, a 0,6 mm-es drót mellé. Körülbelül a drót közepéig húzzuk át, majd hajlítsuk vissza. Erre fognak a szárnyak kerülni.

A második (a hosszúkás) gyöngy után a sorrend szabadon választott. A fűzés végén a felesleges drótot levágjuk és a drótot fogóval visszahajlítjuk, ezzel lezárva a végét.

3. lépés: Összeállítás

Az elkészült gyöngytest alá fogjuk a szárny párokat úgy, hogy a nagy, átlátszó gyöngyöt középre igazítjuk.

Az ebből kiálló drót két szárával szorosan körbetekerjük a szárnyak összeillesztésénél a drótot, ezzel rögzítve egymáshoz a két részt.

Szártakaróval betekerjük az összeillesztésnél és lefelé egy kis darabon.

Fogjunk egy tollat, vagy ceruzát és a szitakötő tartó drótját tekerjük körbe rajta, ezáltal egyfajta “rugót” hozunk létre. A drót végét szártakaróval bevonjuk, a kész szitakötőt pedig vázába, virágcsokorba vagy önálló dekorációként használjuk.


Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Videós segítséget itt találsz:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük