Üveg dekorálása újságpapírral

Nehézségi szint:    

Ma ismét egy különlegességet hoztam, ráadásul ez nem is harisnyából készül, hanem újságpapírból 🙂 Az újrahasznosítás jegyében ma egy kidobásra ítélt, de amúgy szép üveget alakítunk át vázává, egyszerű újságpapír használatával. Tarts velem!

Rengeteg virágot készítettünk már, ideje nekik egy szép vázát is alkotni. Az elkészítésében a bejegyzés végén található videó is segít.

Mikre lesz szükségünk?

  • egy szép formájú üveg, tetszőleges méretben és színben
  • újságpapír töménytelen mennyiségben
  • hurkapálcika
  • papírragasztó, lehetőleg tubusos kivitelben
  • olló, kés
  • akril festék a kívánt színben, tálka, ecset, víz a festéshez
  • esetleg gumikesztyű

Az elkészítés menete:

1. lépés: Készítsük elő az alapanyagot

üveg díszítése újságpapírralFekete-fehér, nem fényes papírra lesz szükségünk. Az újságot kb. A/4-es oldal méretűre daraboljuk, és a lapot a rövidebbik oldala mentén kétszer félbehajtjuk, majd késsel csíkokra vágjuk a hajtások mentén.

A csíkokat az egyik sarkuknál a hurkapálcikához fogjuk, úgy, hogy körülbelül 45 fokos szöget zárjon be az újságpapír a pálcikával. Ezután feltekerjük őket a pálcika körül. közben végigragasztózzuk a hosszú oldalukat, hogy ne tekeredjenek ki.

Készítsünk nagyon sokat belőle, hiszen menet közben kinek lesz kedve nekiállni újra papírcsöveket készíteni? 🙂

2. lépés: A minta készítése

üveg díszítése újságpapírralDöntsük el, hogy hová szeretnénk tenni a mintát. Válasszunk olyan területet az üvegen, aminek sík a felülete, így könnyebben fogjuk a későbbiekben ráragasztani a mintát.

Vegyünk a kezünkbe egy papírcsövet, amit jó alaposan lapítsunk el, akár a kezünkkel, akár a kés hátuljával. Tekerjük az üveg köré, és nézzük meg, hol éri teljesen körbe. Az a méret kell nekünk, ahol a papír épphogy körbeéri az üveget. A felesleget vágjuk le. Ebből a csíkból készítsünk 2 db-ot. Legyünk nagyon pontosak!

üveg díszítése újságpapírralEzután készítsünk 2 db olyan ellapított csíkot, ami a minta magasságát adja meg. Ehhez is a már előre elkészített papírcsövekből lapítsunk el, és egy négyzetet kialakítva ragasszuk össze az előbb elkészített, hosszabb csíkokkal.

Majd lapítsunk el megint csíkokat, és 45 fokos szögben, átlósan, egyenlő távolságra ragasszuk őket az előbb elkészített négyzetre. Nem baj, ha túllógnak a kereten, a felesleget úgyis levágjuk.

Ragasztózzuk be a hátulját jó alaposan, és illesszük az üvegünkre, a már előre elképzelt helyére.

Tipp: Ha nehezen maradna meg a helyén, egy pár órára, illetve amíg a ragasztó meg nem szilárdul, kössük körbe spárgával, vagy akár cérnával.

3. lépés: A díszítő

Ehhez aztán igazán sok papírcsíkra lesz szükség.

3 db papírcsövet rögzítsünk egymáshoz ragasztóval, és hogy el ne mozduljanak, egy jó erős csipesszel csíptessük össze őket. Ezután kezdődhet a fonás. Ne fonjuk túl szorosra, hiszen a lényeg pont az, hogy látszódjanak a hajtások.

Ha a csövek végére érünk, ragasztózzuk meg egy másik csövecske végét, és dugjuk bele a már összefont csövek végébe, ezzel meghosszabbítva a rendelkezésünkre álló anyagot.

Készüljünk arra, hogy nagyon sok, 3-4 méternyi fonást is el kell készítenünk, hogy a kívánt eredményt megkapjuk!

4. lépés: Összeállítás

Ha megvan a kellő hosszúságú fonás, először a minta alatt tekerjük körbe a fonott csíkkal az üveget. Ragasztózzuk be jó alaposan, és az üveg talpától felfelé haladva tekerjük körbe a fonást. Közben ragasztózzuk az üveget, ha esetleg nem lenne elég a ragasztó.

Ha a mintához érünk, vágjuk el a fonást és a végét ragasszuk az előző sorhoz.

Ezután a minta felett folytatjuk, megint lentről felfelé haladva, módszeresen körbetekerjük az üveget. Az üveg szájához érve, tekerjük a fonást több sorba, hogy egy kis karimát kapjunk.

Ha már elég nagy a karimánk, a felesleget vágjuk le.

5. lépés: Megerősítés, festés

üveg díszítése újságpapírralEgy kis tálkában keverjünk össze ragasztót, fehér (vagy tetszőleges színű) festéket és egy kis vizet, és az ecset segítségével mindenhol kenjük be a papír díszítést.

Ezzel egyrészt eltüntetjük az újságpapír jellegzetes “mintáját”, másrészt meg is erősítjük alkotásunkat.

Ha még nem tartjuk elég szépnek, apró díszeket ragaszthatunk rá. Ha fehéren hagyjuk, akkor a színek harmóniája miatt nem kell aggódnunk, hiszen a fehér minden színhez illik.

Azonban, ha színes festékkel festjük le, ügyeljünk rá, hogy a díszítés és a festett papír színe illeszkedjen egymáshoz! Arról nem is beszélve, hogy csodaszép, színes virágokat szeretnénk majd beleállítani, tehát csak óvatosan a sok színnel! 🙂

Az ígért videó:

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük