Halloween vs. Mindenszentek – most hogy is van ez?

Nehézségi szint:    

Rendszeresen belebotlok október végéhez közeledve, hogy az emberek lázadnak a Halloween ellen, hogy az nem is magyar ünnep, minek kell, nekünk ott van a Mindenszentek. Kicsit utánajártam ennek a dolognak, hogy akkor most hogy is van ez? Halloween vagy Mindenszentek? Esetleg mindkettő?

A Halottak Napját és Mindenszenteket valószínűleg nem kell bemutatnom senkinek, hiszen November 1. a naptárban is piros betűs ünnep.

Ezekben a napokban készíttetünk (vagy mi magunk készítünk) koszorút vagy egy szép csokrot az elhunyt szeretteiknek, amit kiviszünk a temetőbe a sírokhoz. Gyertyát gyújtunk halottaink lelki üdvéért. Az ünnep előestéjén a harangok is megkondulnak. Másnap, november 2-án, Halottak napján van a szentmise.

Sokan nincsenek pontosan tisztában, hogy mikor is van Mindenszentek és mikor Halottak Napja. Mindkét nap a halottakról való megemlékezés napja, de November 1. a Mindenszentek és másodika a Halottak napja.

A Halloween eredete

Kicsit elkalandozunk a régi időkbe, egészen messzire, a kelták idejére.

Írországban és Skóciában élt törzsek október utolsó napján ünnepelték az újévet, a Samhain-t, vagyis a “nyár végét”. Miután a termést betakarították és elraktározták télre, megkezdődött az ünneplés. A kelta papok a szent tölgyfák alatt tüzet gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be. tűz körüli táncuk jelezte a sötétség kezdetét.

Másnap szétosztották a parazsat a családok között, hogy távol tartsák az ártó szellemeket.

Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó éjjelén legvékonyabb a választóvonal az élők és holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, keresik az egykori lakhelyüket, megpróbálnak visszatérni a világba. Ez az élők biztonságát veszélyeztető esemény ellen megpróbáltak védekezni, a tüzet eloltották otthonaikban, hogy ne vonzza a szellemeket, és hogy összezavarják a Gonoszt, szellemeknek öltözve parádéztak az utcákon. Így aztán könnyebben el tudták űzni a megtestesült Sötétséget.

Halloween vagy Mindenszentek? Esetleg mindkettő?

Az egyik október 31-én, a másik november első két napján van, mégis egy napra gondolunk a két ünnep hallatán.

Ez nem véletlen. Mivel a Halloween egy pogány ünnep volt, a keresztény egyház úgy döntött, hogy a keresztény Halottak Napját erre a napra hirdeti ki, ezzel elnyomva a pogány ünnepet, hogy az emberek megfeledkezzen erről.

Az egyiknek “biznisz szaga” van, a másik az emlékezésről szól, de tulajdonképpen mindkettő a halottakhoz köthető.

Az egyik amerikai ünnepnek tulajdonítják (de ugye már tudjuk, hogy nem az amerikaiak találták ki?!) a másikat igazán magyar ünnepnek érezzük.

Én személy szerint boldogan dekorálok ősszel, október végéhez közeledve halloweeni dekorációt is imádok csinálni. A kreativitás szárnyalhat ilyenkor is 😀 Halloween estéjén kicsit “bohókásabb” vacsorát készítek, hiszen annyi kreatív dolgot lehet ilyenkor készíteni!

Aztán másnap meglátogatom szeretett nagypapámat, kiviszem a sírjához a saját magam készített koszorút. Ez a nap az elmélyülésről szól, az ember elgondolkodik az életen és halálon, és hogy milyen múlandó is az életünk ezen a földön. Ezután egy kicsit jobban megbecsüljük szeretteinket, kicsit jobban örülünk, hogy még itt vagyunk egymásnak.

Annyi bizonyos, hogy mindenki maga dönti el, hogy mit ünnepel és mit nem, és hogyan. Én annyit mondok: az új dolgokat ne fogadjuk egyből negatívan, nyitott szívvel álljunk elé, és utána eldönthetjük, hogy mit kezdjünk velük.

Te mit kezdesz a Halloweennel? Ünnepeled? Vagy megveted? Írd meg hozzászólásban! Várom a véleményed!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Szeretnéd látni, mit készítenek más virágkészítők? Lájkold a Facebook oldalunkat!

Gyere a Harisnyavirág készítők Facebook csoportunkba, ahol bátran felteheted a kérdéseidet.

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük