Fukszia – a fehér-piros virágcsoda

Nehézségi szint:    

Nagyon szeretem ezt a virágot, mert különleges. Nekem sajnos sosem volt belőle évelő, így hiába próbálkoztam minden évben életben tartani, mégis meg kellett “gyászolnom” ezeket a csodás növényeket.

Néhány szót a növényekről:

A Krisztus vércseppjeként is ismert növények eredeti hazája Közép- és Dél-Amerika, illetve Új-Zéland. Európába csak az utóbbi néhány száz évben kerültek.

Nagyon sok változatban léteznek: vannak lágy és fás szárú változataik, állók és csüngők, de vannak évelők és nem évelők, sőt, még fagytűrők is.

Leveleik szinte fel sem tűnnek színpompás, különleges virágaik mellett. Ápolásuk, tartásuk nem egyszerű, azonban bőséges virágözönnel hálálják meg.

Ma a fehér-piros, lógó virágú változatot készítjük el, amelyet egy fehér cserép koronáz meg. Asztalunk szépséges dísze lesz. Készítsük hát el!

Mivel a bőséges virágözönt vissza szeretnénk adni, ezért elég sok munkára számíthatunk. Nem a kezdőknek való az elkészítése, de azért nem kell megijedni tőle. Sőt, még videó is van az elkészítéséről. Igaz, kicsit fel van gyorsítva, de hát egy videót ugyebár meg lehet állítani 🙂

Mire lesz szükségünk?

 Fukszia harisnyavirág alapanyagok
  • ezüst színű, fehér és zöld drót
  • fehér cserép, oázis virágalappal
  • sablonok
  • zöld szártakaró
  • piros porzók
  • fehér, piros, világos- és sötétzöld harisnya
  • fehér, zöld és piros cérna
  • vatta
  • olló
  • fogó

Kezdjük is el!

1. lépés: Zöld bimbók

Vegyük egy kb. 15cm-es ezüst színű drótot, és készítsünk a végére egy apró hurkot a fogó segítségével. Vonjuk be a hurkot vattával, jó alaposan. Kb. 4cm-es bimbót formázzunk belőle. Vonjuk be először a sötétzöld harisnyával, majd a harisnyát kössük el zöld cérnával. Utána vonjuk be a világoszöld harisnyával is. Ezt is kössük el jó szorosan. Tekerjük körbe az egész drótot zöld szártakaróval.

2. lépés: Piros bimbók

Készítsük el ugyanazt, mint az előbb, csak most piros harisnyával takarjuk be a vattát, és természetesen piros cérnával is erősítjük a vattát és a harisnyát a dróthoz. A vattát duplán vonjuk be a piros harisnyával.  A felesleges harisnyát és cérnát minden esetben vágjuk le.

Az 1-es sablon segítségével készítsük el a zöld drótból a piros bimbó leveleit. Elég kb. 4-5cm-es szárat hagynunk rajta. Használjuk a világoszöld harisnyát, a drótot szártakaróval takarjuk el. 4db-ot készítsünk belőle, és erősítsük őket a piros bimbó köré. Végül a bimbó szárát – a ráerősített levélkék szárával együtt – vonjuk be újra szártakaróval.

3. lépés: Piros bimbók fehér szirmokkal

A 3-as sablon segítségével formázzunk a fehér drótból hurkot. Hagyjunk rajta kb. 8-10cm-es szárat, és a hurkot oválisra nyújtsuk meg. Fedjük be duplán a hurkot fehér harisnyával, minden réteget kössük el fehér cérnával. Ebből lesznek a bimbók sziromlevelei.

Vegyük ismét az ezüst színű drótot, most egy kb. 25cm-es darabra lesz szükségünk. Hajtsuk meg a végét ismét a fogó segítségével, képezzünk apró hurkot, és tekerjük körbe jó szorosan vattával. Megint használjuk a piros harisnyát, ezzel fedjük be a vattacsomót, összesen 3 rétegre lesz most szükségünk. Minden réteget tekerjünk körbe piros cérnával.

Vegyünk az előbb elkészített fehér ovális fehér szirmokból 4db-ot, és úgy illesszük és rögzítsük a piros bimbóhoz őket, hogy a végük épp túllógjon a bimbón. Ezután hajtsuk hátra őket, és a bimbó és a szirmok illesztése közt lévő drótot takarjuk el vattával. Ha már egyenletesen van a dróton a vatta, a felesleget vágjuk le. Hajtsuk vissza őket, és a bimbó alatt rögzítsük a szirmokat fehér cérnával. A szirmok végét hajtsuk a bimbóra, formázzuk szép íves formát belőlük.

A fehér sziromlevelek végét és az illesztést tekerjük körbe zöld szártakaróval. Hajtsuk ívesre a bimbó szárának végét.

4. lépés: Kinyílt virágok

A 3-as sablonnal készítsünk 1db hurkot a fehér drótból. Majd vegyük a 4-es sablont, és ezzel készítsünk újabb hurkot a fehér drótból, összesen virágonként 4-4db-ot. Kicsit nyomjuk össze a hurkot, majd fedjük be duplán piros harisnyával. A felesleges cérnát és harisnyát vágjuk le.

Vegyük megint az ezüst drótot, és ismét készítsünk hurkot a végére. Most a piros porzókat nyissuk szét legyező formára, és cérnával rögzítsük őket a dróthoz. Ezután az előbb elkészített piros szirmokat erősítsük a drót és a porzók köré. A piros szirmok végét hajtsuk a porzók felé, szép íves formát alakítsunk ki.

Ezután a fehér sziromleveleket fogjuk úgy a virág köré, ahogyan azt a bimbónál tettük. Itt is lógjon kicsit tovább a sziromlevél vége a virágon. Összesen 4db sziromlevelet erősítsünk a virág köré, mindegyiket rögzítsük külön-külön. Hajtsuk a fehér sziromlevélkéket enyhén hátra, és a virág alatt tekerjük körbe őket fehér cérnával. A fehér sziromlevelek végét és a drótot tekerjük körbe zöld szártakaróval.

Hajlítsuk meg a virág szárát ívesre.

5. lépés: Levelek

Vegyük az 5-ös sablont, és a zöld drótból hajtsunk köré hurkot. Hajlítsuk kicsit oválisra, majd vonjuk be duplán a sötétzöld harisnyával. A szárát takarjuk el szártakaróval. Ebből készítsünk 2db-ot

Vegyük a 4-es sablont is, és ismételjük meg a fenti lépéseket. Készítsünk 4db levelet.

Összeállítás

Vegyünk 3db ezüst színű, hosszú drótot, olyan hosszút, amilyen magasra a virágot szeretnénk. A legelőször elkészített zöld bimbókat rögzítsük a drót végére, ehhez használjuk a szártakarót. Majd vegyük a kisebb levélkéket, és azokat is erősítsük a szárhoz. Ahogy lejjebb haladunk, jöhet újabb 2 levél, majd a piros bimbók. Ezek még felfele állnak.

Vegyünk 2db nagyobb levelet, és ezeket is rögzítsük a szárhoz, majd jöhetnek a kinyílt virágok. Ezek természetesen már lefelé hajlanak.

Végül a 2db megmaradt nagyobb levél jön, és a fehér sziromlevelű bimbók. Ezek is lefelé hajlanak, míg a levelek felfele álljanak.

TIPP: Ha úgy látjuk, hogy nem lesz elég stabil a virágunk, a szár 1/3-ánál illeszthetünk be még drótot, majd tekerjük be őket zöld szártakaróval. Így már biztosan fognak állni a habszivacsban.

Végül formázzunk meg minden levelet és szirmot ívesre, utánozva természetes formájukat. Tűzzük őket a habszivacsba, ízlésünknek megfelelően igazgassuk el őket

TIPP: Akkor lesz igazán szép a cserepes virágunk, ha nem csak 1db virágszárat készítünk, hanem legalább 5-6 db-ot. Készíthetünk olyat is, amin csak fehér sziromleveles bimbók vannak.

Videó:

Forrás

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük