Csillaggyümölcs készítése videóval – egy különleges növény Ázsiából

Nehézségi szint:    

Szeretnék néha-néha különlegességekkel is kedveskedni nektek, ezért ma erre a nem mindennapi növényre esett a választásom. Ez a csillaggyümölcs vagy karambola.

A növény rövid bemutatása

A trópusi és szubtrópusi tájakat szereti, őshazája többet között Délkelet-Ázsia – főként Malajzia – és India. Magas cserje, vagy kis fa, törzse nagyon alacsony. Levelei 10-20 cm hosszúak. Virága kb. 20-25 mm átmérőjű, 5 sziromból áll, színe a rózsásfehértől az ibolyáig terjed. Szerintem nagyon hasonlít a cseresznyefa virágára.

Ma rózsaszín virágot fogunk készíteni.

csillaggyümölcs karambola
Kép: Wikipedia

csillaggyümölcs karambola
Kép: Wikipedia

csillaggyümölcs karambola
Kép: Wikipedia

csillaggyümölcs karambola
Kép: Wikipedia

Mikre lesz szükségünk?

 • fehér és zöld drót
 • szárhelyettesítő
 • 1 cm-es és 2,5 cm-es sablon
 • rózsaszín és zöld harisnya
 • rózsaszín és zöld cérna
 • fehér és piros bibék
 • zöld, piros és barna szártakaró
 • akrilfesték
 • hurkapálcika
 • fogó
 • olló
 • esetleg virágcserép, tűzőhab

Készítsük is el!

1. lépés: Virágocskák

Vegyük a kezünkbe a fehér drótot és az 1 cm-es sablont, és 5x tekerjük körbe a sablont a dróttal. Ha ez megvan, a hurkokat húzzuk jó közel egymáshoz a sablonon, majd tekerjük meg a drót végét. Ezután a szár egyik végét dugjuk a hurkokba, és fogó segítségével húzzuk jó szorosra.

A hurkokat nyújtsuk meg egy kicsit a fogóval, a “szárnál” húzzuk őket egészen csúcsosra, majd nyissuk szét őket. Alakítsuk ki a virágot.

Ismételjük meg ezt a folyamatot annyiszor, ahány virágocskát szeretnénk elkészíteni.

Ezután a rózsaszín harisnyával borítsuk be a drótból készített virágocskát, és cérnával szorosan kössük el. Majd a virágszirmok között, egymással szemben álló szirmok között húzzuk át a cérnát, és tekerjük a szár köré. Ezzel a módszerrel könnyedén ki tudjuk alakítani az apró virágszirmokat. Nagyon szorosan kössük meg a cérnát, és a felesleges harisnyát és cérnát vágjuk le.

A piros szártakaróval tekerjük körbe a virágocska szárát, ezzel eltakarva a harisnya elkötését és a drótot.

Végül egy leheletnyi piros akrilfestékkel fessük meg a virágok közepét. Erre egy 1 cm átmérőjű, kemény szőrű ecset a legmegfelelőbb. A virágszirmokat is megszínezhetjük picit a festékkel. A szirmok végét hajlítsuk rá a hurkapálcikára, így egy picit visszafelé fognak kunkorodni.

A fehér bibéket is fessük meg egy kis piros festékkel, de csak egész lágyan, hogy rószaszínes árnyalatot kapjunk, és ezeknek a szárát is tekerjük körbe a piros szártakaróval. A bibék között lehet világosabb és sötétebb is, így még természetesebbnek fognak hatni. 🙂 Jó sokat készítsünk belőle!

2. lépés: Levelek

Használjuk most a 2,5 cm-es sablont, és a zöld drótból hajlítsunk rá hurkot. Viszonylag hosszú szárat hagyjunk rajta. Nyújtsuk meg kicsit a hurkot, ovális alakra törekedjünk.

Vonjuk be duplán a zöld harisnyával, kössük el a zöld cérnával, a felesleges anyagot pedig vágjuk le. Vonjuk be a levélkék szárát zöld szártakaróval, méghozzá úgy, hogy 5 db-ot rögzítsünk egymáshoz. Egyfajta legyező formát alakítsunk ki a levélkékből.

A 2,5 cm-es sablon segítségével hajtsuk picit hátra a levélkéket.

3. lépés: “Csokrocskák”

A porzókból fogjunk össze 6-8 db-ot, és tekerjük körbe őket a piros szártakaróval, majd fogjunk hozzájuk egy vagy több virágot is.

Ezt a folyamatot ismételjük meg többször, különböző “csokrocskákat” készítsünk.

Összeállítás

Vegyük a kezünkbe a szárhelyettesítőt, és tegyük a kezünk ügyébe a barna szártakarót is. A szár felső végétől indulva kezdjük el körbetekerni a barna szalaggal, és fogjuk hozzá az első “csokrocskát”.  Ahogy haladunk lefelé, rögzítsük rá az összes virágot. A legaljára kerül a levél.

Használhatjuk akár apró virágdísznek ruhára, de készíthetünk belőle apró bonsait is. Azt is megtehetjük, hogy a több apró virágot összefogjuk egy közös szárra, és ebből alakítjuk ki a cserepes virágunkat.

Lépésről-lépésre videó a könnyebb megértésért:

Forrás: Ployandpoom

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük