Szitakötő

Nehézségi szint:    

Drótok, sablonok és persze harisnya segítségével nem csak virágokat lehet alkotni, gyakorlatilag bármit meg lehet valósítani. Most a nyár gyönyörű rovarát a szitakötőt fogjuk elkészíteni, melynek két fajtáját különböztetjük meg: az egyenlő illetve az egyenlőtlen szárnyúakat. Nevében rejlik különbségük. Mi most egyenlőtlen szárnyút választottunk, ehhez két sablonra lesz szükség, de ha valaki szimmetrikus szárnyakat szeretne, ahhoz egy sablon is elég.

 

Szükséges harisnyavirág kellékek

A szitakötő elkészítése harisnyavirág technikával

1. Vegyünk a kezünkbe két 0,5 mm-es drótot, igazítsuk egymáshoz, majd mindkét végén készítsünk a sablon(ok) segítségével egy-egy hurkot, majd vágjuk el középen a drótot. Az odakészített toll vagy ceruza segítségével elnyújtjuk a köröket, szárnyakat formázunk belőlük, majd szétnyitjuk a két drótot.

2. A szétnyitott, elnyújtott szárny párokat együttesen vonjuk be a harisnyával, figyelve arra, hogy a cérnát a két szárny között is átvezessük.

3. Az így kapott két szárnypárt cérnával egymáshoz rögzítjük, majd a drótokat a pároktól kb. 3 centire, levágjuk. Ezzel kész is a szitakötő szárnya.

4.a) Szükségünk lesz egy 0.6 mm-es drótra, amit kb. 15 cm-nél elvágunk. Ez lesz a testének a hossza. A végét fogóval behajlítjuk, hogy a ráfűzött gyöngyök ne guruljanak le róla, majd a kiválasztott sorrendben elkezdjük felfűzni a gyöngyöket. Egy nagyon fontos lépés van, amit nem szabad kihagyni: Az első gyöngy után jön a hosszúkás átlátszó. Ez azért jelentős, mert egy másik 0,6 mm-es drótot átbújtatunk ezen és meghajlítjuk. Itt fogjuk majd a szárnyakat a szitakötő testéhez rögzíteni. Ez lesz a tor.

4.b) A második (hosszúkás) gyöngy után a sorrend szabadon választott. A fűzés végén a drótot fogóval meghajlítjuk, mintegy lezárjuk ezzel.

5. Az elkészült gyöngytest alá fogjuk a szárny párokat úgy, hogy a nagy, átlátszó gyöngyöt középre igazítjuk.

Az ebből kiálló drót két szárával szorosan körbetekerjük a szárnyak összeillesztésénél a drótot, ezzel rögzítve egymáshoz a két részt.

Szártakaróval betekerjük az összeillesztésnél és lefelé egy kis darabon.

6. Fogjunk egy tollat, vagy ceruzát és a szitakötő tartó drótját tekerjük körbee rajta, ezáltal egyfajta “rugót” hozunk létre. A drót végét szártakaróval bevonjuk, a kész szitakötőt pedig vázába, virágcsokorba vagy önálló dekorációként használjuk.


Alapanyagra van szükséged? Keresd a Harisnyavirág webáruházat!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Videós segítséget itt találsz:

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük