Krizantém harisnyavirág készítése

Nehézségi szint:    

A krizantém – népies nevén krizantén, vagy margitvirág – az őszirózsákkal rokonságot ápoló virágnemzetség. Kínában már 3000 évvel ezelőtt ismerték, sőt, nagy tiszteletben tartották; az ősz nyugalmának, szépségének jelképe volt. A görögök aranyvirágnak nevezték, tőlük került hazánkba. Magyarországon többek közt a kegyelet virágaként ismerjük – mivel a krizantém számos fehér és színes változata november 1-e tájékán nyílik, és vágott virágként, vázában nagyon jól tartja magát.

A harisnyavirág hozzávalói

Sablon (2, 3, 4, 5, 6, 10)
Harisnya (narancs-fehér, zöld)

Zöld szártakaró
Zöld szárhelyettesítő

Cérna
Drót
Olló
Kombinált fogó

A harisnyavirág elkészítése

Készítsünk a 2-es sablonnal 4 darab különleges szirmot. Ehhez hurkoljunk a sablonra négyszer drótot. A négy karikából álló drótdarabot hajtogassuk ki legyező-alakban. Vonjuk be narancs-fehér harisnyával.

A már megszokott módon készítsünk a 3-as sablonnal 12, a 4-es sablonnal 12, az 5-ös sablonnal 12 és a 6-os sablonnal 20 darab drótkarikát. Formázzuk őket hosszúkásra, és vonjuk be őket narancs-fehér harisnyával.

Így összesen 60 darab virágszirmot kapunk.

A szirmokat középvonaluknál hajtsuk ketté.

10-es sablonnal készítsünk 4 drótkarikát, majd vonjuk be zöld harisnya-anyaggal; ezek lesznek virágunk nagy levelei. Nyújtsuk meg őket hosszúkásra.

A krizantém összeállítása

A zöld szárhelyettesítő végére cérnával kössük fel a 4 darab különleges, legyezőszerű szirmot; ez lesz harisnyavirágunk közepe.

A többi szirmot, a kisebbektől kezdve a nagyobbakkal bezárólag kezdjük el cérnával felkötni a szárhelyettesítőre, a 4 különleges szirom alá, úgy, hogy fedjék egymást. A hatvan szirom felkötözéséhez türelemre lesz szükségünk, de a végeredmény megéri majd. 🙂

Miután a szirmokat egyenként felkötöztük a szárhelyettesítőre, zöld szártakaróval fedjük be a virág alját. Folytassuk a szárhelyettesítő bevonását a szártakaróval. A virág aljától 5 cm-re rögzítsük az egyik levelet, majd pár centinként alá a többit.

Végső simításként hajtogassuk ki a szirmokat egyenként, és igazgassuk őket kedvünk szerint. Elkészültünk. 🙂

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

[mc4wp_form id=”1444″]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük