Készítsünk harisnyából mákvirágot!

Nehézségi szint:    

Sokféle felhasználási módja létezik a növénynek; mákszemért kultúrnövényként termesztjük évszázadok óta (gondoljunk csak a bejglire, vagy a gubára 🙂 ), de a gyógyszeriparban is gyakran felhasználják. Már az ókorban is ismerték fájdalomcsillapító hatása miatt, a görögök és rómaiak például előszeretettel fogyasztották mézzel keverve.

Mindezen hasznos tulajdonságai mellett a vadon élő és a nemesített fajták is igen szép virágokat hoznak, ezért a honlap tematikájától nem elkalandozva ma a mák virágjának elkészítésével foglalkozunk.

Amire szükségünk lesz

Sablon (4-es)
Piros harisnya
Zöld harisnya
Vatta
Barna gyöngyök

Szártakaró

Drót
Cérna

Olló
Kombinált fogó

A harisnyavirág elkészítése


Készítsünk el négy drótkarikát a 4-es sablonnal, ezek lesznek a virágszirmok. A szirmok tetejét formázzuk hullámosra, majd vonjuk be piros harisnya-anyaggal. Mivel a mák virágának többféle változata is létezik, piros helyett használhatunk narancsszín, lila, vagy fehér harisnyát is.

Természetesebb hatást adhatunk a szirmoknak, ha akrillfestékkel, vagy még egyszerűbb módon, filctollal kicsit megszínezzük.

mákvirág

A harisnyavirág magjának elkészítéséhez gyúrjunk kb. 3 cm-es átmérőjű vattagolyót, és vonjuk be zöld harisnyával. Filctollal itt is kiegészíthetjük a természetesebb hatás elérésének érdekében.

Egy vékonyabb drótdarabra hármasával fűzzük fel a barna gyöngyöket, majd a drót összecsavarásával rögzítsük őket. Készítsünk 8-10 darab, 3 gyöngyből álló porzót ilyen módon, egymástól pár milliméter távolságra. Illesszük ezután cérnával a zöld mag köré, és megkapjuk virágunk közepét.

mákvirág2

A drót maradékára (ami szárként szolgál), a mag alá cérnával rögzítsük a virágszirmokat, végül a szárat vonjuk be zöld szártakaróval, és elkészültünk. 🙂

mákvirág3

(Tipp: a virágot a drót-szár könnyebb formázhatósága miatt akár hajcsat díszeként is felhasználhatjuk 🙂 )

mákvirág4

(Forrás: http://vrukodelii.com/)

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Szeretnéd látni, mit készítenek más virágkészítők? Lájkold a Facebook oldalunkat!

Gyere a Harisnyavirág készítők Facebook csoportunkba, ahol bátran felteheted a kérdéseidet.

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük