Kaktusz harisnyából, lépésről lépésre, videóval

Nehézségi szint:    

A mai nap egy kaktusz harisnyavirágot fogunk elkészíteni. “Tüskés” gömbkaktusz készült gyönyörű sárga virágokkal.

Egy előző bejegyzésben már készítettünk kaktuszt, viszont most egy sárga virágos csodát fogunk megalkotni.

Alapanyagok, amire szükségünk lesz:

 • 0,6-os arany/sárgaréz drót
 • 0,8-as zöld drót
 • zöld és sárga harisnya
 • 2 cm-es és 7 cm-es sablon
 • zöld és sárga cérna
 • mini vagy 1 mm-es illetve 2 mm vagy 3 mm-es sárga porzók
 • zöld szártakaró szalag
 • tömővatta
 • olló
 • csipesz
 • fogó
 • virágcserép, tűzőhab, homok vagy kavicsok

Elkészítés

1. lépés: A virág megformázása

Négy virágot készítünk, így a következő lépéseket ismételjük meg.

Vegyünk a kezünkbe egy arany vagy sárgaréz színű,nagyjából 30 cm-es drótot, majd a 2 cm-es sablonon 5-ször tekerjük körbe. A megmaradt drótot vágjuk le fogóval. Tekerjük meg a drótot egyszer, hogy rögzítsük a formát, majd húzzuk le a sablonról és a bal oldali szálat vezessük át a kialakult körön. Tekerjük meg a szálat, hogy rendesen rögzítsük. A száránál nyomjuk be mindkét oldalon egy kicsit, kialakítva ezzel a sziromformát.

Összenyomva oldalról a drótkarikákat, alakítsuk ki a szirmok formáját és hajtogassuk szét őket.
A sárga színű harisnyával vonjuk be (a harisnya fajtánktól függ, hogy elég e egyrétegben, vagy duplán kell) A sárga cérna segítségével körbe tekerjük a száron a forma alatt a harisnyát, majd minden egyes sziromnál áthúzzuk, a száron körbe tekerjük és megkötjük. Egy virághoz 3 db ilyen 5 sziromból álló minivirágot készítünk. 

Elkészítjük a bibét.
A nagyobb porzókat duplán hajtjuk és fehér cérnával körbetekerve a szárukon rögzítjük. Majd a kisebbeket hozzá kötjük. Figyeljünk rá, hogy a külső porzók kiljebb álljanak a közepéhez képest.

Az elkészült bibét hozzákötjük az egyik sziromköteghez, majd sorban a másik kettő sziromköteget is rögzítjük középre fogva a porzókat.

A drótot vágjuk le egyformára és zöld szártakaróval vonjuk be a szárat.

Ugyanígy készítsük el a többi virágot. Természetesen ízlés kérdése, hogy mennyi virágot szeretnél a kaktuszra, most mi négyet készítünk.2. lépés: A kaktusz törzsének elkészítése


Ezután hajlítsuk rá a drótokat a sablonra, és újfent tekerjük össze őket. Majd vegyük le a sablonról az elkészült hurkot, és nyissuk szét a drótokat úgy, hogy minden szál külön legyen, és nagyjából egy gömböt formázzanak. Igazgassuk el őket a még tökéletesebb eredményhez.

Vegyünk a kezünkbe 8 db zöld drótot és az egyik végüknél tekerjük össze őket. A 7 cm-es sablon segítségével készítsünk karikát belőle. A sablon alatt tekerjük meg a drótot. Így egy több drótból álló karikát kapunk. A rövidebb végénél vágjunk le a drótból, ehhez rögzítjük majd a virágokat. Húzzuk szét a drótszálakat nagyjából egyforma távolságra, hogy gömb formát kapjunk.

A virágokat beleillesztjük a törzs formájába.
Beletűzzük a gömb egyik nyílásába és egy zöld cérna segítségével rögzítjük a tetején kiálló dróthoz.
A másik 3 virággal ezt a folyamatot megismételjük, ügyelve arra, hogy a virágokat egymáshoz is kössük. A virágok szárait vonjuk be szártakaróval.

A virágokon keresztül húzzuk rá a zöld harisnyát addig, hogy az alján meg tudjuk majd kötni. Rögzítsük cérnával a virágok alatt a harisnyát.

Tömővattával töltsük meg alulról a formát, majd a zöld cérnával erősen kössük meg. A felesleget vágjuk le.A virágokon maradt zöld harisnyát hajtsuk le a törzsre és végül azt is megkötjük.

Ahhoz, hogy a végleges formát megkapjuk, a zöld cérnát rá kell feszítsük a drótok között a harisnyára, hogy az behúzza a harisnyát. Ennek a módját nézzük meg a videón.

Végül csomózzuk meg a cérnát és vágjuk el, a szárat pedig tekerjük be zöld szártakaróval. A szárat ne vágjuk le, hiszen ez fogja a cserépben tartani.

 

 

A fehér cérnával készíthetjük el a tüskéket. Tűbe fűzve szúrjuk át a drót alatt, vágjuk le és kössük meg. Tetszőleges menniyóóyiségben ismételjük ezt meg. A végén vágjuk le egyformára a kis tüskéinket.

3. lépés: Összeállítás

A kaktuszt szúrjuk a tűzőhabba, amire előtte homokot vagy apró kavicsokat ragasztottunk. Ezután helyezzük bele az általunk kiválasztott mutatós cserépbe.

Készen is vagyunk! 🙂

Videó az elkészítésről:

Jó munkát!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Feliratkozáshoz kérlek töltsd ki az alábbi adatokat
Ingyenes hírlevél
Megrendelés után ellenőrizd az emailedet, nézd meg a spam mappát is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük