Így alkoss kardvirágot harisnyából

A nyár egyik fő hagymás kerti növénye, mely eredetileg a nőszirmok családjába tartozik. Ma már csaknem szemkápráztató a hatalmas szín- és fajtaválaszték, amiből kedvünk szerint válogathatunk. Nyár közepén rengeteg kertet és parkot díszít a kardvirág. Mi viszont nem csak ebben az évszakban szeretnénk élvezni a látványát, ugye?

kardvirág harisnyavirág

Mikre lesz szükséged a harisnyavirág elkészítéséhez?

4 cm-es sablon
lila és zöld színű harisnya
a harisnyákhoz színben passzoló cérna
0,5 és 0,6 mm-es drót (utóbbi lehetőleg zöld színben)
porzók
vatta / vattatojás virágközépnek
zöld színű szártakaró
szárhelyettesítő vagy vastagabb drót
olló
fogó

Fogjunk is neki!

A levelek

Elsőként a szirmokat készítsd el. Szorosan tekerd a vastagabb drótot a sablonra, majd vágd le a felesleget. Ezután nyújtsd meg a kapott formát hosszúkásra. Húzd rá a zöld harisnyát, és rögzítsd színben hozzá passzoló cérnával, aminek mentén vágd le a maradékot. Ebből a levélkéből készíts el két darabot.

kardvirág harisnyavirág

A szirmok

Fogj egy erősebb pálcikát, amire tekerj fel a vékonyabb drótból kb. 10 centit, majd picit nyújtsd meg. Így kapod meg a kardvirágod levelének fodros szélét.

kardvirág harisnyavirág

kardvirág harisnyavirág

Kissé nyújtsd meg, majd húzd rá a lila harisnyát. Ezt cérnával erősítsd rá, a haszontalan részeket pedig vágd le. Ebből készíts három darabot.

kardvirág harisnyavirág

Csinálj egy erezetet. Készíts még egy ilyen sziromformát, majd fogj egy kevés vékony drótot. A végére csinálj egy kicsi hurkot a fogóval, majd ezt akaszd bele a készített szirmod sablonjának csúcsába. Szorítsd rá a fogóval, majd a másik végét is tekerd fel a formádra a szár tövébe.

kardvirág harisnyavirág

Erre is húzz harisnyát, rögzítsd cérnával, és a megmaradt harisnyát távolítsd el róla. Ebből a sziromból is készíts el három darabot. Így 6 sziromból fog összeállni egy virágod.

kardvirág harisnyavirág
Vegyél egy köteg porzót és három oldalról öleld körbe az erezet nélküli szirmokkal, majd fogd össze őket cérnával.

Kívülre az erezettel rendelkező szirmok kerüljenek. Ezeket úgy helyezd a meglévőek köré, hogy részben takarják az előző sor összeillesztéseit.

kardvirág harisnyavirág

Masszívan tekerd körbe cérnával, melyet ezután szártakaróval rejtsd el szem elöl. Ezzel a technikával az imént készített leveleket is erősítsd a virágod szárához.

kardvirág harisnyavirág
Ebből a kis csokorból csinálj meg 8 darabot, amiből össze fog állni a kész virágod.

Összeállítás

Helyezz egy kevés vattát vagy egy virágközepet egy drót végére, majd vond be zöld harisnyával két rétegben. Emellé csinálj a bejegyzés elején említett levélkéből kettőt, majd fogd össze ezt a három formát cérnával, és fedd le szártakaróval. Ebből készíts 6 darabot.

kardvirág harisnyavirág

kardvirág harisnyavirág

A virág legutolsó elemei jönnek, a nagyobb levelek. Ehhez használt a vastagabb drótot, amiből formázz ízlés szerint egy ovális formát, húzd és rögzítsd rá a zöld harisnyát. Ebből szintén 6 darabot kell legyárts.

kardvirág harisnyavirág

Most pedig az utolsó lépés jön.
Fogj a kezedbe egy vattával vagy virágközéppel elkészített levelet, és szártakaróval erősíts hozzá egy szárat. Erre a szárra körbe ragaszd rá a többi ilyen levelet szintén szártakaróval, majd jöhetnek a virágok is ezen az elven egymás alá.

kardvirág harisnyavirág

kardvirág harisnyavirág

Végül pedig a hosszúkás leveleket is ragaszd a virágod szárára, ízlés szerint igazgasd el.  És a legfontosabb: gyönyörködj a művedben! ☺

Videós segítség

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük