Húsvéti készülődés, a tavasz ünnepe

Az év egyik legnagyobb és legösszetettebb ünnepe, mely egyházi ugyanakkor családi esemény is. A Húsvét a megújulás ünneplése, az új élet köszöntése.

A tavasz kezdete felett érzett öröm; a sötétséget lassan, de magabiztosan kiszorítja a szívet melengető napfény, zsendülni kezd az addig kopár, fakó táj. A kipattanó bimbókból előbukkanva színpompás virágba borulnak a fák és a korai virágok illatárja, lelket melengető színei csábítják a még gyenge rovarokat.

Országon belül, tájegységenként más és más húsvéti szokások vannak, de a frissen sült, gőzölgő kalács, a főtt sonka, a ropogós zöldségek és persze az új életet jelképező tojás mindenhol hagyományos ünnepi ételnek számít. 

Húsvéti dekoráció

Az asztalokra, bejárati ajtókra húsvéti dekoráció kerül. A naposcsibés, tojásos, nyuszi mintás asztalterítőktől és szalvétáktól kezdve az étkészleten át számtalan előregyártott díszítő elemmel találkozhatunk, azonban – és aki ezt az oldalt gyakran látogatja, nagyon jól tudja, hogy – mi magunk is készíthetünk ünnepi dekorációkat.

Húsvéti virágok

Az ünnepi vázába kerülő korai virágok közül elsőként a nárciszt említem, amit angol nyelvterületeken Húsvét-virágnak is szoktak nevezni, ezzel jelezve szoros kapcsolatát az  ünneppel. Sárga színe a napfényt, a boldogságot és az örömöt szimbolizálja. 

A tulipán szintén a húsvét alapvető virágainak egyike, mely kehelyszerű alakja miatt a női termékenységet jelképezi, az élet megújulására utal. Fehér színében a tisztaságot, világos rózsaszínben a szépséget, finomságot, ébredő szerelmet jelenti.

A frézia kerekded bimbói csodásan mutatnak a csokorban és tökéletesen kísérik a húsvét fő szimbólumának, a tojásnak az alakját. Tölcsér alakú virágainak lenyűgöző színgazdagsága miatt csak a képzeletünk szab határt, milyen változatban készítjük.

Kora tavaszi virág még a jácint és az írisz, amiket szintén sokan választanak az ünnepi csokorba. 

Húsvéti barka ág

Utoljára hagytam egy húsvétra jellemző növényt, ami kakukktojás a virágok között, mégis fontos megemlíteni. Ez pedig a barka. A barkaszentelés egyházi esemény, ugyanakkor számos hagyomány tartozik hozzá. A mondás úgy tartja, ha barkát tartunk Virágvasárnapon az ünnepi asztalnál, az megvédi a ház tulajdonosát a tűztől, vihartól és bő terményt hoz a kertbe. A barkát sokan feldíszítik festett tojásokkal, különböző tavaszi és húsvéti díszekkel, amely így igazán szép éke lehet az asztalnak. 

Húsvét színei

A húsvét alapszínei a fehér, piros, zöld, sárga és kék. Ezek további halvány árnyalatokkal egészülnek ki, mint például a rózsaszín és a lila. Persze, sehol sincs előírva, kinek milyen színeket kell használnia a dekorációnál, magától értetődően mindenki az egyéni ízlése szerint választ színt és formát, ahogyan az ébredő természet is ezernyi árnyalattal és alakban üdvözli a tavaszt.

Mindenkinek nagyon boldog ünnepi készülődést és kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!


Szeretnél értesülni az új bejegyzésekről? Iratkozz fel a hírlevélre és az elsők között leszel, aki értesül az újdonságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük