Hogyan használd fel a maradék harisnyát?

Nehézségi szint:    

Az óév végén én is harisnyavirágot adtam karácsonyra ajándékba, így sok harisnyám maradt, egészen kis darabkák is, de természetesen egyikből sem annyi, hogy egy egész virágot kiadjon. Ha te is így jártál, semmi gond, íme egy jó kis ötlet, hogy mit kezdhetnél a maradék anyagokkal.

Most az elsődleges cél nem is az, hogy igazán élethű virágot alkossunk, sokkal inkább az, hogy kevesebb szemetünk legyen, így kevesebb harisnyánk – és persze pénzünk – végezze a szemétben.

Természetesen bármilyen virágot választhatsz, nem csak rózsát. Szerintem tulipánnal, margarétával is szép. Sőt, ha esetleg színátmenetes harisnyád maradt sok, abból nagyon szép fréziát tudsz például csinálni. Használd a képzelőerőd!

Amikre szükséged lesz:

bármilyen színű és méretű harisnyadarabok

0,65-ös vagy 0,8-as drót

3 cm-es, 4 cm-es és 5 cm-es sablon

2,5 cm-es rózsabimbó

szártakaró

fogó, olló, cérna

esetleg akrilfesték

Álljunk is neki!

1. lépés: A szirmok

rózsa maradék harisnyából

A 3 cm-es sablonra hurkot hajtunk a szokásos módon, és kb. 5-6 cm-es szárat hagyunk rajta. Beborítjuk harisnyával, majd a cérnával elkötjük. A felesleges harisnyát és cérnát ezután levágjuk. 3 db szirmot készítünk.

A 4 cm-es sablonnal szintén végrehajtjuk az előző lépéseket, azzal a különbséggel, hogy itt már kicsit megformázzunk a drótkarikákat. Ne legyenek szabályosan kerekek, inkább vigyünk bele egy kis hullámot. Egyszerűen az ujjainkkal hajlítgassuk meg a hurkot olyanra, amilyenre szeretnénk. Összesen 8 szirmot készítsünk,

Az 5 cm-es sablon segítségével szintén végezzük el az előző műveleteket, itt is formázzuk meg a drótot egy picit. 7 db szirmot készítsünk.

A hurkokat azért kell megformázni a szirmok készítése közben (tehát azelőtt, mielőtt ráhúznánk a harisnyát), mert utána sokkal nehezebb formázni, és a harisnyát is sokkal könnyebben megsérthetjük, kiszakíthatjuk, ha már rá van feszítve a drótkarikára.

Tipp: ha azt szeretnéd, hogy ne látszódjon a drót színe, két dolgot tehetsz. Az egyik az, hogy több rétegben vonod be harisnyával, de ugye most pont arról beszélünk, hogy nincs belőle sok. A másik módszer az, hogy lefested a drótot akrilfestékkel. Ezt én úgy csináltam, hogy már a kész szirmot festettem át. Szerintem élethűbb így. A döntés természetesen a tiéd 🙂

2. lépés: A harisnya belső része

rózsa maradék harisnyából

Most következik a rózsabimbó. Én ezt is lefestettem zöld akrilfestékkel, hogy nehogy átlátszódjon a fehér hungarocell bimbó, de te ezt a lépést ki is hagyhatod. Végy egy kb. 6-7 cm-es drótdarabkát, és szúrd bele a rózsabimbóba. Húzd rá a harisnyát, és nagyon szorosan erősítsd a harisnyát a dróthoz, ugyanis ez fogja a helyén tartani a bimbót is.

Ezután végy a kezedbe 1 db 3 cm-es szirmot, és hajlítsd a képen látható módon a bimbó köré. Azért kell kicsit nagyobb szirom, mint a bimbó, mert így fogja szépen kiadni az ívet. Nekem egyforma mérettel nem lett szép.

Majd jön a másik 2 db 3 cm-es szirom, ezeket is erősítsd a bimbó köré.

Ezzel megvan a rózsa közepe.

3. lépés: A nagyobb szirmok felerősítése

rózsa maradék harisnyából

Folytasd a 4 cm-es szirmokkal, közben forgasd a készülő virágot. Erősítsd fel az összes 4 cm-es szirmot, egyre inkább kifelé hajlóra formázd őket.

4. lépés: A rózsa befejezése

rózsa maradék harisnyából

Végül fejezd be a munkát az 5 cm-es szirmok felhasználásával.

Ha minden szirmot felrögzítettél, a rögzítéseket és a szárakat vond be szártakaróval.

Íme a kész rózsa:

rózsa maradék harisnyából

rózsa maradék harisnyából

rózsa maradék harisnyából

Forrás

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük