Szőlőfürt készítése harisnyából

Difficulty level not set for this Post

Az egyik legősibb haszonnövény, amit az ember termeszt, a szőlő; suméroktól kezdve egyiptomiakon át, ókori görögök és rómaiak körében is nagy megbecsültségnek örvendett, ünnepek és szertartások épültek köré. A legendákban az elégedettség, a bőség megtestesítője – de hát ebbe nem is olyan nehéz belegondolni, amikor nyár végén, vagy kora ősszel a dús fürtöktől roskadozó szőlőtőkéket nézzük, vagy az édes szőlőszemekből csipegetünk. Formája tökéletesen alkalmas szobadíszként való kialakítására – készítsünk hát ma el egy dús szőlőfürtöt. 🙂

Amire szükségünk lesz

Sablon (6-os)
Kék harisnya
Zöld harisnya
Vatta

Zöld szárhelyettesítő
Zöld szártakaró

Drót (sima és aranyszínű)
Cérna

Olló
Kombinált fogó

A szőlő elkészítése

Az elkészítést a szőlőszemmel kezdjük. Gyúrjunk vattából 3-4 cm átmérőjű golyócskát, szúrjuk rá egy körülbelül 10 cm hosszú szárhelyettesítő-darabra, majd vonjuk be kék harisnya-anyaggal duplán. A végét kössük el cérnával.

A szőlő méretétől függ, hány szemet készítünk, de ajánlott legalább 15 darab szőlőszemet készíteni, hogy elég dús legyen a fürt.

A levél elkészítéséhez 6-os sablont használjunk. Formázzunk a sablonnal drótkarikát, majd alakítsuk többágúvá. Hosszabb, 10-12 centiméteres szárat hagyjunk a végén. Vonjuk be zöld harisnya-anyaggal és készítsünk a levélből 6 darabot.

A levélkéket hármasával kössük össze, és vonjuk be a szárukat zöld szártakaróval.

Zöld drótból készítsük el a kacsokat; ehhez nem kell mást tennünk, mint a drótot egy ceruzára, tollra, vagy hasonló méretű tárgyra feltekernünk, hogy hullámos formát kapjunk.

Az összeállítás sem bonyolult: zöld szárhelyettesítőre kössük fel cérnával egyenként a szőlőszemeket, hogy fürt-formát kapjunk, és a száraikat vonjuk be zöld szártakaróval.

Valamivel lejjebb a szárhelyettesítőn helyezzük el a leveleket és a kacsokat; szintén cérnával kössük fel őket, és fedjük ezeket is szártakaróval.

A szőlőszemek, levelek, kacsok méretét, számát kedvünk szerint variálhatjuk. 🙂

(TIPP: Zöld szőlőt is készíthetünk, de ehhez célszerűbb kétféle, világos és sötétzöld harisnyát használni, hogy a szőlőszemek és a levelek jobban elkülönüljenek, és ne legyen az egész túlságosan egyszínű.)

 

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

Szeretnéd látni, mit készítenek más virágkészítők? Lájkold a Facebook oldalunkat!

Gyere a Harisnyavirág készítők Facebook csoportunkba, ahol bátran felteheted a kérdéseidet.

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág? Akkor iratkozz fel a blogértesítőre, hogy elsőként értesülj az újságokról!

Az adataidat bizalmasan kezeljük, nem adjuk ki harmadik félnek. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-108113/2016

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük