Bájos gyöngyvirág harisnyából

Nehézségi szint:    

Reméljük, hogy már a kertek alatt jár a tavasz, hiába a havazás, a tél már talán nem bírja sokáig. Már nagyon várjuk a jó időt mindannyian, akárcsak a gyöngyvirágok.

 

Néhány szóban a növényről:

gyöngyvirág harisnyavirág

Apró termetű növényke, mely bájával és finomságával sok virágszerető szívét ejti rabul. A gyöngyvirág leginkább erdős, nyirkos, árnyékos helyen fordul elő. Kertben is megterem, amennyiben árnyékos helyet és soha ki nem száradó talajt biztosítunk neki. Tavasszal kezd el hajtani, de virágait csak májusban-júniusban bontja. Használják gyógynövényként is, de csak külsőleg szabad alkalmazni, ugyanis rendkívül mérgező.

 

Mikre lesz szükségünk?

fehér harisnya, zöld harisnya, sárga harisnya

színben illeszkedő cérna

0,5 mm-es ezüst drót a virágokhoz

0,5 mm-es és 0,65 mm-es ezüst drót a levelekhez

világoszöld szártakaró

vatta

 

Fogjunk is neki!

 

A virág kialakítása

Fogjunk egy tollat, és a 0,5 mm-es drótot 6x tekerjük körbe rajta, majd tekerjük össze a drót két végét, és a felesleget vágjuk le, legalább 5 cm-es szárat hagyva rajta.  A drót rövidebb végét a hurkokon bújtassuk át, így megerősítve a hurkokat. A hurkokat fogjuk össze fogóval, és nyújtsuk enyhén oválisra őket. Óvatosan bánjunk a dróttal, hiszen nagyon vékony, így könnyen törik.

Ezután nyissuk szét a hurkokat virágformára, igazgassuk el őket, hogy egyenletesen álljanak, és a hurkok végét enyhén nyomjuk őket össze, hogy “csúcsos” formát kapjunk.

gyöngyvirág harisnyavirág

A vattából tépjünk le egy nagyon kicsi, kb. 5 forintos méretű darabkát, és bújtassuk át rajta a szárat, tehát a virágfej mögött legyen. Majd vegyük kezünkbe a fehér harisnyát (előtte hajtsuk félbe a harisnyát, tehát két réteget használjunk), és ebbe is szúrjuk bele a virágocska szárát. Hagyjunk rá bőven a harisnyából, tehát mindenhol legyen körbe legalább 2-3 cm-nyi harisnya. Ha szorosan összefogtuk a harisnyát, és eligazgattuk, hogy sehol se gyűrődjön, fehér cérnával kössük meg a harisnyát, és vágjuk le a felesleges harisnyát.

A szirmok végét próbáljuk még csúcsosabbra húzni, és kenjük be a szirmok végét átlátszó körömlakkal is, hogy később nehogy kiszakadjon a harisnya.

Most a megmaradt cérnát átellenesen húzzuk át a szirmok között. Ezzel a lépéssel alakítjuk k a szirmok végleges formáját. Ezután a szirmokat hajtsuk befelé, csúcsukat kifelé hajlóra, formázzuk meg a harang alakot.

Választhatsz, hogy bevonod-e az egész virágot még egy réteg harisnyával, de most nem a szár, hanem a virág felől. Ez nem egyszerű lépés, csak haladóknak ajánljuk. Ha bevonod, akkor természetesen rögzítened is kell, a fehér cérnával egyszerűen kösd el a harisnyát a virág mögött, a száron.

gyöngyvirág harisnyavirág

 

A világoszöld szártakaróból vágj egy 10-12 cm-es darabot, és vágd félbe hosszában. Az egyik felével vond be a virágocska szárát, ügyelve arra, hogy mindenhol takarja a szárat. A másik felének egyik végét hajtsd félbe kb. 2 cm után, és a felesleget vágd le. A félbehajtott darabkát ezután v alakúra vágd az összeillesztésnél (tehát ne a hajtásnál), és illeszd a virágocska szárára, amit a levágott darabkával tudsz megtenni. A virágocska szárát  kb. 3 cm után hajtsd meg szinte derékszögűre, és a hajtáshoz illeszd a levélkét.

gyöngyvirág harisnyavirág

 

A virág termése

A fogód végére a 0,5 mm-es drótból hajts hurkokat. Ezt is vond be a vattával, majd az egészre sárga harisnyát tégy, méghozzá duplán vond be őket. Egy apró gömböt kell kapnod. A szokásos módon, cérnával rögzítsd a harisnyákat, és vágd le a felesleget.

Ennek a szárát és az illesztéseket is vond be a világoszöld szártakaróval. Most is vágd félbe hosszában a szártakarót, és úgy tekerd körbe a bogyócska szárán, és ugyanúgy  alakítsd ki az apró levélkét is, ahogy azt a virágnál tetted.

gyöngyvirág harisnyavirág

 

A virág összeállítása

Fogj a kezedbe két termést, és rögzíts őket egymáshoz úgy, hogy szépen egymás alatt legyenek. Először cérnát használj a rögzítéshez, majd után a szártakarót, mert nagyon vékonyka a drót is, így jobban tart.

Ezután egy harmadik termést is rögzíts az előző kettőhöz, a már ismertetett módszerrel. Most már hozzájuk foghatod az első virágot is. Minden egyes alkotóelemet rögzíts, előbb cérnával, utána szártakaróval.

gyöngyvirág harisnyavirág

 

A virág levelei

Fogd most a 3 cm-es és az 6 cm-es sablonodat, és helyezd őket egymás mellé. A kettőt együtt tekerd körbe a zöld, 0,65 mm-es drótoddal, és így alakítsd ki a levelet. Hagyj rajta egy legalább 5  cm-es szárat, a felesleges drótot vágd le. A kapott hurkot átalakíthatod kicsit, de szerintem így is nagyon szép formát ad.

Egy másik drótból illessz a levél közepébe levélnyelet, mutatom képen, mire gondolok.

gyöngyvirág harisnyavirág

A belső drótot rögzítsd a szárhoz, majd az egészet vond be zöld harisnyával, amit cérnával rögzíts. Használhatsz kétféle zöld harisnyát is, ez esetben a sötétebb zöld legyen alul, a világosabb pedig felül. A szárat takard el a világoszöld szártakaróval.

gyöngyvirág harisnyavirág

Nincs más dolgod, mint előbb cérnával, később szártakaróval egymáshoz rögzíteni a részeket, és beleállítani őket egy hófehér kaspóba.

 

Videós segédlet

Alapanyagra van szükséged? Keresd a Harisnyavirág webáruházat!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

 

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág?

Nemcsak, hogy mindig megkapod az újdonságokat, de még EXKLUZÍV LEÍRÁSOKAT , tippeket & trükköket is küldünk. Iratkozz fel a következő űrlap kitöltésével!

Az adataidat bizalmasan kezeljük, nem adjuk ki harmadik félnek. Adatkezelési nyilvántartási szám: NAIH-108113/2016

Hibátlan ez a bejegyzés?

Igen Nem
×

Mit tudsz ajánlani?

×

Köszönöm a visszajelzésed!

Iratkozz fel a hírlevélre is további ötletekért.

Az alábbi felületeken is megtalálsz:

Facebook Pinterest

Szólj hozzá!

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük