Harisnya-krizantém

 

A krizantém – népies nevén krizantén, vagy margitvirág – az őszirózsákkal rokonságot ápoló virágnemzetség. Kínában már 3000 évvel ezelőtt ismerték, sőt, nagy tiszteletben tartották; az ősz nyugalmának, szépségének jelképe volt.

A görögök aranyvirágnak nevezték, tőlük került hazánkba. Magyarországon többek közt a kegyelet virágaként ismerjük – mivel a krizantém számos fehér és színes változata november 1-e tájékán nyílik, és vágott virágként, vázában nagyon jól tartja magát.

 

És hogy mi kell az elkészítéséhez?

narancs-fehér és zöld színű harisnya

– sablonkészlet

a harisnyákhoz színben passzoló cérna

0,8 mm-es drót (lehetőleg a harisnyá(k)hoz passzoló színben)

– zöld színű szártakaró

szárhelyettesítő vagy vastagabb drót

olló

fogó

 

Álljunk is neki! 🙂

 

Készítsünk a 2-es sablonnal 4 darab különleges szirmot. Ehhez hurkoljunk a sablonra négyszer drótot. A négy karikából álló drótdarabot hajtogassuk ki legyező-alakban. Vonjuk be narancs-fehér harisnya-anyaggal.

A már megszokott módon készítsünk a 3-as sablonnal 12, a 4-es sablonnal 12, az 5-ös sablonnal 12 és a 6-os sablonnal 20 darab drótkarikát. Formázzuk őket hosszúkásra, és vonjuk be őket narancs-fehér harisnya-anyaggal.

Így összesen 60 darab virágszirmot kapunk.

A szirmokat középvonaluknál hajtsuk ketté.

10-es sablonnal készítsünk 4 drótkarikát, majd vonjuk be zöld harisnya-anyaggal; ezek lesznek virágunk nagy levelei. Nyújtsuk meg őket hosszúkásra.

A zöld szárhelyettesítő végére cérnával kössük fel a 4 darab különleges, legyezőszerű szirmot; ez lesz harisnyavirágunk közepe.

A többi szirmot, a kisebbektől kezdve a nagyobbakkal bezárólag kezdjük el cérnával felkötni a szárhelyettesítőre, a 4 különleges szirom alá, úgy, hogy fedjék egymást. A hatvan szirom felkötözéséhez türelemre lesz szükségünk, de a végeredmény megéri majd. 🙂

Miután a szirmokat egyenként felkötöztük a szárhelyettesítőre, zöld szártakaróval fedjük be a virág alját. Folytassuk a szárhelyettesítő bevonását a szártakaróval. A virág aljától 5 cm-re rögzítsük az egyik levelet, majd pár centinként alá a többit.

Végső simításként hajtogassuk ki a szirmokat egyenként, és igazgassuk őket kedvünk szerint. El is készültünk. 🙂

 

Ezúttal Bliss Wonders videóját vettem alapul, melyet itt találsz!

 

Alapanyagra van szükséged? Keresd a Harisnyavirág webáruházat!

Elakadtál? Nem tudod, milyen virágot készíts? Látogasd meg Pinterest oldalunkat!

 

Nem szeretnél lemaradni az újdonságokról? Új bejegyzés, új technika, új virág?

Nemcsak, hogy mindig megkapod az újdonságokat, de még EXKLUZÍV LEÍRÁSOKAT , tippeket & trükköket is küldünk. Iratkozz fel a jobb oldalon található űrlap kitöltésével!

Szólj hozzá!

hozzászólás

2 thoughts on “Harisnya-krizantém

  1. Szeretnék érdeklődni, hol találok teljes leírást a harisnya krizantém elkészítéshez?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük